Apartamente cu 2 camere

Renovarea unui apartament interbelic din București a presupus, în cifre, 380 saci de moloz și un buget de 51.000 euro

publicat pe 24 sept. 2024

    Când ai de amenajat un apartament vechi, așteaptă-te la tot felul de surprize, avertizează designerul Dana Marin de la Postcard Projects. Iar dacă locuința mai are și alte particularități precum suprafață redusă sau camere cu formă atipică, ar fi bine să te înarmezi cu multă răbdare. Sunt concluzii trase la finalul unui șantier de zece luni, proiect care a presupus renovarea unui apartament interbelic, situat într-o clădire interbelică din cartierul Grădina Icoanei. 

    Apartamentul are două camere și o suprafață utilă de 50 metri pătrați. Este o locuință circulară, cu hol atipic, o bucătărie de doar cinci metri pătrați, living și dormitor trapez. Când Dana a vizitat prima dată locuința, apartamentul nu fusese niciodată renovat. La balcon, baie și bucătărie existau ferestre din termopan, dar restul casei încă avea tâmplăria de lemn, avariată de timp.

    Șantierul a durat aproximativ zece luni și a presupus modificări parțiale la configurația interiorului. În primul rând, Dana a propus zidirea ușii care exista între living și dormitorul matrimonial, ca să obțină o locuință decomandată. A desființat și un perete neportant dintre toaleta de serviciu și cămară, ca să creeze o debara cu rol de spațiu tehnic unde să intre centrala și mașina de spălat rufe. Holul, sub formă de L, a oferit spațiu generos de depozitare, dar a fost nevoie de soluții custom-made pentru optimizarea fiecărui centimetru disponibil. Încălțămintea și hainele de exterior sunt ascunse într-un cuier cu uși închise, înalt până în tavan, zona de intrare rămânând astfel aerisită și perfect organizată. Din punct de vedere estetic, spațiul anticipează atmosfera întregului apartament.

    Bucătăria, cinci metri pătrați și pereți strâmbi

    Cea mai mare provocare a șantierului a fost amenajarea bucătăriei. O încăpere de doar cinci metri pătrați, plină de unghiuri, pereți strâmbi și grinzi greu de mascat. După ce a mutat centrala în debaraua din hol, Dana a gândit un nou proiect de gaze.

    „A fost nevoie de o foarte bună planificare a spațiului pentru a obține toate funcționalitățile specifice unei bucătării contemporane. Am folosit la maxim orice centimetru pătrat din această cameră, gândind corpuri de depozitare atipice, priză triplă de lucru încastrată în corpul suspendat, și iluminat eficient în absolut toate zonele. Bucătăria a costat în jur de 5.900 euro. Poate părea mult, dacă ne gândim strict la suprafața încăperii, dar în acest buget intră totul, de la instalații, la ceramică, tâmplărie, obiecte sanitare, mobilier pe comandă, electrocanice sau corpuri de iluminat”, povestește Dana.

    A închis o nișă mare ca să poată monta corpurile de mobilier la aceeași linie. Pe restul electrocasnicelor, însemnând cuptorul electric, cuptorul cu microunde și combina frigorifică, le-a incorporat într-un soldat așezat pe peretele opus.

    Livingul, o încăpere care îndeplinește mai multe roluri

    În livingul de 17 metri pătrați, Dana a reușit să integreze patru funcționalități: cameră de zi, dining, bibliotecă și spațiu de lucru. Totuși, încăperea nu este sufocată de mobilier. Zonele sunt bine delimitate și comunică firesc, iar paleta cromatică face ca spațiul să pară aerisit și elegant. Mobilierul pe comandă a ajutat mult și aici. Biroul, de exemplu, a putut fi integrat în bibliotecă, fără să mai ocupe spațiu suplimentar. Fiecare colț al camerei este pus, subtil, în evidență cu ajutorul corpurilor de iluminat, cele mai multe dintre ele fiind piese vintage care vin să susțină tema de inspirație pariziană a amenajării.

    „Am scos peste 380 de saci de moloz și rumeguș în momentul în care am hotărât să înlocuim parchetul original din living și din dormitor”, își amintește Dana. „A fost nevoie să punem două, trei straturi de extrudat, plasă, șapă autonivelantă și parchet dublustratificat ca să ajungem la același nivel cu gresia din hol. La montajul tâmplăriei noi, a fost o diferență de nivel, întrucât înălțimea mozaicului original din balcon și a gresiei noi din hol nu coincideau. Așadar, ușa de la balcon a trebuit ridicată. În living, traseul aerului condiționat trece prin caseta fostelor jaluzele exterioare, deasupra ferestrei, apoi coboară printr-un perete din balcon. A fost singura variantă pentru a păstra cât mai estetic/frumos peretele cu wall panelling. Dar în cazul apartamentelor vechi, e puțin probabil să nu întâmpini astfel de probleme”.

