viewcatchers
PROIECTE DE AMENAJARE

O casă în stil minimalist a fost desemnată cel mai bun proiect rezidențial la premiile RIDA 2023

publicat pe 19 iun. 2023

    An de an, designul de interior românesc se dezvoltă, calitatea lui crește, iar oamenii își dau seama cât de important este să locuiești într-un spațiu gândit pentru nevoile sufletului tău. Reușim să păstrăm pasul cu trendurile internaționale, punem accent pe mobilier realizat la noi în țară și celebrăm cele mai bune proiecte care aduc un plus de valoare acestui domeniu.

    Anul acesta, în cadrul galei organizată de Romanian Interior Design Association (RIDA) în mai, la categoria de proiecte rezidențiale de interior a câștigat o casă în stil minimalist. Ea a fost realizată de biroul de design Minimal Architecture din Cluj-Napoca în colaborare cu Alsena, un brand de mobilă românesc din județul Mureș.

    casa in stil minimalist 00
    În living sunt amenajate mai multe zone pentru interacțiune, fie ca e vorba de canapea sau zona de ședere din fața ferestrei.

    Fiindcă beneficiarii sunt și proprietarii fabricii Alsena, ei au știut de la început ce își doresc. Mult confort, mult spațiu pentru depozitare dar și pentru socializare. Au lucrat cot la cot cu arhitecta Cindy Gal de la Minimal Architecture pentru a transforma cei 120 metri pătrați într-un spațiu intim, călduros, care să aducă oamenii mai aproape de natură și de ei înșiși.

    Mobilier funcțional realizat în întregime din lemn

    Casa se află în satul Bucsin din județul Harghita și este folosită drept casă de vacanță de către beneficiari. Ea cuprinde trei dormitoare, un living, o bucătărie și patru băi. Parterul este împărțit într-un open space ce cuprinde living-ul cu zona de luat masa și bucătăria, două băi, dormitorul matrimonial cu acces la o terasă exterioară și ciubăr.

    casa in stil minimalist 1
    Delimitarea dintre hol și living se face atât prin mobilier cât și pardoseală.

    Holul de la intrare este legat de zona de zi printr-un corp de mobilier cu dublu rol. Pe lângă spațiile de depozitare pe care le creează, el maschează subtil denivelările din tavan și continuă firesc stâlpul ce desparte holul de bucătărie pentru a delimita mai clar cele două zonă. Astfel, integrează în amenajare structura veche care nu a putut fi demolată și elimină vizual unghiuri neplăcute.

    Zona de zi, ca și restul casei, este amenajată în stil minimalist. Mobilierul este amplasat în funcție de ferestre pentru a crea un spațiu cât mai funcțional. Astfel, un întreg perete este îmbrăcat în spații de depozitare care se termină într-o zonă de ședere în fața ferestrei. Canapeaua este amplasată în fața ei, care împreună cu masa și scaunele din colecția Nor formează zona de socializare.

    casa in stil minimalist 4
    Bucătăria este mascată discret deoarece este realizată din același material ca și restul corpurilor.

    Bucătăria se desfășoară pe un singur perete, ceea ce oferă un spațiu amplu de gătit și depozitare. La fel ca în living, mobilierul este realizat în întregime din pal furniruit cu lemn de fag. Pentru a păstra imaginea de casă în stil minimalist, design-ul corpurilor este unul simplu, lipsit de decorațiuni, cu mânere moderne de tip gola. Pentru a crea un spațiu luminos, atât blatul cât și backsplash-ul sunt albe, iar pardoseala este din plăci ceramice de tip terrazzo de un gri deschis.

    Zona de depozitare de sub scară separă subtil bucătăria de living și oferă spațiu funcțional unde beneficiarii au ales să ascundă mașina de spălat vase și alte obiecte necesare în bucătărie sau la servirea mesei. De asemenea, cubul placat cu pal ascunde zona de preparare din bucătărie, și anume frigiderul și chiuveta. În acest fel, o posibilă dezordine în acea parte nu ar fi vizibilă din living.

    Dormitorul matrimonial dispune de șemineul propriu, amplasat pe un piedestal finisat cu cărămizi. Pentru a crea continuitate între spații, s-a folosit aceeași ceramică tip terrazzo la finisarea feței șemineului. Zona de depozitare pentru lemne este prevăzută între corpul șemineului și dulapul de haine. Acest lucru aduce un plus de naturalețe în amenajare, fără a încărca vizual spațiul.

    casa in stil minimalist 9
    Detaliile crează diferența, cum ar fi corpurile de iluminat suspendate între elementele din lemn sau fereastra mare din colț care aduce lumina naturală la interior.

    Dormitorul de la etaj se bucură de toată înălțimea șarpantei. Acest lucru a fost posibil în urma decopertării tavanului pentru a face vizibile legăturile dintre căpriori. Camera dispune de un pat matrimonial care face parte din colecția Minim de la Alsena și alte patru paturi mai mici pentru a oferi cât mai mult spațiu de dormit. Spațiile de depoizitare sunt ascunse în spatele patului matrimonial și finisate în alb pentru a nu ieși în evidență.

    Fiind vorba de o casă în stil minimalist, băile sunt amenajate în același limbaj. Baia matrimonială dispune de un duș walk-in accentuat de un perete placat cu ceramică verde care trimite cu gândul la natura ce înconjoară casa. În restul băii se regăsesc finisaje folosite și în restul casei, cum ar fi ceramica albă de la backsplash sau ceramica tip terrazzo de la pardoseală. Mobilierul din băi este realizat din lemn masiv pentru a rezista la umezeală.

    Baia mică de pe hol dispune și ea de un duș walk-in și mobilier realizat din mdf. Cindy s-a folosit de o oglindă pe tot peretele pentru a mări vizual dimensiunile camerei.

    Mobilier realizat în întregime de beneficiari

    Amenajarea a durat un an, și a fost o provocare din mai multe puncte de vedere. În primul rând, beneficiarii au dorit ca tot mobilierul din casă să fie realizat în întregime de către fabrica lor. Lucru care a facilitat crearea și testarea unor prototipuri de mobilier care fac azi parte din colecția Alsena, dar care a întârziat timpul de finalizare al proiectului.

    A doua provocare a fost dată de construcție și arhitectură în sine. Pentru a ridica confortul locuinței și a putea să o dea ulterior și spre închiriere, casa a trebuit să fie regândită pentru a putea fi locuită. Inițial a fost vorba doar de o extindere și crearea unor noi camere. Acest lucru a dus la reamenajarea întregii clădiri, atât la exterior cât și la interior, pentru a obține la final o casă în stil minimalist cu un design unitar și armonios. La extindere s-a folosit lemnul pentru a delimita clar cele doua corpuri care se intersectează. A fost folosit predominat lemnul pentru a păstra atmosfera de casă de vacanță, și a crea o legătură cu natura din împrejurimi.

     

    Tips&tricks pentru amenajare de la Minimal Architecture

    • Lemnul creează o atmosfera caldă în încăperile unde este folosit, motiv pentru care este materialul meu preferat. Chiar și atunci când nu este ales ca finisaj principal, se poate opta pentru piese din lemn masiv pentru a aduce un strop de căldură în amenajare.
    • Pentru a face alegerea potrivită în ceea ce privește paleta de culori și texturi, putem lua ca exemplu relația dintre spațiul interior și cel exterior. Analizăm texturile și culorile regăsite în natură ca apoi să le putem integra în amenajarea interioară.
    • Dacă îți permite bugetul, poți încerca crearea unui obiect personalizat de design pentru a obține o amenajare unică și personală.

    Foto: Viewcatchers

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments