VIDEO Câteva lucruri de bază pe care oricine trebuie să le știe despre depozitarea, servirea și savurarea vinului în funcție de sortiment
Îl bei la evenimente cu ștaif, îl servești musafirilor când organizezi o masă la tine acasă iar, uneori, îl bei în fotoliul preferat, fără companie, cu o carte bună și muzică relaxantă pe fundal. Vinul este o băutură universală, potrivită pentru orice ocazie, deci chiar dacă nu te pasionează într-atât încât să te informezi la nivelul unui somelier, tot este bine să știi câteva lucruri de bază. Află cum să îl depozitezi și să îl servești corect în funcție de sortiment.
Câteva reguli simple de servire a vinului
Paharele de vin pentru sortimentele albe și roșii au forme diferite. Cele pentru vin alb au o cupă mai compactă, în formă de U, față de paharele pentru vin roșu, care au pereții mai curbați și sunt mai voluminoase. Surplusul de spațiu în cazul paharelor de vin roșu îi permite acestuia să intre în contact cu aerul, ceea ce îi va potența aroma.
De exemplu, dacă ai un vin roșu cu un buchet bogat, precum Cabernet Sauvignon & Merlot de Carpathia, extra spațiul din pahar va permite vaporilor puternici de alcool să plutească afară, fără să îți acapareze simțurile. Astfel, aroma cupajului cu tonuri de cireșe negre și zmeură, ciocolată, scorțișoară, prăjituri țărănești și rășini de pomi fructiferi se va desfășura în voie, astfel încât tu să poți percepe fiecare nuanță atunci când savurezi vinul.
Când torni vinul în pahar, e bine să ții sticla de mijloc sau de partea de jos, ca să ai mai multă stabilitate și control asupra ei. Ar fi bine să ai un șervețel la îndemână, pentru a șterge gura sticlei atunci când ai terminat de turnat. Înainte de a gusta vinul roșu, joacă-te cu el în pahar, învârte-l de două-trei ori, cât să intre în contact cu aerul. Paharele de vin se țin de picior – dacă îl ții de cupă, paharul va împrumuta temperatura mâinii tale și vinul se va încălzi.
Depozitarea vinului acasă
Pentru depozitare, recomandarea generală este să ai un frigider special pentru vinuri, unde să le păstrezi la temperaturi între 7 și 18 grade Celsius. Însă dacă nu ai așa ceva în casă, cel mai bine este să depozitezi vinul într-un loc în care temperatura este relativ joasă și constantă. În niciun caz în bucătărie, fiindcă aici temperatura fluctuează și poate ajunge la valori destul de înalte atunci când gătești. Ideal este să le ții la aproximativ 14 – 18 grade Celsius.
Cămara poate fi potrivită și nu doar datorită temperaturii scăzute. Locul în care depozitezi vinul ar trebui să fie ferit de lumină, fiindcă expunerea la razele soarelui îi poate modifica structura și aroma. Vinurile albe sunt mai sensibile la lumină fiindcă nu conțin tanini și sunt ambalate în sticle transparente, deci ține-le departe de ferestre.
Și poziția în care depozitezi sticlele este importantă. Cel mai bine este să le așezi pe raft la orizontală, astfel încât dopul să rămână în permanență hidratat. Asta va preveni pătrunderea aerului în sticlă și, implicit, procesul de oxidare care poate afecta negativ gustul.
E bine să știi că majoritatea vinurilor din comerț sunt destinate consumării în cel mult cinci ani. Nu toate vinurile devin mai bune prin îmbătrânire. De aceea, orice vin obișnuit poate fi depozitat fără probleme într-un spațiu răcoros și întunecos. Aceste două condiții sunt suficiente să te bucuri de o aromă plăcută atunci când îl deschizi.
Temperatura este importantă și pentru servire, nu doar pentru depozitare
Unele sortimente de vin se servesc cel mai bine la temperatura camerei, iar altele sunt mai gustoase atunci când au fost răcite. De exemplu, vinul roșu se servește la o temperatură puțin mai scăzută decât temperatura camerei – aproximativ 12 – 19 grade Celsius. Îl poți pune în frigider pentru câteva minute înainte de a-l deschide. E suficient cât să fie plăcut ca senzație când îl bei, în timp ce își păstrează toate aromele intacte.
Ia ca exemplu vinul Fetească Neagră de Carpathia, un soi autohton românesc care are un buchet floral, cu aromă bogată de prune uscate, coacăze negre, condimente exotice, cuișoare, piper, animată de taninuri care în timp, odată cu învechirea, vor accentua notele de fructe coapte. Toate aceste note se vor dezvolta gradual la o temperatură potrivită.
Pe de altă parte, vinul alb se servește mai rece, la o temperatură între 6 și 13 grade Celsius. Nu îl lăsa totuși să coboare sub aceste valori, fiindcă îi poți „amorți” notele. De exemplu, vinul Sauvignon Blanc de Carpathia are un buchet răcoritor de la sine, cu aromă proaspătă de citrice, note de grapefruit, lime și fructe exotice, dar și o mineralitate specifică soiului care îi oferă un postgust fin și îndelungat.
Și cam asta e tot ce ai nevoie să știi despre depozitarea și servirea vinului, ca să te poți bucura de gustul său la adevaratul potențial.