Apartamente

Amenajare aerisită într-un duplex din Cluj-Napoca a cărui priveliște către pădure e cel mai mare avantaj

publicat pe 27 sept. 2024

    Nume: Iulia Romana Comerzan
    Localitate: Cluj-Napoca, județul Cluj
    Tip de locuință: dulpex
    Suprafață: 115 metri pătrați
    Stă aici din: martie 2021
    Împarte casa cu: soțul ei, Raul și cu Mara, fetița lor

    Iulia și Raul s-au căsătorit în septembrie 2019, iar la sfârșitul verii lui 2020 au început să cerceteze serios piața imobiliară din Cluj. După două, trei luni de căutări, au dat peste un duplex lângă pădure. A fost dragoste la prima vedere. În septembrie, au semnat actele de achiziție, iar în martie 2021 s-au mutat.

    „Am găsit casa în ziua în care mi s-a confirmat sarcina! Am luat-o ca pe un semn bun, de nou început”, își amintește Iulia. „Pe lângă poziționarea bună, cel mai mare bonus a fost priveliștea: cum ieși din casă vezi direct pădurea. Apoi, eu am o slăbiciune pentru casele de cărămidă și faptul că exteriorul era așa a fost un «indiciu» că e pentru noi”.

    Locuința este un duplex cu o suprafață de 115 metri pătrați. Are trei camere, living, bucătărie, trei băi, cameră tehnică și grădină. În momentul achiziției, interiorul era semifinisat. Raul s-a ocupat intens de tot ce a ținut de șantier, implicându-se foarte mult la fiecare pas, nu doar cu planificarea, dar și cu munca propriu-zisă: zugrăvit, pus parchet, pus scări, prize, lustre, montat mobilă. Familia și prietenii au mai întins o mână de ajutor: unii la pus de parchet, alții la montat de electrocasnice, alții au ajutat la curățenia generală după ce s-a încheiat șantierul.

    „Am încercat să nu ne întindem foarte mult cu lucrările pentru că voiam să terminăm totul, înainte să fim în formulă de trei”, spune Iulia.

     

    Amenajare făcută pe cont propriu

    Iulia este pasionată de design interior de când se știe. Faptul că a putut să își pună în practică toate ideile, adunate de-a lungul timpului de pe Pinterest sau de pe diverse conturi de Instagram, a fost bucurie curată. Nu a căutat să reproducă un stil anume de amenajare, ci să creeze un spațiu pe care familia ei să-l simtă cu adevărat ca fiind „acasă”. Cu tot ce înseamnă asta: mici decorațiuni, obiecte cu valoare sentimentală, fotografii și toate acele lucruri care dau viață unui interior, dincolo de reguli și tendințe în design.

    „Mă bucură faptul că am reușit să integrăm multe suveniruri și obiecte din diverse perioade ale vieții”, spune Iulia. „De exemplu, în bucătărie avem trei plăci de la fabrica de teracotă din Mediaș (orașul unde s-a născut Raul), preșurile sunt țesute de bunica mea din Maramureș și în dormitor, o pălărie de paie, primită de la proprietarul unei crame din Mallorca. Avem ceramică primită în dar din Japonia, un platou mic găsit într-un second hand din Cambodgia și cel mai recent, o placă de faianță cumpărată în Lisabona. Ne place ca marea parte a obiectelor din casă să ne amintească de o perioadă/destinație faină”.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul amenajării: Europeano-japandi? Nu prea ne-am gândit la un stil anume, am știut că vrem să fie cât mai simplă și cozy, să ne reprezinte pe amândoi și să nu avem materiale greu de întreținut sau periculoase cu un bebe. Eu sunt pasionată de mică de design interior, așa că acest proiect a fost un dream come true, chiar dacă s-a suprapus pe perioada sarcinii, o pandemie și primele luni de work-from-home, deci n-am fost în stare să îi ofer atenție totală.

