DESIGN INTERIOR

Cum să-ți creezi un colț instagramabil acasă. 4 trucuri de la un fotograf culinar

publicat pe 21 feb. 2020

    Instagramul este o sursă zilnică de inspirație, unde vedem mii de imagini cu case, rețete și decoruri ideale. Chiar dacă locuința ta nu are un design WOW sau niște elemente decorative unice, tot poți deveni la rându-ți o sursă de inspirație prin crearea un mic colț „fotogenic”.

    Am vorbit cu un fotograf culinar care ne-a dat patru trucuri pe care și tu le poți aplica la tine acasă, indiferent ce vrei să pozezi: mâncare, ținute sau decorațiuni.

    Cum se naște un expert în decor instagramabil

    Adina Chițu aka Pancake Planet este food stylist, food photographer, om pasionat de gustul bun și de bun-gust. Îi place să gătească și să fotografieze într-un mod creativ fiecare preparat pe care îl face. Și îi iese foarte bine.

    Povestea Adinei a început de la niște clătite. În urmă cu patru ani, visul ei era să-și deschidă o mică afacere cu clătite, cu numele de Pancake Planet, dar, după ce a înțeles câtă birocrație presupune un astfel de business, entuziasmul ei de a găti frecvent s-a risipit. Asta până când prietenul ei, Bogdan, i-a pus un aparat foto în mână. De atunci, gătitul și fotografiatul au devenit pasiunile ei zilnice!

    Nu mai am atât de mult timp la dispoziție să fotografiez tot ce mi-aș dori. Realizarea unui set up poate dura câteva ore bune dacă luam în calcul curățenia generală și spălatul vaselor. Însă nu ratez aproape niciun desert. În general, deserturile sunt ceva mai rezistente, iar dacă nu am timp să le pozez imediat ce l-am făcut, pot amâna câteva ore sau până a doua zi. La fel se întâmplă și cu pâinea, menționează Adina.

    https://www.instagram.com/tv/BxoznTBHN1F/

    S-a jucat mult până să își găsească un stil, iar azi reușește să creeze în jurul preparatelor pe care le fotografieză o atmosferă care te îmbie să tot dai scroll. A avut nevoie de fundaluri, recuzită și de lumină naturală. La început avea foarte puține elemente decorative pe care le folosea pentru a anima fotografiile, însă numărul lor a crescut odată cu timpul.

    Foloseam doar câteva dintre elementele pe care le aveam în bucătărie – o ceașcă de ceai, o farfurie, un șervet cumpărat dintr-o vacanță în Grecia și câteva farfurioare vintage luate de la un second hand. Erau lucruri care nu mi se păreau tocmai potrivite pentru ce aveam eu în minte, povestește Adina.

    Trucuri pentru un colț instagramabil

    1. Fundaluri pictate din rigips. Plăcile din rigips pot fi niște fundaluri interesante pentru fotografiile tale. Ai nevoie doar de câteva bucăți de material, cutii de vopsea, bureți de bucătărie și o jumătate de oră liberă.  

     Eu mi-am luat de la Dedeman plăci de rigips. Cumpăr de obicei o bucată mare, care costă în jur de 15-20 de lei, pe care mi-o taie cineva în magazin în bucăți mai mici. De obicei vopsesc o față închisă și una deschisă. Este mai practic deoarece la un moment dat, dacă vreau să creez un decor în culori deschise sau închise, pot folosi o placă de rigips pe post de fundal și o alta pe post de suprafață, explică Adina. Pentru cele două părți ale plăcilor de rigips folosește vopseluri mate de la Oskar.
    Apoi, în funcție de nuanțele pe care vrea să le obțină, adaugă și cea de-a treia culoare, iar toată cromatica plăcii începe să prindă contur. Când vrea să își picteze un fundal special, alege vopseluri metalice, pe care le ia din magazinul
    Pictor

    „Să pictez o placă micuță de 60 cm x 60 cm îmi ia în jur de 15-20 de minute, poate chiar mai puțin. Mi se pare o activitate super relaxantă și, dacă aș avea mai mult spațiu de depozitare, aș picta plăci de rigips în fiecare zi, spune Adina. 

    2. Accesorii pentru decor. Pentru fiecare fotografie, Adina accesorizează cadrul cu diverse elemente decorative. Farfuriile, cănile, tacâmurile, șervetele sau vazele sunt elemente nelipsite dintr-o casă, dar ia în calcul și o recuzită aparte ( reunită sub titulatura de „props-uri”) pe care să o folosești doar atunci când faci poze.

    Ea consideră că vesela este esențială, mai ales piesele create de artizani locali, suprafețele și tocătoarele uzate din lemn sau tacâmurile adunate din târgurile de vechituri. Câteodată se întâmplă să le folosească și în bucătărie, nu doar în poze, însă are câteva la care ține foarte mult și pe care le folosește doar ca să își pună în evidență preparatele. 

    Îmi plac mult props-urile de la H&M Home, am deja o mini colectie cu produsele de acolo, apoi mai am câteva care îmi plac mult de la The Home, câteva props-uri handmade care îmi plac în mod deosebit realizate de Farfuria Ceramic, dar și unele vintage din târgurile de vechituri – îl frecventez des pe cel de la Valea Cascadelor, din București, povestește Adina.

    3. Blat din marmură. Chiar dacă nu are un blat de marmură în bucătărie, Adina și-a cumpărat o bucată generoasă și o folosește des în fotografiile pe care le face. Singurul dezavantaj îl reprezintă faptul că este foarte grea și manevrarea ei este destul de dificilă.  

    Blatul alb de marmură îți dă acea senzație de bucătărie cozy, dar și elegantă în același timp, iar orice culoare, fruct, legumă, iese foarte bine în evidență pe un astfel de blat, menționează Adina.

    blat - marmură - decor - poze
    Bucata de marmură pe care o folosește în poze a cumpărat-o de pe Piatraonline.ro și a costat în jur de 120 Lei

    4. Lumina naturală. Te-ai gândit că o lumină bună îți poate schimba radical fotografiile pe care le faci? Adinei îi place la nebunie să folosească lumina naturală în fotografii, iar atunci când aceasta este prea puternică folosește câteva trucuri prin care să ajungă la luminozitatea potrivită.

    Când lumina este prea puternică o putem bloca folosind o perdeluță transparentă și câteva bucăți de carton negru. Pentru a estompa din umbre, eu folosesc pe post de reflector o bucată simplă de carton alb sau o foaie de hârtie, spune Adina.

    Foto: Pancake Planet

    Alătură-te conversației

    1 comentariu

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *