
Arhitectura în căști: dialog deschis cu Dorin Ștefan, cel mai reputat arhitect român al ultimilor 40 ani
Alina Vîlcu și Omid Ghannadi l-au avut invitat la podcastul pe care îl produc, Design Stories, pe arhitectul Dorin Ștefan. O discuție care a plecat de la profesia lor comună, dar care a atins subiecte ce aprind fitilul scurt al oricărui iubitor de arhitectură în sensul ei de artă care ne face viața mai frumoasă și mai lipsită de plictis.
Pornit din dorința celor doi amfitrioni-prieteni, Alina și Omid, de a afla cele mai savuroase povești în care prestigiosul arhitect a fost protagonist, acest dialog a ridicat cortina de pe istorisiri pe care Dorin Ștefan nu le-a mai spus până acum. Împreună au trecut în revistă experiențele acestuia cu cultura japoneză, excentricitățile sale vestimentare – în virtutea cărora deseori evită să-și asorteze șosetele și poartă una de-un fel și alta de-alt fel-, cum au reușit el și colegii săi apropiați să își exprime spiritul creator liber chiar și atunci când constuiau case de cultură înainte de ’89, dar au ajuns și la realitatea augmentată și lupta om vs. robot.

Arhitectul Dorin Ștefan are 73 de ani, o copilărie petrecută între sași, titlul de doctor în arhitectură și recunoașterea Academiei Române, a câștigat concursul international de arhitectură pentru Turnul din Taiwan cu proiectul Floating Observatories, este profesor și mai ales mentor universitar și o ancorare în actualitate foarte poznașă și lipsită de prejudecăți.
„După discuția cu Dorin, am plecat cu mintea plină de idei care, mai rapid sau mai lent, au început să se lege și să lucreze între ele. Dintre toate, cea care m-a provocat cel mai mult este legată de AI, de felul în care Dorin a pus pe masă scenariile cu privire la integrarea AI-ului în procesul de arhitectură; recunosc că, înainte de podcast, nu m-am gândit vreodată că AI ar putea lucra alături de noi, ca arhitecți și designeri, ba chiar am dezvoltat o rezistență internă în a adopta tot ce ține de tehnologie. Însă, iată-mă după, cu alta perspectivă asupra fenomenului, pentru care îi mulțumesc lui Dorin Ștefan. A fost prima persoană de la care am înțeles cum putem lucra cu și nu împotriva AI, despre cum AI are potențial de a ne ajuta în a ne structura ideile, de a face un prim proces de selecție și până la urmă de a eficientiza tot procesul. M-am apucat să investighez mai mult și acum, atât eu, cât și colegii mei de birou testam Midjouney, Stable Diffusion și Roomstyler”, spune Alina Vîlcu.
Discuția celor trei poate fi ascultată aici:
Design Stories este un proiect audio-video gândit și executat de Alina Vîlcu și Omid Ghannadi. După ce au fost colegi la „Visuri la cheie”, după ce au pus la punct un curs de design interior și arhitectură dedicat celor care vor să aprofundeze aceste domenii – Inside Academy, după ce au pus bazele asociatiei Inside Social (care desfasoara proiecte sociale care, cu ajutorul designului, modeleaza o altfel de realitate ), Alina și Omid „ne suflă în cască”. Adică ne spun, prin intermediul podcastului lor, Desing Stories, povești care pleacă de la design interior și arhitectură, dar se duc, de fiecare dată alături de un invitat-supriză, în zone care ne privesc (și pe care le privim) în viața de zi cu zi: estetică, trenduri în amenajări, modă, cultură urbană, lifestyle, istorie recentă, ecologie, viitor și viața socială.
Foto via Inside Academy