    Inspirație: Pinterest și iar Pinterest, în special pentru idei practice, spații de depozitare și mobilierul la comandă. Ne-am inspirat și din stilul relaxat al apartamentelor olandezilor și danezilor. E un real răsfăț să te plimbi seara pe străzile din Amsterdam sau Copenhaga și să tragi cu ochiul la apartamentele lor, luminate minunat și decorate cu foarte mult bun gust și simplitate. Și în rest, am visat cu ochii deschiși la casele de pe canalul de Youtube The Local Project, conturile de Instagram historiskahem și cel al revistei spaniole El Mueble și bineînțeles, designul minunat a lui Kelly Wearstler.

    Elementul preferat: chiar dacă poate sună ciudat, elementul preferat al casei nu aparține de casă. Pentru mine e cerul – avem deschidere foarte mare spre cer și e superb să ai acces, în oraș, la așa priveliște. Am văzut inclusiv stele căzătoare din grădină! Și de fiecare dată când ajung seara acasă și nu e înnorat, mă opresc câteva secunde și mă uit în sus. Dar dacă ar fi să aleg ceva în înteriorul casei ar fi două lucruri: tablourile de mari dimensiuni ale bunicului meu patern, Vasile Pop, și cele două fotografii făcute de fotografa Jamie Beck, pe care o ador de foarte mulți ani, primite cadou de la prieteni, chiar în mijlocul șantierului.

    Cea mai mare provocare: lipsa de experiență, fiind la primul șantier – am comandat o canapea în living înainte să avem pus parchetul și când am cumpărat-o ne-am dat seama că era muuuuult prea mică pentru spațiu și am depășit perioada de retur (am vândut-o pe OLX). Am cântărit mult ideea dacă să spargem peretele dintre cele două băi de la etaj și în unele zile încă ne gândim că poate era mai bine, să avem mai mult spațiu. Bugetul a fost iar o nouă provocare fiindcă nu știam cât de mult ne putem „întinde” și am petrecut foarte mult timp căutând alternative pentru fiecare decizie în parte, comparând prețuri etc. Dacă vom mai lucra vreodată la un proiect de design interior cred că vom porni cu multe lecții învățate deja prin această locuință.

    Cel mai mare răsfăț: nu știu dacă au fost printre cele mai scumpe obiecte din casă, dar cu siguranță au fost un răsfăț: uscătorul de haine și mașina de spălat vase. Sunt recunscătoare de fiecare dată când le pornesc și mă bucur că-mi fac viața mai ușoară. Am văzut multă vreme ca pe o fiță uscătorul de haine dar când aveam de spalat o mulțime de hăinuțe mici de bebe și șosețele și alte cele, mă felicitam mereu pentru decizie)

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta

    Perdele și draperiile – n-am măsurat corect, am văzut preeeaaa multe variante, n-am avut experiență… Dacă aș lua-o de la capăt, aș externaliza totul unui furnizor și doar să le vedem montate sus, ca la Visuri la Cheie. Și clar, draperii blackout în camera copilului (părinții știu de ce).

    Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: Liniște, confort, familie, prieteni și natură.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine:

    • Să știi ce vrei. Deși e greu, mai ales la primul șantier, fiindca e o avalanșă de inspirație, stiluri și idei peste tot. Dar dacă îți aloci suficient de mult timp să faci research, să îți creezi moodboards pentru camere și ești mulțumit de cum îți imaginezi că va arata apoi tot ce trebuie să faci e să găsești piesele de puzzle asemenatoare în „real life” și să le adaptezi vizunii tale.
    • Să nu faci compromisuri la lucrurile pe care le atingi sau cu care interacționezi în fiecare zi: parchet, electrocasnice, pat, băi, canapea, uși, internet. Altfel te vei „lovi” în fiecare zi de deciziile tale și te vor enerva.
    • Să lași loc de schimbări – în funcție de anotimpuri, să adaptezi felul în care folosești locuința, să fii flexibil. De exemplu, iarna să pui un covoraș în hol pentru cizmele murdare cu care vii de afară; primăvara să organizezi decorul de pe pervaz ca să te invite să tragi cât mai des perdelele, să intre soarele; vara să te asiguri că ai plase de țânțari la geamuri, că aerisești frecvent și toamna să îți re-organizezi cămara și spațiile de depozitare pentru un nou sezon „de stat mai mult în casă”.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments