De la specialiști

Cum introduci roșu în amenajare și cu ce alte culori îl poți combina, 9 recomandări și idei

  Culoarea roșu nu e ușor de introdus în amenajare și cum niciunii dintre noi nu suntem Karim Rashid, designerul de interior renumit pentru folosirea culorilor tari în proiectele sale, avem nevoie de puțin ajutor. Așa că hai să vedem ce zic designerii de interior. 

  Pentru sfaturi, idei și lucruri pe care să le eviți suntem aici și am vorbit cu trei designeri de interior, ca să fie cât mai exacte.

  1. Inspiră-te din amenajări celebre

  Arhitecţii Corina şi Traian Mihalache de la Studio Caro propun câteva exemple de amenajări din care te poți inspira și te încurajează să cauți cât mai multe înainte de a lua o decizie pentru casa ta:

  „Roșul este o culoare creatoare de atmosferă, de la somptuoasele și elegantele interioare ale palatului Buckingham (cum ar fi sala în care se țin dineurile oficiale) până la motivele tradiționale românești prezente în amintirile copilăriei noastre la bunici (pe carpete, ștergare, ceramică etc.) sau până la scaunele futuriste ale designerilor scandinavi (Globe Chair – Eero Aarnio sau Tulip Chair – Eero Saarinen) care nu ar avea același impact vizual fară dramatismul culorii”, explică ei.

  Printre exemplele lor preferate se numără şi un apartament parizian amenajat de Rodolphe Parente care cuprinde un salon pentru oaspeți cu pereții finisați în tonuri de roșu primar, cu profile decorative care dau profunzime și detaliere spațiului.

   

  Aceștia asigură fundalul pentru o canapea organică finisată cu catifea bleu și o masă circulară cu finisaj metalic, totul fiind completat cu tușe de negru (culorile tabloului, lemnul băițuit, corpul de iluminat) și alb (mochetă, abajur). Imaginea obținută este dramatică, dar caldă și intimă.

  2. Alege o combinaţie atemporală

  Materialele naturale cu pigmenţi roşii sunt atemporale

  Unul dintre principiile echipei Vatraa, formată din arhitecţii Ana Maria Pircu şi Bogdan Rusu, este să ofere concepte atemporale, care să depăşească valabilitatea unui trend. Aşa că abordarea lor în integrarea roşului în amenajare este prin materiale naturale, care vor fi de interes şi peste câţiva ani. Cărămida roşie este una dintre preferatele lor, dar nu exclud nici betonul combinat cu un pigment roşu.

  3. Aplică regula de aur

  Arhitecţii Corina şi Traian Mihalache îţi recomandă să urmezi regula de aur 60/30/10. 60% din interior va fi colorat într-o culoare dominantă – pereții, un element masiv precum canapeaua, piese mari de accent precum covorul – acestea combinate însumează aproximativ 60% din suprafața unui interior și dau nota întregului spaţiu.

  30% din interior va fi finisat într-o culoare secundară menită să susțină culoarea dominantă – draperiile, un scaun de accent, o piesă de mobilier vopsită, așternuturile patului – acestea vor ocupa vizual cam jumătate din suprafața dedicată culorii dominante. Putem alege o culoare diferită de prima, însă nu una puternic contrastantă, astfel încât combinația dintre acestea să dea adâncime și interes vizual camerei. Dacă vrem mai mult dinamism, nuanța secundară poate fi complet diferită de cea dominantă, explică ei.

  10% din interior este un procent bun pentru o culoare contrastantă, de accent – pernele de pe canapea, un tablou, o vază, lămpile de pe noptiere sau nişte lumânări, accente dintr-un tapet –   aceste elemente vor contura perfect starea noastră și imaginea interiorului.

  Această regulă se poate, bineînțeles, aplica foarte ușor pentru un interior în tonuri de roșu, iar rezultate vor fi extrem de diferite în funcție de procentajul în care acestea sunt utilizate. 

  4. Rămâi în gama culorilor calde pentru o atmosferă plăcută

  Combinaţia de culori calde asigură o atmosferă primitoare

  „Dacă vrei o atmosferă echilibrată şi caldă, combină alte elemente din gama caldă la: finisaje, mobilier sau decoraţiuni. Poţi opta pentru un parchet din stejar de culoarea mierii, pereţi crem sau de un gri cald, draperii galbene sau roz-somon, decoraţiuni aurii sau portocalii şi mult alb luminos în rest. Nu uita de muştar şi cărămiziu pentru covor sau alte elemente cu texturi moi,” sfătuiesc arhitectul de interior Milena Ţăranu şi arhitectul Mariana Bercu, ce compun echipa Interior.

  5. Îndrăzneşte un look modern și joacă-te cu nuanțele de roșu

  Combinaţiile cu nuanţe reci pot fi sofisticate

  În contrast cu sfatul echipei Interior, arhitecţii Corina şi Traian Mihalache de la Studio Caro cred că poţi experimenta o combinaţie de roşu şi culori reci. Dar atunci modifici și nuanța de roșu cu una care să aibă un subton rece. Propunerea este un gri albăstrui care să asigure o imagine contemporană şi tinerească. 

  Dacă roşul primar e prea tare pentru tine, schimbă nuanţa

  Iar dacă „roșul primar oferă prea mult contrast pentru noi, putem vira tonurile de roșu folosite înspre maro, obținând o paletă mai naturală, cu tonuri prăfuite și calme. Roșul teracota completat de lemn închis și piele în tonuri maronii-roșiatice arată extraordinar alături de textile naturale precum pânza de în sau bumbac,” mai adaugă Corina şi Traian.

  6. Aplică lumină caldă

  Uniformitatea conceptului trebuie să se regăsească inclusiv în temperatura luminii. Este de preferat să aplici în majoritatea camerelor lumină caldă, dar mai ales în camerele dominate de roşu şi alte culori calde. Iar asta pentru că lumina caldă pune în valoare mai bine nuanţele din aceeaşi gamă, iar lumina rece dă bine cu nuanţele reci. 

  Dacă vrei să te convingi, gândeşte-te doar la paletele cromatice din Africa, mereu colorate în roşu, portocaliu şi galben, în timp ce în interioarele nordice domină culorile reci şi neutre.

  7. Combină în stil fresh

  Echipa Vatraa atrage atenţia că roşul este o culoare tare, cu o duritate care nu trebuie accentuată excesiv. De aceea, cei doi arhitecţi propun combinaţii cu plante verzi şi cu elemente gri, metalice sau albe pentru a controla contrastul. Propunerea lor este să folosești cât mai puține alte culori, pentru a nu încărca interiorul. Nu ar include alte culori, pentru că deja compoziţia ar fi prea aglomerată şi ar distruge ierarhia elementelor incluse în design, spun ei.

  8. Introdu-o în imprimeuri

  Imprimeurile roşii vor impune o culoare de bază contrastanta, mai temperată

  Un alt truc de a o introduce în mod subtil în amenajare este să alegi imprimeuri geometrice, florale sau cu animale care să aibă roşul drept culoare dominantă. Pentru că imprimeurile roşii cer un contrast cu o nuanţă de bază mai calmă, el va rămâne doar o culoare de accent și nu va obosi ochiul. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum introduci roșu în amenajare și cu ce alte culori îl poți combina, 9 rec...