Before&After

Și-a renovat apartamentul de la 0 și l-a amenajat cu obiecte second hand, totul în 17.000 euro

publicat pe 26 iun. 2024

  Ioana nu s-a simțit niciodată acasă în București, deși locuiește aici de ani de zile. În perioada pandemiei a devenit clar că își dorește un refugiu în care să evadeze atunci când ritmul Capitalei devine copleșitor. Toate gândurile se îndreptau spre Baia Mare, locul în care a copilărit și și-a petrecut adolescența și de care o leagă multe amintiri frumoase. A reușit să își îndeplinească visul în 2023, când a dat peste un apartament vechi, aproape de centrul orașului. Ioana s-a ocupat de renovarea și de mobilarea interiorului și a numit-o pe mama ei diriginte de șantier. În februarie 2024 a dormit pentru prima dată în noua locuință, iar de atunci, cum prinde câteva zile libere, dă o fugă până la Baia Mare.

  Ioana este redactor de carte pentru copii și curator de obiecte vintage la Fandosica, un magazin de obiecte vintage care a strâns în jurul lui o mică comunitate de entuziaști. Locuiește în București de 18 ani și oricât ar iubi orașul pentru oportunitățile pe care le oferă, nu se poate obișnui de nici un fel cu zgmotul și agitația lui. În perioada pandemiei, a început să se gândească pentru prima dată la posibilitatea de a avea o a doua locuință în care să se retragă când simte nevoia de liniște.

  Locuința se află aproape de centrul orașului

  Am deja un apartament în București, dar la început de 2023 mi-am dat seama că îmi doresc să am casa mea în Baia Mare, unde să pot merge să lucrez când Bucureștiul mă copleșește. Am avut noroc să găsesc apartamentul ăsta de pe strada Rozelor, una dintre străzile preferate din copilăria mea, care are blocuri doar cu parter și etaj (4 apartamente în bloc) și curte proprie. Strada e foarte liniștită, la dormitor am un vișin la geam, iar vecinii par să se cunoască toți între ei. Și e o stradă cu grădini frumoase în fața blocurilor și multă verdeață”, spune Ioana.

  Blocul este unul vechi, construit în anii 1950-1960. Zona este foarte liniștită și aproape de centru, deci se poate merge lejer peste tot, pe jos sau cu bicicleta. Un mare plus, spune Ioana, pentru că îi place să se simtă turist în orașul care i-a oferit, de-a lungul anilor, atâtea momente frumoase.

  Locuința a avut nevoie de reparații capitale

  Apartamentul are 51 metri pătrați utili, e decomandat și are tavane înalte. Pentru că nu mai fusese renovat de foarte multă vreme, Ioana a fost nevoită să se aventureze într-un șantier mai complicat decât și-ar fi dorit. Asta a însemnat înlocuirea tâmplăriei, a centralei și a caloriferelor, plus refacerea instalațiilor electrice și sanitare. Din fericire, a putut păstra ușile de interior și cea de la intrare, iar parchetul din dormitor și din sufragerie arată admirabil după rașchetare și lăcuire. Mama Ioanei a fost un fel de șef de șantier. Ea a avut grijă ca lucrurile să se desfășoare conform planului. Renovările au început în august 2023, și au fost gata, în mare măsură, până la sfârșitul anului.

  Renovarea și amenajarea apartamentului au costat 17.000 euro

  Compartimentarea apartamentului nu a suferit modificări. Ioana nu a vrut să spargă nimic, nu a mărit nimic. Ba chiar se felicită pentru decizia de a păstra debaraua din hol, unde a pus mașina de spălat și rafturi pentru extra spațiu de depozitare. Sora partenerului ei, care este arhitect și designer, a ajutat-o să își dea seama ce se potrivește și unde. A făcut randări, au ales împreună culorile, gresia și faianța. Costurile renovărilor s-au dus undeva spre 17.000 euro. Suma a fost puțin sub pragul de 20.000 euro pe care și-l stabilise când a cumpărat apartamentul.

  „Mi-am dorit o gresie terazzo tocmai pentru că e mai retro și cea pe care am folosit-o am cumpărat-o de pe regata.ro. Faianța verde din baie a fost o idee mai scumpă pentru mine (166 lei/m2) și am luat-o pe alchemist.ro. În rest, am cumpărat ce a mai fost nevoie din Dedeman și Brico”.

  Toate piesele folosite în amenajare sunt găsite în târguri de vechituri

  Cu excepția mobilierului de bucătărie, care e făcut pe comandă, toate piesele folosite în amenajarea apartamentului sunt cumpărate din magazine second hand sau din târguri cu piese vintage. Pentru Ioana, nu a fost o alegere care să țină de buget. Iubește obiectele vechi, de când se știe, așadar nici nu a luat în calcul varianta mobilierului făcut pe comandă.

  Microbul acesta, al vânătorii de obiecte purtătoare de povești, l-a căpătat la scurt timp după încheierea facultății, când a vizitat mai multe orașe din Germania. Timp de o lună, a avut prilejul să vadă o mulțime de talciocuri (Flohmarkt) din mai multe colțuri ale țării și a fost impresionată de minunățiile găsite acolo. De atunci, vizitele în târguri sau în magazinele second-hand sunt un must în fiecare oraș în care ajunge. Este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață.

  apartament Baia Mare hol
  Debaraua din hol s-a dovedit a fi locul perfect pentru a ascunde mașina de spălat.

  „De când am cumpărat apartamentul din Baia Mare am știu că vreau să îl mobilez doar cu mobilă găsită în depozite care vând obiecte second-hand”, spune Ioana. ”În primul rând e mult mai ieftin, iar în al doilea rând găsesc lucruri pe gustul meu. Dar și mobilatul a fost destul de complicat, pentru că nu ai prea mult timp la dispoziție să te gândești și nu ai opțiuni nelimitate. Nu e ca la magazinele mari în care dacă îți place ceva îl găsești în mai multe culori și poți să-l cumperi și peste o lună, două, trei. Când cumperi din depozite, azi îl vezi, mâine poate să vină altcineva să-l cumpere. Există un produs din fiecare, atât. Sau poți să mergi de fiecare dată când primesc marfă și să nu găsești nimic pe gustul tău”.

  Amenajarea apartamentului, inspirată de culorile unei carpete vechi

  Deasupra patului din dormitor stă o carpetă pe care a descoperit-o mama Ioanei într-un depozit de second-hand-uri din Zalău. Era abandonată, pe jos, la intrarea în hală, iar doamnele de la vânzare aveau în plan să o arunce. Când mama Ioanei s-a oferit să o cumpere, angajatele depozitului s-au mirat și i-au dat-o gratis. Pentru Ioana a fost dragoste la prima vedere, chit că a văzut-o inițial într-o fotografie pe telefon. A știut că dacă va avea vreodată un apartament în Baia Mare, acea carpetă va sta în dormitor, agățată pe perete, deasupra patului. Și într-adevăr, toată amenajarea apartamentului a pornit de la această piesă.

  „Mi-am dorit foarte mult să am în apartament ceva din casa bunicilor. M-am bucurat nespus când am găsit la țară masa din copilăria mea”, povestește Ioana, vorbind de un alt obiect de suflet pe care a reușit să îl integreze în decor. „Țin atât de bine minte cum mâncam împreună la ea, cum îmi făceam temele în vacanță acolo și cum mătușa mea făcea pături pentru tăiței pe ea. Ai mei au un vecin foarte priceput și el s-a ocupat s-o recondiționeze, că era mare nevoie de asta. Sunt foarte încântată de cum a ieșit și se potrivește la fix în bucătărie.

  Mobilierul din bucătărie este făcut pe comandă

  Dacă ar fi să o ia de la capăt, Ioana ar face altfel bucătăria. Îi place cum a ieșit din punct de vedere cromatic. Nu este însă foarte încântată de aspectul unitar, specific mobilierului custom-made. Nici culoarea rostului nu este chiar ce și-ar fi dorit, spunea ea. Visa la un roz fucisa pe care l-a comandat din Germania. În schimb, a ieșit o nuanță pământie pe care se gândește să o acopere cu un marker permanent.

  „Evident că am făcut și unele compromisuri, când m-am ocupat de amenajare. De exemplu, patul din dormitor. Mi-ar fi plăcut să găsesc un ratan mai deschis la culoare. Am căutat câteva luni în zadar, așa că l-am luat pe cel de acum, maroul acela mai închis”, spune Ioana.

  „Covorul din sufragerie e cumpărat înainte să știu cum vreau de fapt să amenajez sufrageria. Acum mi se pare că e o idee cam roșu și cam mare. Iar în baie încă nu am găsit o aplică potrivită, caut în continuare. Nici cu lămpile nu sunt cea mai împăcată, așa că încă sunt cu ochii în patru când merg prin depozite. Cel mai „scump“ corp de iluminat este cel din sufragerie care a fost 350 lei. Și mai e o chestie la mobila veche: niciodată nu o să fie în stare perfectă. Am vrut să vopsim vitrina din sufragerie și biroul, să aibă alte culori, dar în rest nu am recondiționat nimic. Da, mai au ciupituri, mici pete pe ici, pe colo, dar nu e ceva care să mă deranjeze. It’s part of the second-hand game”.

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Ioana Vîlcu.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  3 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Io io
  Io io
  19 days ago

  Ce tare e sa realizezi ca citești articol despre apartamentul din vecini, când îți vezi casa în poze

  ionuca
  ionuca
  15 days ago
  Reply to  Io io

  Ha, ha, poate ne cunoaștem data viitoare când ajung pe acasă 🙂

  Monia
  19 days ago

  Îmi place foarte mult mobila vintage, este mult mai bine făcută și are așa-numitul „suflet” 🙂

  icon

  Și-a renovat apartamentul de la 0 și l-a amenajat cu obiecte second hand, totu...