Baie

10 piese de mobilier și accesorii pentru casă pe care merită să le cumperi de la second hand

  Ce se întâmplă cu mobila când nu mai ai nevoie de ea? Unele piese ajung la apropiați, dacă sunt în stare bună, altele ajung la gunoi, iar câteva norocoase ajung în magazinele la mâna a doua, unde au șansa să primească o nouă viață. Iată ce piese de mobilier de la second hand merită să cumperi cu încredere.

  Ca să mobilezi o locuință de la zero, ai nevoie de câteva mii de euro. Gândește-te doar la piesele mari care sunt destul de scumpe, indiferent de unde le cumperi. De exemplu patul, un dressing pentru haine, mobila de bucătărie, o bibliotecă pentru living, o canapea, iar astea sunt doar cele de bază. Unde mai pui că vrei să-ți rămână buget și pentru un birou, poate o masă cu scaune, poate un fotoliu cozy pentru citit. Când faci toată lista asta de cumpărături, realizezi că totalul ajunge la niște sume mari, așa că ajungi să te orientezi către piese de calitate mai joasă, din PAL, fără prea multă valoare decorativă.

  Dar la prețul lor poți găsi piese de mobilier unice la second hand, lucrate mai atent, scrie Apartment Therapy, care a făcut o listă cu câteva lucruri pe care merită să le cumperi cu încredere la mâna a doua.

  1. Fotolii

  a

  Există piese care nu se demodează niciodată, cum ar fi fotoliile șaptezeciste cu cadru din lemn și elemente de șezut și spătar tapițate. Încă se produc piese după acest format, iar dacă ai noroc, le poți găsi la second hand în stare destul de bună, la un preț mai mic comparativ cu cel din magazine. Nu te speria dacă tapițeria nu e în cea mai bună stare, poți schimba materialul cu unul nou, potrivit cu restul amenajării tale.

  2. Comode media

  b

  Fie că vrei să economisești bani, fie că ești mereu în căutare de piese cu un design special, în magazinele la mâna a doua poți găsi comode media de cea mai bună calitate. Pe vremea când magazinele de serie nu erau atât de multe și accesibile, erau populare comodele din lemn cu tot felul de detalii decorative speciale. Dacă ai norocul să găsești așa ceva la second hand, cel mai probabil va trebui să scoți din buzunar mai mult decât ai plăti pe o comodă din PAL, însă va merita investiția. Ai grijă doar să fie în stare bună, lemnul să nu fie mâncat de cari, iar compartimentele interioare să fie intacte.

  3. Oglinzi pentru baie

  c

  Dacă vrei să dai un suflu nou unei băi demodate de care te-ai plictisit, un truc simplu este să schimbi oglinda cu una vintage cumpărată de la second hand, scrie Apartment Therapy. Poți găsi unele cu rame din alamă care adaugă eleganță și unicitate amenajării. Însă dacă pornești în căutare de așa ceva, asigură-te că sticla e în condiție bună.

  4. Măsuțe de cafea

  g

  O măsuță de cafea cu patina timpului poate aduce personalitate într-un spațiu, spre deosebire de una nouă-nouță, cu blat intact din PAL, care parcă nu-ți zice nimic. Așa că magazinele la mâna a doua pot fi locul perfect din care să cumperi o astfel de piesă: cu cât mai zgâriată și decolorată, cu atât mai bine.

  5. Covoare

  k

  Covoarele sunt accesorii importante într-o amenajare, căci au puterea să schimbe complet atmosfera în încăperea în care le așezi. De aceea, e indicat să eviți să cumperi unul pe care îl are toată lumea în casă. Însă cele cu modele mai complicate și mai atractive sunt destul de costisitoare în magazinele noi. Dacă ieși la „vânătoare” de mobilier la second hand, fii cu ochii-n patru și după un covor, s-ar putea să ai surpriza să descoperi unul pe gustul tău la un preț mic. Ai grijă să nu fie mâncat de molii și du-l direct la spălătorie după achiziție.

  6. Tablouri și artă

  l

  Magazinele second hand sunt probabil cel mai bun loc în care să cauți piese de artă bune de agățat pe pereți sau așezat pe rafturi. Mai ales dacă nu ai un buget foarte mare alocat pentru acest lucru și nu îți permiți o piesă de artă de la un artist contemporan. Și nu lăsa o ramă deteriorată să te intimideze, atât timp cât pictura sau imprimeul se află în stare bună – rama o poți oricând schimba la un atelier.

  7. Tabureți

  h

  Un taburet poate fi super util la casa omului: îl poți muta cu ușurință dintr-o cameră în alta ca să-l folosești să ajungi la rafturile acelea suspendate, să-ți sprijini picioarele pe el când stai în fotoliu sau pur și simplu să ai pe ce te așeza pe hol, când te încalți. Însă poate fi și o piesă de decor valoroasă, dacă alegi unul cu detalii interesante. Și ai toate șansele să găsești așa ceva la magazinele la mâna a doua.

  8. Scaune de dining

  h

  Scaunele de dining sunt piese de mobilier de la second hand care pot spune o poveste. Imaginează-ți doar câți oameni au stat pe ele de-a lungul anilor – au o adevărată istorie în spate. Așa că sunt numai bune de luat acasă și continuat povestea. Să nu mai spunem că salvezi lemnul de la a lua calea gunoiului și faci o alegere eco-friendly. Și dacă au șezutul tapițat, citește din nou la punctul unu.

  9. Console pentru hol

  i

  Dacă ești în căutare de o piesă durabilă și interesantă pentru hol, caută o consolă în magazinele second hand. Însă ai grijă să alegi una din lemn în defavoarea celor furniruite, ca să o poți șlefui și refinisa cu baițul potrivit pentru amenajarea ta.

  10. Canapele

  j

  Poate părea surprinzător, dar chiar și canapelele pot fi cumpărate de la magazinele la mâna a doua. Uneori, oamenii dau canapelele din casă nu pentru că sunt stricate sau nefolosibile, ci pentru că nu se mai potrivesc cu restul amenajării. Așa că ai toate șansele să găsești una în stare foarte bună, mult mai ieftină decât dacă ai fi cumpărat una nouă.

  Foto principală: tur Dora Boldor

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 piese de mobilier și accesorii pentru casă pe care merită să le cumperi d...