Before&After

Before&after: proprietara și-a dorit profile decorative pe pereți, așa că au construit întreaga amenajare în jurul lor

publicat pe 17 ian. 2022

    O amenajare care a durat șase luni, a costat în jur de 25.000 euro și a pornit de la dorința proprietarei de a avea profile decorative pe pereții camerelor principale, living și dormitor. Designerul de interior a construit întreaga amenajare în jurul profilelor și le-a combinat cu elemente moderne, ca să nu încarce spațiul.

    Apartamentul e decomandat, are două camere, 50 de metri pătrați și se află într-un bloc vechi construit în 1980. Când l-a cumpărat, Ruxandra, o tânără de 29 de ani care lucrează într-o corporație, nu mai fusese renovat de 20 de ani și avea finisaje învechite, plus o arcadă demodată între bucătărie și balcon.

    Lucrările au început în 2019 și au durat șase luni, iar de proiect s-a ocupat arhitectul Ștefan Bugalete. Renovarea propriu-zisă a durat în jur de trei luni și a presupus decopertarea tuturor finisajelor vechi, plus schimbarea instalațiilor și închiderea balconului. Costurile pentru această etapă au fost de aproximativ 6.000 euro. Află de ce doar schimbarea finisajelor îți consumă aproape 50% din bugetul renovării.

    Au construit conceptul amenajării pornind de la profile decorative

    Ruxandra și-a dorit mult ca locuința ei să aibă culoare și să includă profile decorative pe pereți, așa că Ștefan a început chiar de la această solicitare.

    În living, ancadramentele de polimer îmbracă trei pereți, iar vopseaua bej care le acoperă se regăsește și pe tavan. Ștefan a montat chenarele până la înălțimea ușii și a lăsat o porțiune de 20 centimetri albă între ele și tavan.

    Pardoseala este închisă la culoare, ceea ce creează un contrast elegant, iar canapeaua tapițată cu catifea galben-muștar, luată de la mobilier1.ro, a devenit piesa forte a camerei. Vitrina neagră din living e de la IKEA și menține registrul clasic, iar lampadarul a fost găsit de Ruxandra într-un magazin din Anglia și a devenit o inserție scenografică în decor.

    Bucătăria include mobilier pe o singură linie, lucrat cu Grind Furniture din Iași. Fronturile gri deschis contrastează plăcut cu placajul din faianță tip subway albă, montată în zig zag și iluminată de o bandă de LED. Pe peretele opus, Ștefan a amplasat un loc de dining, cu o masă rotundă neagră și scaune de la Jysk, iluminate printr-un corp suspendat – o sferă din sticlă fumurie.

    Ce elemente se reiau în dormitor și baie

    Și în dormitor, trei dintre pereți sunt decorați cu chenare din duropolimer, iar lavabila este în aceeași nuanță ca cea din living, un bej plăcut, ce își închide sau deschide nuanța în funcție de lumina din încăpere. Patul are tapițerie gri, din catifea, iar draperiile sunt verzi.

    Oglinda cu ramă aurie, în stil clasic, e piesa de rezistență din dormitor. Ruxandra a găsit-o la un magazin de mobilă second hand din Iași: Vintage Boutique. Comoda gri e de la Ikea, iar noptierele cu alură retro sunt de la Jysk.

    În baie, Ștefan a reluat faianța tip subway folosită în bucătărie, de data aceasta într-o nuanță de gri cald. Pardoseala e acoperită cu gresie cu model patchwork. Dușul e cu scurgere în pardoseală, delimitat de restul băii printr-un panou de sticlă cu cadru metalic negru. Oglinda din baie e de la IKEA și are o formă ovală alungită ce creează iluzia de spațiu mai amplu.

    Before and after renovare apartament Iasi - arh. Stefan Bugalete (4)
    Baia, în timpul amenajării și după.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ștefan Bugalete:

    Un sfat pentru cei care renovează: Fiți pregătiți, vor apărea surprize pe parcurs. De cele mai multe ori, planul inițial poate fi schimbat în funcție de ceea ce descoperi în timpul renovării, așa că e bine să aveți un grad de flexibilitate.

    Un sfat de montaj pentru profilele decorative: Chiar dacă sunt un element de decor clasic, profilele decorative sunt potrivite și pentru interioarele moderne, atunci când vrem un spațiu mai elegant. Foarte important la montarea lor este poziționarea cu ajutorul laserului. Este obligatoriu ca liniile profilelor să fie drepte, altfel riscăm să facem dintr-un interior premium unul cu aspect ieftin.

    Foto: Cristian Istrate

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments