Lifestyle

Povestea Christine Paper Design, brandul românesc care creează flori din hârtie creponată

  Dacă te uiți la fotografiile Cristinei Ciovarta, cu greu îți poți da seama că privești, de fapt, niște flori din hârtie creponată. Detaliile botanice sunt reproduse cu o fidelitate remarcabilă, la fel și cromatica folosită. Este un talent perfecționat în mulți ani de muncă, căci acest proiect a luat naștere în urmă cu mai bine de un deceniu.

  Cristina a terminat facultatea de Arte din București, a lucrat apoi o perioadă ca designer vestimentar pentru un brand din România, iar în paralel a căutat un mod artistic de exprimare, ceva care să o reprezinte cu adevărat. Când a început să cocheteze cu ideea de a confecționa flori din hârtie, resursele în domeniu erau foarte limitate. Din lipsă de cărți, tutoriale sau informații care să o ghideze, Cristina a început să experimenteze pe cont propriu, testând diverse tipuri de hârtie și culori.

  A lucrat câteva buchete de mireasă pentru a-și lansa brandul, site-ul și pagina de Facebook. La scurt timp a venit și prima comandă: o lumânare de botez cu mulți bujori în nuanțe de alb și galben.

  A început cu creații personalizate pentru diverse evenimente

  Munca ei începe, de obicei, cu un moodboard cu imagini inspiraționale ce reflectă floarea pe care încearcă să o reproducă. Urmează apoi schițele, decuparea petalelor, modelarea în funcție de forma dorită și asamblarea fiecărei piese a puzzle-ului. În funcție de complexitate, o creație a sa este gata și în două-trei zile, iar un buchet poate să dureze chiar și două săptămâni.

  „Înainte de orice proiect, mă documentez și caut cât mai multe fotografii cu modelul ales. Câteodată cumpăr flori naturale pe care le destructurez ca să analizez mai bine forma. În ultimii ani, tehnicile de lucru au evoluat foarte mult și atenția pentru detalii atent studiate a urcat  pe primul loc pentru mine. Îmi doresc ca tot ceea ce lucrez să fie cu influențe botanice și realiste. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât îți perfectionezi stilul și găsești acele mici detalii de măiestrie care fac diferența”, spune Cristina.

  Alegerea materialelor potrivite influențează mult rezultatul final

  Ca să obții o imagine cât mai apropiată de realitate, e important să alegi materialele potrivite care să îți ofere suportul de care ai nevoie, spune Cristina. Își amintește că la început a lucrat cu hârtie creponată obișnuită cumpărată din librării. Rezultatul nu se apropia însă nici pe departe de așteptări. După luni întregi de teste și încercări eșuate, a descoperit hârtia crepontă care i se potrivește cel mai bine și care o ajută să reproducă cele mai fine detalii ale plantelor sau fructelor pe care își propune să le imortalizeze. Cromatica este, de asemenea, importantă în proiectul ei. Este un capitol pe care Cristina îl stăpânește bine pentru că a studiat pictură la Liceul de Arte.

  „Iubesc să amestec culorile și să tratez hârtia ca și cum ar fi pânza unui tablou. Este un pas peste care nu sar pentru că îmi place să am cât mai mult control asupra creațiilor mele. În ultima perioadă, m-am axat și pe durabilitatea lucrărilor semnate Christine Paper Design, pe felul în care acestea își păstrează calitățile în timp. Așadar, am dezvoltat tehnici noi de lucru și am început să aplic tehnica laminării. Este o etapă care dublează timpii de lucru ai comenzilor, dar pentru mine primează calitatea”, spune Cristina.

  Un efort în a obține echilibru între viața personală și activitatea la Christine Paper Design

  Lucrând pe cont propriu, Cristina a reușit cu greu să obțină un echilibru între activitatea ei și viața personală. În prezent, face eforturi să respecte un program de lucru, care să nu depășească opt ore, după ce a avut perioade în care a muncit și câte paisprezece ore pe zi. Acum pune mai mult accent pe calitate, decât pe volumul de muncă.

  „Am mai avut recent un proiect solicitant. Este vorba de realizarea unui curs video, deosebit de complex, cu 18 episoade, în care predau pas cu pas cum se execută o creangă de copac cu rodii, flori și frunze. Este un proiect care face parte dintr-o serie de cursuri care au ca tematică realizarea fructelor din hârtie. Este o noutate absolută în domeniu, la nivel internațional. Numele meu se alătură altor câtorva artiști, din diverse colțuri ale lumii. Cursul se găsește pe o școală online din Statele Unite și este în limba engleză”, spune Cristina.

  Se ocupă singură de toate aspectele businessului 

  În afară de realizarea propriu-zisă a florilor și fructelor de hârtie, Cristina se ocupă singură și de partea de promovare, foarte importantă într-un business creativ. Face ședințe foto, stabilește fundalurile și cromatica, se ocupă de styling și creează conținut video pentru rețelele de socializare. În perioada în care a lucrat ca designer vestimentar a colaborat și cu departamentul de marketing. Experiența acumulată în perioada respectivă a ajutat-o foarte mult în a-și face cunoscută munca. În ultimii ani, businessul ei a căpătat și o latură educativă. Cristina predă în prezent tehnici de confecționare a florilor de hârtie, într-o serie de tutoriale foto sau video, comercializate pe etsy.

  „Am primit deseori solicitări de a împărtăși tehnicile cu care lucrez. Recent am început să mă deschid din acest punct de vedere, prin realizarea unor tutoriale în care împărtășesc, pas cu pas, cum lucrez, ce tehnici folosesc, cum colorez hârtia, cum fac detalii realiste și anatomice etc. Tutorialele sunt complexe și oarecum greu de abordat de către cei fără experiență. Însă, dacă îmi amintesc cum eram eu la început, aș fi dat oricât să beneficiez de astfel de informații. Dacă cineva este la început de drum și decide să investească în acest meștesug, un astfel de tutorial te poate ajuta să sari multe etape de teste și necunoscut”, spune Cristina.

  Foto: Cristina Ciovarta

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Povestea Christine Paper Design, brandul românesc care creează flori din hârt...