    Forma dormitorului a condiționat decisiv amenajarea

    Dormitorul matrimonial are o formă neobișnuită de trapez cu unghiuri ascuțite și obtuze. Dana a trebuit să vină cu soluții pentru a integra un pat dublu confortabil și un dulap care să ofere cât mai mult spațiu de depozitare posibil. Dulapul este înalt până în tavan, cu uși franțuzești dintr-o bucată, placate cu oglindă care să reflecte lumina naturală. Interiorul este iluminat cu benzi led pentru a ușura alegerea hainelor.

    „Beneficiara are o pasiune pentru Franța, în special pentru Paris. Lucrul acesta a ghidat conceptul și stilul amenajării. Culorile deschise, calde și aspectul elegant au fost parte din brief. Am încercat să aduc stilul în contemporan, adăugând accente Art Deco, cum ar fi corpurile de iluminat vintage, profilele, accesoriile și mânerele și anumite piese de mobilier”, spune Dana. „Am pornit cu gândul să ne încadrăm într-un buget de 40.000 euro, dar în realitate, am ajuns să depășim puțin 50.000”.

    Resurse

    Canapeaua, patul și scaunele sunt de la Mobila Dalin. Masa este de la The Home.  Corpurile de iluminat vintage și pendulul din hol sunt de la Circa 1703-3071. Aplicele sunt de la The Edit. Masa din dining, corpurile de iluminat din baie, bucătărie și hol sunt de la The Home. Vopseaua de pe pereți este de la Ton Corner și Betek. Ceramica este de la Delta Studio. Parchetul este achiziționat de la Glamour Floors, iar tapetul din baie este de la Vladila.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Dana Marin

    • Planifică dinainte absolut tot ce poți și ce ține de amenajare: concept, planuri, dimensiuni, schițe mobilier, furnizori, buget.
    • Mereu vor apărea necunoscute în orice amenajare și se va depăși bugetul. Fii cât mai pregătit posibil pentru ele.
    • Fii flexibil, mai ales în cazul apartamentelor vechi, în care de multe ori nu știi ce se ascunde până nu începe decopertarea.
    • Schimbă sau verifică starea instalațiilor electrică și sanitară. De ele depinde un trai cât mai liniștit, mai eficient și mai economic.
    • Investește mai mult în finisaje și sanitare, pentru că le schimbi mai greu și mai rar.
    • Alege furnizori cât mai profi pentru piesele de mobilier tapițate, cum ar fi canapeaua, patul, fotoliul și customizează-le. Vor avea un impact vizual extraordinar și vor fi mai rezistente în timp.
    • De multe ori mobila realizată pe comanda, personalizată este mai ieftină decât piesele cumpărate separat, și pe termen lung mult mai funcțională și mai practică. Folosește fiecare metru sau centimetru pentru a gândi dinainte ce vei depozita acolo.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul Dana Marin de la Postcard Projects.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    George
    George
    15 days ago

    Draguta ideea de a face o nisa la baie in care poti sa depozitezi produse de igiena personala, parfum de ambient,, dar nu este practica deloc pe acea inaltime, ar fi trebuit etajata cumva. Culoarea in baie este frumoasa in poze si cand totul este nou, dar in exploatare este un chin de intretinut; In rest, foarte dragut a iesit apartamentul, acele riflaje de pe pereti ii da o nuanta clasica si il face primitor, calduros.

    Monica L
    Monica L
    11 days ago

    Demolarea unui perete neimportant necesita autorizare. Mai ales intr-un imobil interbelic. Asa a fost?
    BTW, locul de dining pentru 4 persoane e glumet, nu functioneaza in acel spatiu.
    Nu ma convinge si e cam scump.

    Stefan
    Stefan
    11 days ago

    Alt articol redundant marca Lovedeco. 1000 euro/mp si se vede din poze cat de slabe sunt izolatiile din silicon la chiuveta de la Bucatarie. M-am obisnuit deja cu comentariile sterse (ca nah, romanii se ofensează usor, mai ales daca sunt megalomani si parveniti).