DESIGN INTERIOR

Cum să-ți pictezi manual pereții din casă, câteva sfaturi de la niște tineri care au făcut din asta un business

    Pereții albi vor fi mereu o alegere bună și elegantă într-o casă, indiferent de stilul de design abordat. Sunt versatili, iar dacă vrei să spargi puțin albul, te poți juca cu numeroase opțiuni: cum ar fi crearea unei galerii cu imagini, îmbrăcarea unui perete în tapet decorativ, sau vopsirea lui într-o culoare de accent. Iar dacă vrei să mergi și mai departe cu creativitatea, ce zici de niște desene pe pereți?

    Am vorbit cu o echipă de tineri care, uniți de dragostea lor pentru plante, au construit o mică afacere: le desenează pe pereți. Și chiar așa se și cheamă proiectul: Pepereți.

    Pe Mia o știm de ceva timp, am fost chiar și-n vizită la ea, ca să filmăm un material pentru seria Plantele din interior. E persoana din spatele comunității Schimb de Plante de pe Facebook, unde sunt peste 4000 de iubitori de natură și flori.

    Camera ei găzduiește nici mai mult, nici mai puțin de o sută de plante. Am spune că nu prea mai are loc de alte lucruri, însă Mia, împreună cu colega sa de cameră, Ana, și prietenul lor Cătălin, au dat viață singurului perete pe care lumina nu ajungea și nu era acoperit de elemente naturale.

    Cum a apărut proiectul Pepereți

    primul_desen_pe_pereți
    Primul desen realizat de echipa Pepereți.

    Într-o zi, cei trei s-au apucat să picteze unul din pereții casei pe care o împart, iar la final și-au dat seama că vor să facă asta și în casele altor oameni.

    „Am pictat cu entuziasm și încântare, iar atunci când am văzut rezultatul final am știut toți că suntem o echipă și că avem un viitor în domeniu. După câteva desene, am luat-o în crew și pe Anet, o prietenă apropiată care împărtășește aceeași pasiune, dar mai ales talent pentru mânuirea pensulelor și viziunea artistică”, povestește Mia.

    Totul s-a petrecut la finalul anului 2020, în noiembrie, când toți cei patru tineri s-au denumit room artists și au înființat Pepereți – un serviciu creativ care aduce natura mai aproape de casele și de sufletele oamenilor prin desene pe pereți.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by pepereți (@pe.pereti)

    Natura ilustrată pe pereți

    Cel mai des pictează elemente din natură, frunze, vegetație și flori. Asta și pentru că, spune Mia, atunci când observăm natura, chiar și pictată, ne dă acel sentiment de încântare și de evadare.

    Un simplu desen pe perete poate schimba percepția proprietarilor asupra casei, dar și a lumii. În funcție de elementele pictate, cei mari sau cei mici vor fi dornici ca, în momentul în care ies în natură, să caute în jurul lor acele simboluri pe care le au în casă, spun tinerii.

    Când oamenii le scriu pentru un desen, tinerii din echipa Pepereți analizează propunerile și ideile primite și le trec prin mai multe filtre: estetica, armonia formelor, a paletei de culori, a potrivirii cu spațiul și, mai ales, cu personalitatea proprietarilor. Este important ca desenul să îi reprezinte pe cei care locuiesc în acea acasă și să le completeze felul de a fi și de a trăi.

    Cum poți face desene pe pereți la tine acasă

    Dacă timpul îți permite și simți că vrei să-ți pui amprenta personală în spațiul în care locuiești, uite câțiva pași de urmat pentru pictarea pereților.

    1. Alege desenul potrivit pentru peretele tău

    Primul pas este să decizi ce vrei să desenezi. Aici Pinterest-ul joacă un rol tare important, deoarece, așa cum zice și Mia, aplicația ne face pe toți meșteri și artiști ai propriilor noastre case, prin inspirația și simplitatea cu care sunt prezentate atâtea idei ingenioase la un loc.

    După ce ai ales desenul urmează scalarea. Este important să știi încă de la început că modelul nu îți va ieși exact ca în fotografia salvată, dar asta nu-i neapărat o problemă. Ba din contră, va fi chiar originală pictura. Pregătește un creion, desenul printat și începe să schițezi cu atenție, fără să apeși foarte mult vârful creionului.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by pepereți (@pe.pereti)

    „Transpunerea pe perete se face mai întâi printr-o schiță cu creionul – unul nu foarte închis la culoare, fără să apăsăm și fără a trage foarte multe linii. Acesta se poate șterge, dar guma lasă grăsime și riscăm să nu mai prindă vopseaua”, explică Mia.

    2. Stabilește paleta de culori. Alege o vopsea lavabilă și pigmenți

    În ceea ce privește vopseaua, alege întotdeauna o lavabilă de calitate. Mia și echipa ei optează de fiecare dată pentru vopseaua din magazinele mari, precum Leroy Merlin, deoarece acolo găsesc o gamă largă de produse și pot face o comparație precisă privind raportul calitate-preț.

    Dacă vrei să desenezi un perete în baie sau în bucătărie, este bine să alegi o vopsea anti-mucegai, iar pentru camera copiilor, una specială. Pentru pigmenți, orientează-te către unii speciali pentru lavabilă, fiindcă doar așa te vei asigura că nu se ia culoare și se poate acoperi repede, cu un alt strat de vopsea, spune Mia.

    Păpădii și culori neutre într-un hol modern.

    Pentru a ajunge la culoarea dorită, cumpără întotdeauna și un pigment negru sau într-o culoare care te poate ajuta să ajungi la nuanța preferată. De exemplu, pentru o nuanță de violet, ajustează vopseaua cu puțin albastru, iar dacă vrei să-l închizi la culoare, toarnă puțin negru.

    3. Creează-ți un kit personalizat de pensule

    „Pensulele au universul lor”, spune Mia. Și asta pentru că fiecare pensulă are un scop anume. Cele tip eventai sunt pentru texturi sau cercuri, cele groase cu vârf subțire sunt numai bune pentru contur și pentru a umple golurile, cele cu rezervor pentru linii cât mai lungi și neîntrerupte, iar lista poate continua.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by pepereți (@pe.pereti)

    Echipa Pepereți mărturisește că pensulele pentru zugrăvit nu te vor ajuta dacă vrei să te apuci să faci desene pe pereți. Astfel, trebuie să cauți pensulele potrivite într-un magazine precum Art & Hobby, ProfiArt ori Mustash. Dacă îți permite bugetul, alege pensule din păr natural sau sintetic.

    „Este important ca perii pensulei să fie fini, cu o densitate mare și care nu se rup sau se pierd. Le excludem pe cele din păr de porc sau pensule cu peri puțini și moi – lasă urme și rețin o cantitate infimă de vopsea”, povestește Mia.

    În ceea ce privește pensulele care nu trebuie să-ți lipsească, pregătește-ți un basic kit ce conține o pensulă groasă de umplutură, una subțire pentru detalii și una tip evantai, numai bună pentru linii și lumini.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by pepereți (@pe.pereti)

    4. Pregătește mai multă cantitate de vopsea decât ai nevoie

    După ce ți-ai transpus desenul pe perete, ai cumpărat vopseaua și pensulele potrivite, vine momentul mult așteptat: pictatul!

    Primul pas este să amesteci vopseaua lavabilă cu pigmenții. Pregătește întotdeauna o cantitate mai mare de vopsea față de cât credeai că ai nevoie. Dacă se termină înainte de finalizarea proiectului, riști să rămâi fără culoarea respectivă, și cu greu îți va ieși aceeași nuanță a doua oară.

    Este important să-ți pregătești și spațiul de lucru. Acoperă plintele cu bandă de hârtie, iar pe podea întinde o folie de protecție. Așa te vei asigura că nu vei murdări nimic dacă îți va pica vopsea pe jos.

    La început pictează fundalul, nu începe direct cu detaliile. Conturează culorile de bază, cele din spate, oferă un cadru elementelor desenate și abia apoi, spre final, concentrează-te pe detalii, umbre sau lumini.

    Orice desen realizat cu vopsea valabilă se zvântă în aproape trei ore și se usucă complet peste noapte, așa că nu-ți va lua mult timp să te bucuri de opera pe care ai realizat-o chiar la tine acasă.

    Tips&tricks de la Mia pentru a avea cele mai faine desene pe pereți:

    •  „Desenul tău trebuie să aibă o paletă de culori bine stabilită. Alege două culori complementare și o culoare vecină cu una dintre primele două. Poți avea nuanțe deschise sau închise, dar nu prea multe. Alege și un desen peaceful, realizat din maximum trei culori, într-o formă ce te calmează și nu încarcă camera.
    • Dacă se scurge vopsea din pensulă, aceasta se curăță imediat dacă ștergi cu un burete. Iar dacă pereții sunt vopsiți cu pigmenți de lavabilă, se acoperă fără probleme și fără pic de urme cu două straturi de vopsea. Pereții albi sunt curați, spațioși, dar picturile pe ei aduc creativitate și inspirație în viața noastră. Dă frâu mișcărilor artistice personale în casa ta.
    • Când îți pictezi pereții fii ca un copil care desenează. Fă-o de drag, de distracție, experimentează, fără să îți pese de rezultatul final. Oricum, dacă nu îți place, se șterge imediat cu o mână de lavabilă dată peste”.

    Dacă vrei ca echipa Pepereți să vină la tine acasă și să dea viață pereților tăi, scrie-le pe pagina de Facebook.

    Foto: Pepereți

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să-ți pictezi manual pereții din casă, câteva sfaturi de la niște tine...