secțiuni

  • TURURI DE CASE
    • De la cititori
    • Garsoniere
    • Apartamente
    • Case
    • Spații neconvenționale
  • PROIECTE DE AMENAJARE
    • Before&After
    • Case
    • Garsoniere
    • Apartamente cu 2 camere
    • Apartamente cu 3 camere
    • Apartamente cu 4 camere
  • DE LA ORAȘ LA SAT
  • DESIGN INTERIOR
    • Living
    • Dormitor
    • Bucătărie
    • Camera copilului
    • Hol
    • Baie
  • DESIGN EXTERIOR
    • Balcon
    • Terasă
    • Curte
    • Grădină
  • SHOPPING
  • CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
  • LIFE
    • Imobiliare
    • Bani
    • Lifestyle
    • Plante
  • ECO
  • UTILE
  • Ultimele articole
  • Video
  • Sponsored

despre noi

  • Povestea noastră
  • Echipa
  • Publicitate
  • Contact

URMĂREȘTE-NE PE:

Sponsored

VIDEO Câteva lucruri de bază pe care oricine trebuie să le știe despre depozitarea, servirea și savurarea vinului în funcție de sortiment

Acest articol este sponsorizat de

    Îl bei la evenimente cu ștaif, îl servești musafirilor când organizezi o masă la tine acasă iar, uneori, îl bei în fotoliul preferat, fără companie, cu o carte bună și muzică relaxantă pe fundal. Vinul este o băutură universală, potrivită pentru orice ocazie, deci chiar dacă nu te pasionează într-atât încât să te informezi la nivelul unui somelier, tot este bine să știi câteva lucruri de bază. Află cum să îl depozitezi și să îl servești corect în funcție de sortiment.

    Câteva reguli simple de servire a vinului

    vin rosu in pahar
    Paharele de vin roșu sunt mai curbate și mai voluminoase
    pahar vin alb sauvignon blanc carpathiia
    Cele pentru vin alb sunt mai compacte, în formă de „U”
    joc vin in pahar carpathia cabernet sauvignon merlot
    Când bei vin roșu, joacă-te cu el în pahar pentru a-i permite să intre în contact cu aerul
    vin cabernet sauvignon merlot carpathia
    Vin Cabernet Sauvignon & Merlot de Carpathia

    Paharele de vin pentru sortimentele albe și roșii au forme diferite. Cele pentru vin alb au o cupă mai compactă, în formă de U, față de paharele pentru vin roșu, care au pereții mai curbați și sunt mai voluminoase. Surplusul de spațiu în cazul paharelor de vin roșu îi permite acestuia să intre în contact cu aerul, ceea ce îi va potența aroma.

    De exemplu, dacă ai un vin roșu cu un buchet bogat, precum Cabernet Sauvignon & Merlot de Carpathia, extra spațiul din pahar va permite vaporilor puternici de alcool să plutească afară, fără să îți acapareze simțurile. Astfel, aroma cupajului cu tonuri de cireșe negre și zmeură, ciocolată, scorțișoară, prăjituri țărănești și rășini de pomi fructiferi se va desfășura în voie, astfel încât tu să poți percepe fiecare nuanță atunci când savurezi vinul.

    pahar vin rosu carpathia feteasca neagra
    Când torni vinul în pahar, ține sticla din partea de jos sau de mijloc, pentru a avea mai multă stabilitate și control asupra ei

    Când torni vinul în pahar, e bine să ții sticla de mijloc sau de partea de jos, ca să ai mai multă stabilitate și control asupra ei. Ar fi bine să ai un șervețel la îndemână, pentru a șterge gura sticlei atunci când ai terminat de turnat. Înainte de a gusta vinul roșu, joacă-te cu el în pahar, învârte-l de două-trei ori, cât să intre în contact cu aerul. Paharele de vin se țin de picior – dacă îl ții de cupă, paharul va împrumuta temperatura mâinii tale și vinul se va încălzi.

    Depozitarea vinului acasă

    vinuri samburesti
    Indiferent de sortiment, vinurile trebuie păstrate într-o încăpere fără expunere la soare, cu temperatură constantă
    butoaie vinuri samburesti
    În cramele Sâmburești, vinurile sunt depozitate în butoaie care le mențin aroma intactă

    Pentru depozitare, recomandarea generală este să ai un frigider special pentru vinuri, unde să le păstrezi la temperaturi între 7 și 18 grade Celsius. Însă dacă nu ai așa ceva în casă, cel mai bine este să depozitezi vinul într-un loc în care temperatura este relativ joasă și constantă. În niciun caz în bucătărie, fiindcă aici temperatura fluctuează și poate ajunge la valori destul de înalte atunci când gătești. Ideal este să le ții la aproximativ 14 – 18 grade Celsius.

    Cămara poate fi potrivită și nu doar datorită temperaturii scăzute. Locul în care depozitezi vinul ar trebui să fie ferit de lumină, fiindcă expunerea la razele soarelui îi poate modifica structura și aroma. Vinurile albe sunt mai sensibile la lumină fiindcă nu conțin tanini și sunt ambalate în sticle transparente, deci ține-le departe de ferestre.

    depozitare vin carpathia feteasca neagra
    Sticlele de vin se depozitează în poziție orizontală, astfel încât dopul de plută să rămână mereu hidratat
    etansare vinuri samburesti
    Proces de etanșare a vinurilor în cramele Sâmburești. Cu cât intră mai puțin în contact cu aerul, cu atât vinul este mai gustos

    Și poziția în care depozitezi sticlele este importantă. Cel mai bine este să le așezi pe raft la orizontală, astfel încât dopul să rămână în permanență hidratat. Asta va preveni pătrunderea aerului în sticlă și, implicit, procesul de oxidare care poate afecta negativ gustul.

    E bine să știi că majoritatea vinurilor din comerț sunt destinate consumării în cel mult cinci ani. Nu toate vinurile devin mai bune prin îmbătrânire. De aceea, orice vin obișnuit poate fi depozitat fără probleme într-un spațiu răcoros și întunecos. Aceste două condiții sunt suficiente să te bucuri de o aromă plăcută atunci când îl deschizi.

    Temperatura este importantă și pentru servire, nu doar pentru depozitare

    vin rosu alai cabernet sauvignon
    Vinul roșu se servește la o temperatură puțin mai scăzută decât temperatura camerei
    depozitare vin carpathia
    Vin Fetească Neagră de Carpathia
    imagini din cramele samburesti
    Fotografie din cramele Sâmburești

    Unele sortimente de vin se servesc cel mai bine la temperatura camerei, iar altele sunt mai gustoase atunci când au fost răcite. De exemplu, vinul roșu se servește la o temperatură puțin mai scăzută decât temperatura camerei – aproximativ 12 – 19 grade Celsius. Îl poți pune în frigider pentru câteva minute înainte de a-l deschide. E suficient cât să fie plăcut ca senzație când îl bei, în timp ce își păstrează toate aromele intacte.

    Ia ca exemplu vinul Fetească Neagră de Carpathia, un soi autohton românesc care are un buchet floral, cu aromă bogată de prune uscate, coacăze negre, condimente exotice, cuișoare, piper, animată de taninuri care în timp, odată cu învechirea, vor accentua notele de fructe coapte. Toate aceste note se vor dezvolta gradual la o temperatură potrivită.

    cabernet sauvignon alai vin rosu
    Vin Cabernet Sauvignon de Alai
    depozitare vin alb sauvignon blanc carpathia
    Vinul alb se servește la o temperatură mai scăzută decât cel roșu, dar nu mai joasă de 6 grade Celsius

    Pe de altă parte, vinul alb se servește mai rece, la o temperatură între 6 și 13 grade Celsius. Nu îl lăsa totuși să coboare sub aceste valori, fiindcă îi poți „amorți” notele. De exemplu, vinul Sauvignon Blanc de Carpathia are un buchet răcoritor de la sine, cu aromă proaspătă de citrice, note de grapefruit, lime și fructe exotice, dar și o mineralitate specifică soiului care îi oferă un postgust fin și îndelungat.

    Și cam asta e tot ce ai nevoie să știi despre depozitarea și servirea vinului, ca să te poți bucura de gustul său la adevaratul potențial.

    Publicat în noiembrie 29, 2023
    • Cezara Palade
    ALTE SUBIECTE INTERESANTE
    • LIFE

      3 povești despre cum se schimbă acasă atunci când ai un copil: „Acasă a devenit mai acasă”

    ULTIMELE ARTICOLE
    • Garsoniere

      10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space

      Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.

    • LIFE

      Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic

      Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.

    • UTILE

      De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei

      E vorba mai ales de prezența mucegaiului.