De la specialiști

7 greșeli de amenajare a unui dormitor alb și ce soluții funcționează pentru fiecare

    Stilul scandinav a schimbat recent spațiile românilor și a adus o paletă de culori mai deschisă decât ceea ce ar fi ales vechile generații. Dormitoarele nu mai sunt dominate de parchet laminat roșcat sau brun, asortat cu dulapuri masive maronii. Această tendință a fost înlocuită de dormitoarele albe, cu mobilă light și perdele diafane. Ceea ce, de cele mai multe ori, este o alegere reușită. Dar totuși care sunt situațiile în care poți s-o dai în bară într-un dormitor alb?

    Dacă îți place stilul, dar ți-e teamă să nu faci o greșeală în timpul amenajării, am apelat la câțiva specialișți în design interior, iar ei ne-au semnalat principalele greșeli pe care le poți face într-un dormitor alb:

    1. Nu iei în calcul calitatea 

    Albul nu camuflează defectele. Trebuie să alegi elemente de calitate.

    Albul nu camuflează defectele, atenționează arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess. La fel ca în cazul vestimentației, dacă nu acorzi atenție la calitate, forme și dacă nu adaptezi potrivit spațiului, albul devine o alegere nereușită. Spre exemplu, dacă alegi finisaje de calitate slabă sau le îmbini într-un mod nepotrivit, faptul că sunt albe nu le face să arate mai bine.

    Soluția: După ce ai ales paleta cromatică, caută și cumpără piese de calitate bună, care vor trece testul timpului. Evaluarea calității nu are o rețeta fixă. De aceea, cel mai bun mod de a verifica dacă ți se potrivește produsul este să te gândești la stilul tău de viață și la modul cum produsul se va adapta. Spre exemplu, în cazul unui parchet: care va fi traficul zilnic în spațiul în care va fi aplicat? Care este finisajul compatibil cu restul încăperii? Este nevoie de încălzire în pardoseală? Cum trebuie îngrijit? Care e senzația pe care o cauți, legată de parchet? Găsește criteriile de evaluare pentru fiecare obiect și asigură-te că bifează tot ce îți dorești. 

    2. Folosești prea mult alb

    dormitor alb
    Combina non-culoarea cu pasteluri sau culori aplicate gradual în contrast cu baza albă

    Oricât ți-ar plăcea albul, nu e o idee bună să îmbraci totul în el. Când pereții, patul, dulapurile, perdelele și covoarele sunt albe, impresia este una de mediu steril, neprietenos, copleșitor, spune arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design. Nu va ieși nimic în evidență, iar camera va arăta în cel mai bun caz plictisitor.

    Soluția: Folosește alb acolo unde te avantajează cel mai bine. Albul poate fi grozav în cazul unor dulapuri încorporate, pentru a da impresia că sunt un perete. La fel de bine, merge într-o cameră unde vrei ca un defect arhitectural să se piardă în peisaj. Vopsește-l alb și atrage atenția prin culoare asupra altui element. O altă situație în care e chiar recomandat să aplici alb e atunci când camera este mică și vrei ca obiectele de dimensiune mare să aibă o culoare care să dea iluzia optică de maximizare. 

    3. Aplici contraste prea puternice

    Nu te arunca nici la contraste puternice, te sfătuiește designerul Mădălina Plugaru. Într-un dormitor alb, un roșu aprins sau un verde crud pot părea stridente, mai ales atunci când trecerea se face brusc, fără elemente graduale (spre exemplu pe un pat cu ramă și așternuturi albe, trântești o pernă lucioasă și roșie).

    Soluția: Pentru combinații cu alb, alege culori pastelate sau joacă-te cu tonuri calde și reci ale aceleiași culori, pentru a stabili o trecere treptată, care nu obosește privirea. 

    4. Vopsești tavanul într-o culoare mai închisă

    Decât să vopseşti tavanul, mai bine vopseşti un perete de accent

    În încercarea de a aduce un joc de culori într-un dormitor alb, îți poate veni ideea să vopsești tavanul într-o culoare mai închisă. Nu ceda acestei idei dacă pereții nu sunt foarte înalți, zice designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful. Ai îngusta camera, de fapt.

    Soluția: Păstrează tavanul alb, cel puțin în apartamentele cu înălțime standard (în jur de doi metri și jumătate). Vopsește un perete într-un mod asimetric sau creativ, astfel încât să spargi excesul de alb, fără să afectezi estetica încăperii. Arhitectul Sergiu Califar recomandă să folosești o lavabilă pentru a fixa o pată de culoare într-un mod asimetric pe un perete. Poate fi o soluție eficientă și accesibilă.

    5. Folosești prea puțină lumină

    „Deși un dormitor cu pereții albi poate părea luminos, trebuie să avem grijă la corpurile de iluminat pe care le alegem. Un corp cu o singură sursă de lumină, plasat pe tavan, nu este suficient”, spun arhitecții Alexandra Pătrașcu și Daniela Truță de la Next Interior. Iar atunci când te rezumi la lumina centrală a unui corp de iluminat din metal opac, afectezi potențialul camerei. 

    Soluție: Poți alege un corp de iluminat cu mai multe becuri, precum un candelabru, fie el clasic sau modern. De asemenea, încearcă să ai și surse secundare de iluminat, precum veioze, lampadare și spoturi.

    6. Integrezi prea multe decorațiuni

    Pereții albi au nevoie de decorațiuni, altfel pot părea un pic golași, dar asta nu înseamnă că trebuie aglomerați, acoperind fiecare centimetru vizibil. Cei doi arhitecți atrag atenția că prea multe decorațiuni duc la haos, la pierderea stilului planificat și la o senzație neplăcută.

    Soluție: Optează pentru o compoziție de tablouri deja aleasă, cum sunt cele de pe Desenio. Astfel vei ști cum vor arăta, cât spațiu vor ocupa, dar și că tablourile se potrivesc între ele. Ulterior, poți adăuga oglinzi, ceasuri, sau fotografii. Dar nu în exces. „Un alt truc folosit este acela al graficii de mari dimensiuni. Folosește un tablou pictat sau print, de mari dimensiuni și foarte colorat. Rezultatul este garantat”, completează arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

    7. Nu combini texturile 

    Cu cât ai mai multe texturi, cu atât ai mai multă dinamică

    Prea mult alb poate fi plictisitor. Cu trecerea timpului, ajungi să simți că nu îți mai place. Dar asta pentru că modul cum ai combinat elementele albe este tern și lipsit și atenție. Când toate obiectele seamănă ca textură, înălțime și formă, nu mai există dinamică. 

    Soluția: Nu uita de texturi. Poți avea o amenajare albă, însă alege materiale de diferite texturi (tapițerie, covorul, pernele, lenjeria, draperiile, perdelele, abajururi, mânere dulap/comodă), toate aceste mici detalii dau un anumit ritm amenajării. Cu cât ele au texturi diferite, cu atât crești acest ritm, explică Iulia de la Designful. Apelează şi la imprimeuri, ele vor înveseli camera.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    7 greșeli de amenajare a unui dormitor alb și ce soluții funcționează pentr...