TURURI DE CASE

Au cumpărat un apartament „neiubit” dintr-o clădire de secol XIX și l-au transformat în cuib luminos

publicat pe 10 iun. 2021

    Nume: Lavinia Oniț, arhitectă, designer de interior și blogger la @ply.made
    Unde: Cluj-Napoca
    Tip de locuință: apartament cu două camere într-o clădire istorică de secol XIX
    Suprafață: 56 metri pătrați
    Stă aici din: toamna lui 2019
    Împarte casa cu: soțul ei, Fabian, și cățelul lor, Indie

    Încăperile înalte, aerul acela de epocă, tâmplăria ușilor – sunt elementele care i-au convins pe Lavinia Oniț și soțul ei, Fabian, să cumpere un apartament cu două camere uitat de lume, aflat într-o clădire istorică de secol XIX din centrul Clujului. Arăta „neiubit” prima oară când l-au văzut și era compartimentat foarte prost, iar toate finisajele erau învechite. „Dar ne-am îndrăgostit de el de la început”, spune Lavinia. Așa că l-au cumpărat.

    Și a urmat un proces de renovare de la zero care a necesitat toată implicarea lor și s-a întins pe o perioadă de un an și jumătate. „Îmi doream de mult timp să locuiesc într-o clădire istorică, în special să reamenajăm un apartament vechi”, își amintește arhitecta. Iar totul a venit natural și s-a întâmplat organic, pornind de la caracterul casei.

    „Deciziile de design le-am luat ghidându-mă după caracterul specific al casei, am păstrat toate elementele istorice originale ale apartamentului, tocuri de uși, parchet, feronerie, iar ceea ce am adăugat noi a venit în completarea lor, pentru a le pune în valoare”, explică Lavinia.

    catel indie soba veche
    Cățelul Laviniei și al lui Fabian, Indie, se integrează perfect în decorul apartamentului

    Investiția a fost una semnificativă, iar o bună parte din buget a mers către restaurarea elementelor originale ale clădirii. Pe alocuri a fost nevoie de înlocuiri, ca în cazul ferestrelor, care fuseseră deja schimbate de proprietarii anteriori. „Tâmplăria PVC nu era deloc potrivită pentru clădirea istorică”, argumentează arhitecta, așa că a înlocuit-o cu una din lemn, după modelul celei originale.

    Au făcut aproape totul cu mâinile lor

    baie cladire istorica
    În baie au montat o chiuvetă din beton, ceea ce dă un aer contemporan amenajării

    La multe sarcini s-au înhămat chiar ei doi și au făcut totul cu mâinile lor. „Am realizat noi, eu și soțul meu, cea mai mare parte din lucrări, de la montat pardoseala din lemn, la mobilierul de bucătărie și chiuveta din beton din baie”, povestește arhitecta.

    Ba chiar au construit și mobila de bucătărie singuri. „Cel mai mare proiect DIY al nostru, dintre cele multe pe care le-am realizat, este mobilierul de bucătărie, realizat în întregime de mine și soțul meu. A fost un experiment care a ieșit mult mai bine decât ne așteptam”, spune Lavinia. Și chiar și așa, la final au tras linie și și-au dat seama că au investit aproximativ 30.000 euro.

    zona living dining
    Tot în camera de zi a încăput și o zonă de dining

    Dar când fiecare piesă a căzut la locul ei, apartamentul „neiubit” de la început s-a transformat într-un cămin luminos și cald pentru Lavinia și soțul ei. Iar asta și datorită alegerilor pe care le-a făcut în amenajarea spațiului. „Am folosit materiale naturale, lemn, piatră, textile din bumbac natural, iar ca paletă de culori predomină albul și nuanțele neutre”, detaliază arhitecta.

    Chestionarul cu idei bune

    Care e ultimul lucru pe care l-ai cumpărat, găsit sau făcut pentru casa ta: O comodă din anii ‘80 pe care am transformat-o eu, iar acum se află în living.

    Stilul casei: Neutru minimalist, cu influențe scandinave.

    De unde te-ai inspirat pentru amenajare: Amenajarea are puțin din tot ceea ce visam de mult timp să implementez într-un interior, un design cu linii cât mai curate, mobilierul din placaj multistratificat de mesteacăn, pe care l-am folosit la bucătărie și hol. Iar ca inspirație, am adunat idei din călătoriile noastre.

    Elementul preferat: Ferestrele, ușile duble și parchetul de stejar din dormitor.

    zona dining cladire istorica cluj
    În camera de 25 metri pătrați este și o zonă de living, și una de luat masa

    Cea mai mare provocare: Rezolvarea zonei de zi, care este o singură cameră de 25 metri pătrați, practic un dreptunghi care nu îți permite prea multă flexibilitate în poziționarea mobilierului, în care a trebuit să încapă bucătăria, livingul și zona de luat masa, dorind totuși să existe o oarecare separare între ele.

    dormitor cladire istorica cluj
    Dormitorul e luminos și relaxant

    Cel mai bun lucru iarna: Orientarea spre sud, ceea ce înseamnă soare care ne încălzește minunat în zilele reci de iarnă.

    Cel mai bun lucru vara: Terasa pe care putem lua micul dejun în fiecare dimineață de vară.

    fotoliu piele
    Fotoliul din piele de la BePure Home e printre cele mai scumpe obiecte din casă

    Cel mai mare răsfăț: Nu avem piese exagerat de scumpe în casă, dar aș spune fotoliul BePure Home din piele, care este și cel mai confortabil din toată casa. Sau cufărul de secol XIX pe care l-am găsit întâmplător, a fost gratuit, l-am restaurat eu, iar acum este de neprețuit pentru mine.

    Ce înseamnă acasă pentru tine? Înseamnă, în primul rând, un loc care mă inspiră în fiecare zi.

    Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: Cu personalitate, neutru, cald, autentic, minimal.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Cred că o casă trebuie să te reprezinte, să spună povestea celui care locuiește acolo și lucrurile care îl inspiră.

    Foto: @ply.made

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *