
Cum prinzi mobilierul suspendat pe un perete de rigips și cât de sigur e să faci asta
Prinderea unor corpuri suspendate pe un perete de rigips poate fi un proces greoi, mai ales dacă nu ești specialist. Teama că rigipsul va ceda sub greutatea unui dulap este fondată, dar numai dacă pentru montarea lui nu s-au folosit accesoriile corespunzătoare. Pentru a înțelege cum anume se face corect și sigur o prindere de corpuri suspendate pe rigips și de ce accesorii ai nevoie pentru a fi sigur că nu cade, am vorbit cu Ionel Anghel, proprietarul unei firme de mobilă.
Înainte de a vedea cum anume se pot prinde corpurile de mobilă pe peretele de rigips, hai să vedem ce este rigipsul și de ce există astfel de pereți în casele noastre. Rigipsul este o placă de gips turnat între două straturi de carton. Materialul are o greutate mică, este rezistent la foc, impermeabil și este un bun izolator fonic. În majoritatea cazurilor, rigispul este folosit de către constructori pentru placarea tavanelor, placări ale pereților, construcția unor pereți despărțitori și pentru alte diferite amenajări interioare. Pereții de rigips au devenit în ultima vreme o alternativă mai accesibilă, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al mobilității, la tradiționalele finisaje realizate cu zidărie, tencuială și glet.
Rigipsul are multe avantaje, după cum susțin specialiștii. Este ușor de montat, are o suprafață netedă, timpul de execuție a lucrărilor este mai scurt, se mânuiește extrem de ușor și de rapid și poate fi demontat fără a schimba ceva din structura casei.
Cât de sigur este să montezi mobilă pe un perete de rigips
Ionel Anghel susține că prinderea mobilei pe un perete de rigips este un proces sigur, cu condiția să fie respectați anumiți pași. Și, de asemenea, să fie realizată de către oameni cu experiență. Nici într-un caz nu se recomandă ca prinderea mobilei pe un perete de rigips să fie efectuată de către o persoană fără experiență. Mai ales dacă vorbim de corpuri grele, voluminoase.
„În cazul în care apartamentul este nou, procesul poate fi mai simplu. Adică, pe peretele pe care urmează să se prindă mobila, se pune un căprior de lemn, prins în dibluri, la spate. Dacă însă renovarea s-a făcut fără a întări peretele de rigips, atunci e nevoie de câteva accesorii pe care să le pui peretele de rigips înainte de a prinde mobile”, susține antreprenorul.
Prindere corpuri suspendate de mobilă pe un perete de rigips
În primul rând, trebuie să cunoști exact dimensiunea dulapului pe care vrei să-l prinzi, dar și ce anume urmează să depozitezi în el, adică ce greutate va trebui să susțină. Contează și dacă acel corp e unul clasic sau doar sub formă de poliță. Pentru polițe, e nevoie să ramforsezi structura și să montezi plăci din lemn sau traverse pentru a susține fixarea.
Atenție, specialiștii insistă să nu depășești greutatea maximă de 40 kilograme pe metrul liniar de corp, ce poate fi susținută de o placă de rigips.
Ce șuruburi se folosesc pentru prinderea mobilei în peretele de rigips
Potrivit specialiștilor, cea mai sigură metodă de prindere a corpurilor în peretele de rigips este cea cu diblurile metalice de tip Mollye. Pentru prinderea lor este necesar un clește special. Se face o gaură în perete, se introduce mollya, după care, folosind cleștele, se desface diblul. După ce s-a desfăcut, se înșurubează mollya până la fixarea definitive.
Pentru fixare, se mai folosesc și diblurile de tip melc. Acestea sunt din metal sau plastic și sunt autofiletante. Pentru a le fixa, este nevoie de o mașină de înșurubat. Mare atenție să nu se spargă placa de rigips. Unii meșteri folosesc și diblurile de tip turbolet. Dacă alegi o astfel de variantă, e musai să știi că diblurile nu susțin mai mult de 10 kilograme.
Cum se montează corpurile suspendate de bucătărie pe un perete de rigips
Meșterii se bazează tot pe Mollye. „Pentru corpurile suspendate din bucătărie, se pune o tijă metalică ce trebuie prinsă în mai multe puncte cu mollye. Tot cu mollye se agață și corpurile, pe aceea tijă metalică. Atenție, cele mai potrivite pentru corpurile suspendate sunt cele din metal”, explică Ionel Anghel. De asemenea, el mai spune și că într-o astfel de situație, indicat este să folosești mai multe puncte de prindere în partea de sus, dar și jos, pentru a te asigura că vor susține greutatea corpurilor.
-
DIY
Cum să faci căsuțe de turtă dulce precum cele din filmele de Crăciun la care te uiți an de an
Mereu am fost curioasă cum se fac acele căsuțe din turtă dulce pe care le vedeam în toate filmele de Crăciun.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura
Foarte important: nu folosi balsam sau înălbitor.
-
LIFE
Ferme cu animale unde poți petrece o vacanță plină de serotonină și dopamină
Ce poate fi mai frumos.