Odorizant natural pentru cameră: cum îl prepari acasă cu ingrediente la îndemână
publicat pe 01 aug. 2023Bicarbonatul de sodiu, uleiurile esențiale, fructele sau condimentele pot fi ingredientele necesare dacă vrei să prepari acasă un odorizant natural pentru cameră. Ți-am pregătit câteva sugestii de odorizante cu care să redai atmofera plăcută a unei camere.
Atunci când vrei să schimbi la propriu aerul din cameră una dintre soluțiile la îndemână, cu efect imediat, este dată de un odorizant natural. Te poți folosi de ingrediente naturale, cum ar fi uleiurile esențiale sau fructele, pentru a realiza un odorizant natural pentru cameră care să schimbe cu totul atmosfera interioară. Și, totodată, să redea vibe-ul plăcut asociat unei camere.
Dacă ăsta e și planul tău, atunci te poți folosi de una dintre rețetele de mai jos ca să știi cum să prepari acasă un odorizant natural pentru cameră cu ingrediente naturale și la îndemână.
Beneficii ale odorizantului natural de cameră
- Elimini folosirea odorizantelor de cameră din comerț care conțin foarte multe chimicale și pot avea efecte negative asupra stării de sănătate dacă sunt folosite pe termen lung
- Uleiurile esențiale folosite pentru un odorizant natural de cameră ajută sistemele imunitar, respirator și nervos
- În general, un odor plăcut în casă ridică starea de spirit a celor prezenți
Odorizant natural pentru cameră cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu reprezintă una dintre soluțiile naturale care pot combate mirosurile neplăcute dintr-o cameră. Cu ajutorul acestei substanțe poți prepara un odorizant de cameră solid.
Pe lângă bicarbonatul de sodiu mai ai nevoie de ulei esențial cu aroma dorită și două pahare, unul cu apă caldă, altul cu apă rece. Cantitatea de bicarbonat de sodiu folosită ar trebui să fie între 300 și 400 de grame.
Amesteci o jumătate de cană de apă cu bicarbonatul de sodiu, mix peste care pui și aproximativ 20 de picături de ulei esențial. Restul de apă se adaugă treptat până când totul devine o pastă. Mixul format se pune în orice formă dorită, de la formă de prăjituri, până la borcane mici, după care este lăsat să se usuce complet până la două zile. Odată uscat, odorizantul natural pentru cameră cu bicarbonat de sodiu poate fi pus în orice loc pentru a elimina mirosurile nedorite.
Dacă folosești ulei esențial de lavandă, atunci acest tip de odorizant natural pentru cameră poate fi folosit și în dulapul cu haine.
Atunci când odorizantul natural pentru cameră cu bicarbonat de sodiu nu mai miroase așa de intens te poți folosi de câteva picături de ulei esențial pentru a-i reda prospețimea.
Odorizant natural pentru cameră sub formă de gel
O altă variantă de odorizant natural pentru cameră este cea sub formă de gel. O să ai nevoie de 400 de mililitri de apă, un plic de gelatină granule și uleiuri esențiale cu orice aromă dorești. Dacă vrei să dai și culoare acestui odorizant atunci poți să folosești și un colorant alimentar.
Pui gelatina la hidratat pentru cinci minute, apoi o pui la aburi. După care, puțin câte puțin, iei din gelatină și o pui în recipientele dorite. De reținut că recipientele trebuie să fie curate. Împarți astfel și apa, uleiurile esențiale și colorantul. Odată ce se va răci, amestecul se va gelifia și va parfuma camera oriunde este pus.
Odorizant pentru cameră cu citrice
Această rețetă se bazează exclusiv pe extragerea la aburi a aromelor care pot schimba aerul neplăcut din cameră.
Într-o cratiță plină pe jumătate cu apă pune o portocală tăiată felii, o lămâie tăiată felii, două batoane de scorțișoară, câteva cuișoare și o frunză de dafin.
Pune cratița la foc mic și verifică periodic dacă apa s-a evaporat. Adaugă apă treptat dacă se evaporă. Lasă cratița pe foc atâta timp cât vrei ca amestecul de citrice să persiste în cameră.
Lumânare făcută în casă pe post de odorizant pentru cameră
Pentru a face o lumânare homemade care să fie folosită pe post de odorizant pentru cameră ai nevoie de ceară de soia sau de albine, flori uscate, frunze parfumate și ulei esențial.
Topește ceara pe foc mic și pune-o în recipientul dorit. Fixează un fitil în centrul recipientului și menține-l fix cu un clește de rufe. În ceara topită adaugă florile și frunzele. Tot acum poți să pui uleiul esențial dorit. Cu cât mai multe picături de ulei esențial puse în ceară, cu atât mai pregnant o să fie mirosul. Lasă lumânarea să se răcească pentru minim o oră înainte de a o aprinde.
Nu arunca ceara rămasă în chiuvetă, altfel riști să înfunzi țevile.
Soluții de odorizant care te scapă de mirosurile nedorite
Articolele de zi cu zi pot emana la rândul lor mirosuri neplăcute. Iată, mai jos, câteva sugestii prin care să combați mirosurile nedorite.
Dacă vrei să scapi de mirosul neplăcut al unui covor, atunci ai nevoie de un amestec simplu de bicarbonat de sodiu și o lingură de praf de scorțișoară. Presară mixul în mod uniform pe toată suprafața covorului și lasă-l să acționeze timp de minim o oră. Aspiră apoi covorul și vei constata că mirosul neplăcut a dispărut.
Și pantofii folosiți pot lăsa mirosuri nedorite. Un alt mix, de data aceasta cu apă și ulei esențial te poate ajuta. Pune într-un pulverizator două lingurițe de ulei esențial și aproximativ 500 de mililitri de apă. Amestecă bine și pulverizează soluția în interiorul pantofilor. Lasă încălțămintea să se usuce până a doua zi. Mirosurile neplăcute vor dispărea peste noapte.
Nu în ultimul rând, uleiurile esențiale simple pot face o mare diferență acolo unde sunt presărate. Dacă vrei să aduci un miros de vară pe unul dintre articolele tale de zi cu zi, poți să folosești picături de uleiuri esențiale de portocală, lămâie, lime și grapefruit.
O stare de bine este dată de uleiurile esențiale de levănțică, lămâie și rozmarin. Iar uleiurile esențiale de cardamom, cuișoare sau ghimbir aduc un aer oriental oricărei încăperi.
Mirosul de aer proaspăt de pădure e dat de uleiuri esențiale de brad, cedru și tămâie. Iar acolo unde e nevoie de concentrare, un mix de uleiuri esențiale de mentă, rozmarin și lămâie poate induce starea necesară.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
4 trucuri pentru eliminarea mirosului urât din chiuveta de bucătărie
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie simplu și ușor, cu ce ai la îndemână prin casă
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
18 metode prin care poți scăpa de mirosul de țigară din casă
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.