Hotspot: Rual, Apro-Bistro – localul inedit unde poți mânca bine, în timp ce faci și piața
publicat pe 01 feb. 2023Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi am ales un local inedit, jumătate aprozar și jumătate bistro, după cum îi spune și numele – Rual, Apro-Bistro.
Poziționat pe Mihai Eminescu, la numărul 114-116, restaurantul este componentă a unui proces în creștere, început în ianuarie 2017, odată cu brandul Ciorbărie. Așa cum explică chef Laurențiu Hairadin, atenția pentru materia primă de calitate a generat nevoia de producție proprie în cadrul unei ferme certificate eco.
„La Rual, parte din ingredientele folosite provin deja din ferma proprie. Începând de anul viitor, vom dezvolta și partea de sere, astfel încât să putem asigura produse proaspete tot anul. Odată cu maturizarea fermei prin asigurarea continuității produselor, se va finaliza și componenta de aprozar, care va conține atât produse proaspete calitative, cât și prelucrate sub formă de combinații culinare gata de a fi savurate de pe raft”, zice el.
Rual, Apro-Bistro – un proces de renovare care a durat un an
În locul unde există astăzi bistro-ul a fost unul dintre cele mai cunoscute restaurante din București, dedicate iubitorilor de gastronomie italiană, Trattoria Roma. Actualii owneri au preluat spațiu și dezvăluie că au avut nevoie de viziune și mult entuziasm pentru a-l transforma conform cerințelor actuale.
Procesul de renovare și amenajare interioară a durat aproximativ un an și a început cu o serie de măsuri de consolidare și întreținere structurală. Cea care s-a ocupat de întreg procesul a fost arhitecta Alexandra Dugan, care a lucrat și la brandul Ciorbărie.
Noul proiect a fost lansat în 2020, în plină pandemie, iar asta în sine a fost cea mai mare provocare, după cum menționează Hairadin, urmată de provocările legate de amenajarea spațiului și de generarea unei identități gastronomice.
„Bucătăria spațioasă și transparentă de astăzi era inițial un spațiu fracționat în trei încăperi mici, iar restaurantul a fost și el reconfigurat astfel încât să răspundă cerințelor funcționale. Plus de asta, zona de terasă din spate a fost și ea complet renovată”, adaugă chef-ul.
Un design mix care completează ideea de aprozar & bistro
Ownerii și-au dorit foarte tare ca cele două concepte – aprozar și bistro – să fie complementare în ceea ce privește design-ul, iar la asta contribuie amplasarea meselor în lungul unei canapele din piele cu aspect industrial, dar și barurile și mesele placate cu ceramică tip handmade.
Culorile închise ale pereților oferă un fond bun atât pentru hrana vie, cât și pentru o atmosferă relaxată în care mâncarea și vinul pot crea amintiri. În ceea ce privește cele mai interesante elemente ale decorului, chef-ul spune că ele nu sunt neapărat obiecte în sine, ci anumite compoziții generate de combinații de obiecte aflate în planuri verticale succesive.
„Spre exemplu, o serie de trei lucrări grafice din restaurant formează o compoziție asimetrică, dar echilibrată, pe peretele pe care se află. În același timp, compoziția citită dinspre aprozar este simetrizată de arcada unui gol de trecere între cele două spații și completată de o nouă lucrare grafică aflată pe peretele din aprozar. Forma de L a spațiului generează două perspective adânci – dinspre aprozar spre bistro și dinspre restaurant spre bucătărie”, completează el.
Un concept inedit cu ingrediente schimbate în funcție de sezon
Rual nu are un public anume, dar ownerii și-au dorit un local de care să se bucure toată lumea, cu preparate accesibile pentru toți cei care vor să mânănce diferit, dar bine. Așa cum explică Hairadin, conceptul a fost îmbrățișat cu entuziasm și curiozitate de bucureșteni, dar au avut și oaspeți din provincie, cum ar fi Brașov sau Iași.
În ceea ce privește meniul, acesta se schimbă de două ori pe an și ține cont de sezon. „Am implementat un meniu creativ cu specific global cuisine. La meniul à la carte am lucrat patru luni înainte de deschiderea oficială, astfel încât să am timpul necesar de documentare pentru a găsi cel mai bun gust”, explică el.
În partea de aprozar, odată ce vei ajunge aici, poți să-ți cumperi și fructe, legume, vinuri cu prețuri mai mici decât la furnizori, dar și produse de băcănie.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.