LIFE

6 principii care te pot ajuta să comunici mai sănătos

publicat pe 14 iul. 2022

  Comunicarea, în general, ajută la menținerea unei conexiuni sănătoase și funcționale în orice fel de relație. A pune întrebări e esențial, fiind un mijloc ideal de te cunoaște pe tine și pe cei din jur. Dar ce faci când ai rețineri sau nu știi cum să pornești o conversație ori să comunici ceea ce simți? Ca să înțelegi cum să comunici sănătos ți-am pregătit o listă cu șase principii care te vor ajuta să-ți cultivi mai bine această abilitate.

  Comunicarea este instrumentul pe care îl avem la îndemână pentru a ne simți văzuți, auziți și apreciați în relațiile din viața noastră. Mai exact, să ne conectăm. Doar a vorbi nu este suficient. Relațiile noastre au nevoie de vulnerabilitate și curaj. Acestea sunt ingredientele de care, uneori, ne este teamă. Atunci când vorbim despre emoțiile noastre sau despre subiectele care ne preocupă, deschidem și menținem o conversație în cel mai transparent și uman mod”, spune psihologul Diana Lupu, întrebată de cei de la Maltesers cu ocazia lansării unui joc care are la bază fix asta, comunicarea în relații.

  Iată 6 principii ale unui dialog sănătos:

  1. Ascultă

  comunicare eficienta asculta shutterstock
  Ascultă activ și oferă un spațiu sigur de comunicare

  E important să adresăm întrebări deschise și să ne exprimăm interesul față de interlocutorii noștri, nu să-i evaluăm. Permite-i celuilalt să vorbească deschis și oferă-i un spațiu sigur în care să-l poți asculta.

  2. Fii specific

  Dacă vrei să faci observații, fii specific. Subliniază un anumit comportament sau o anumită greșeală. Dar nu judeca și nu condamna. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu fii de acord cu un anumit comportament dintr-o situație dată, însă persoana vă este simpatică în continuare.

  3. Din punctul meu de vedere

  comunicare eficienta shutterstock
  Comunică eficient după ce ți-ai ascultat interlocutorul și ai un punct de vedere valid Foto: Shutterstock

  Comunicare deschisă capătă contur din poziția așa-numitei formulări „din punctul meu de vedere”. Critica, dar și lauda, sunt greu de acceptat de mulți dintre noi dacă sunt comunicate la nivelul unei afirmații generale: „Tu ești așa sau așa”. Dacă îți exprimi părerea prin ceea ce observi la cealaltă persoană, cum gândești despre ea și ceea ce îți place sau nu la ea, atunci va fi mai ușor să fie acceptată.

  4. Clar și la obiect

  Când vorbim despre ceva neplăcut, avem adesea tendința de a lăsa indicii, fără să exprimăm clar problema. Interlocutorul poate să nu înțeleagă sau să interpreteze intențiile în mod greșit. Încearcă să pregătești în avans ceea ce vrei să-i spui celuilalt sau imaginează-ți cum vei spune acel lucru. Acest truc te va ajuta să comunici mult mai eficient și mai sănătos.

  5. Parafrazează

  Această tehnică este folosită în comunicarea la locul de muncă, dar este foarte utilă și în discuțiile de zi cu zi. Când omologul tău termină de vorbit, încearcă să repeți pe scurt ceea ce a spus, dar cu propriile tale cuvinte. În acest fel, mesajul tău va fi unul clar și va ajuta la buna înțelegere a semnificației vorbelor celuilalt. În plus, vei arăta că ai fost atent și că ai ascultat.

  6. Conversația prin joc

  Dacă nu știi cum să inițiezi o discuție când abia cunoști pe cineva, atunci joacă-te! Încearcă un joc care să te ghideze prin conversație într-un mod natural. Un joc de cărți, de exemplu, cu întrebări bine alese și care abordează subiecte despre care poți să vorbești îți va arăta cum să comunici sănătos, cu ușurință și entuziasm.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  6 principii care te pot ajuta să comunici mai sănătos