
Mobilierul și decorațiunile colorate care i-au convins pe proprietarii unei case din Balotești să renunțe la monocromie
publicat pe 04 iun. 2025Deși erau convinși că își doresc un interior monocromatic, proprietarii unei case din Balotești le-au acordat încredere arhitectelor Daniela Blanco și Alexandra Stamate, de la Jooca Studio, și au acceptat să folosească accente de culoare în amenajarea casei lor. Încă de la primele discuții purtate cu arhitectele, beneficiarii și-au dat seama că aveau o idee preconcepută despre ce înseamnă un interior atemporal și că fotografiile standardizate pe care le vedeau frecvent în social media erau, mai degrabă, o imagine aspirațională, decât o extensie a personalității lor.
La prima întâlnire cu proprietarii, arhitectele Daniela Blanco și Alexandra Stamate, de la Jooca Studio, au încercat să stabilească traiectoria proiectului. Deși brief-ul inițial pornea de la o cromatică neutră și linii minimaliste, conceptul s-a dezvoltat într-o direcție mai îndrăzneață, cu pete de culoare dozate atent, care să creeze un contrast subtil și care să spargă monotonia.
„Când am vizitat locuința beneficiarilor, am descoperit multe elemente vibrante, tablouri colorate, piese vestimentare îndrăznețe, indicii subtile ale unei personalități mult mai jucăușe și mai expresive decât imaginea sobră pe care o credeau reprezentativă. Le-am propus o direcție de amenajare în care ei să se regăsească cu adevărat și ne-am bucurat de toată susținerea lor. Am păstrat ideea inițială, aceea a unui interior monocromatic minimalist, dar am integrat și accente de culoare. Astfel, clienții au ajuns să își descopere o latură neașteptat de expresivă, în care culoarea și detaliile artistice joacă un rol esențial”, povestește arhitecta Alexandra Stamate.
Renovare masivă și multe detalii făcute pe comandă
Casa din Balotești are o suprafață de 120 metri pătrați. Este compusă din living cu bucătărie deschisă, zonă de dining, un birou, două băi, două dormitoare și dressing. Casa a trecut printr-o renovare totală. Clienții au optat pentru serviciul de project management pe care Jooca Studio îl asigură, pentru a evita toate bătăile de cap aferente șantierului. Au predat cheile la începutul lucrărilor și s-au mutat când a fost totul gata.
Cel mai dificil lucru de gestionat a fost coordonarea numeroșilor furnizori cu care s-a colaborat pe durata implementării proiectului. Amenajarea include multe detalii custom made care au avut nevoie de atenție deosebită, mai ales în cazul mobilierului din materiale atipice, precum alama. Au existat și mici întârzieri, dar până la urmă șantierul a fost finalizat cu succes și a respectat bugetul stabilit inițial.
În zona de zi, arhitectele de la Jooca Studio au fost nevoite să își testeze din plin creativitatea pentru a obține un interior confortabil. Suprafața limitată a încăperii a impus o planificare atentă a spațiului care să permită integrarea tuturor elementelor cerute de beneficiari. Mobilierul custom – made a fost soluția salvatoare în tot proiectul, bifând nu doar partea practică a amenajării, dar aducând și un mare plus la nivel estetic.
O provocare în zona de zi a fost integrarea locului de luat masa. Daniela și Alexandra au propus confecționarea unei structuri personalizate care îndeplinește rol dublu: insulă cu spațiu de depozitare și o masă cu blat îngust care poate acomoda cinci persoane. Masa are capăt arcuit, însă partea cu adevărat interesantă este cadrul atipic care susține blatul și care este realizat din butelii de gaz. Insula este placată cu alamă, un material atipic care aduce o eleganță subtilă. Corpul de mobilier ascunde, pe partea laterală, o extensie de blat care dublează suprafața de lucru.
Obiectele decorative și accentele cromatice puternice au transformat complet vibe-ul interiorului. Fotoliul de la Cassina este una dintre vedetele amenajării. La fel și oglinda Rondo de la Zieta, într-un finisaj cromat turcoaz. Pentru a lega vizual zona de living cu diningul, Daniela și Alexandra au propus confecționarea pe comandă a unor măsuțe de cafea aurii, ca o trimitere la alama care personalizează insula.
„Am optat pentru un fundal unitar, în tonuri de bej-gri, ce conferă continuitate și calm, oferind totodată o pânză de lucru flexibilă. Acest strat de bază a fost îmbogățit treptat cu elemente care reflectă autenticitatea beneficiarilor: corpuri suspendate în nuanțe de purpuriu în bucătărie, scaune albastre la masa de dining, o insulă placată cu alamă, un fotoliu Cassina ce adaugă un aer sofisticat și un covor multicolor care leagă armonios întregul ansamblu”, explică arhitecta Alexandra Stamate.
View this post on Instagram
Pentru echipă, amenajarea le-a reconfirmat convingerea că designul nu este doar despre estetică, ci despre crearea unui ambient care să împlinească, să inspire și să aducă bucurie în viața de zi cu zi.
Foto: Ana Maria Vasile
-
Case
Cum arată o casă cu etaj ridicată pe un teren îngust, marcat de o diferență considerabilă de nivel
-
Case
Într-o casă de 400 metri pătrați, amenajarea combină o atmosferă modernă cu detalii în stil clasic cu aer parizian
-
Case
Terrazzo, elementul care a dictat amenajarea unei case de 120 metri pătrați din Oradea
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.