Apartamente cu 3 camere

Furnirul de stejar, elementul care leagă amenajarea minimalistă a unui apartament cu 3 camere

publicat pe 25 feb. 2025

    Echipa de la Brick by Brick Architecture, adică Alexandra Mera și Valentin Clapan, arhitecți și urban planneri, s-a ocupat de amenajarea unui apartament cu trei camere din București, inspirată de călătoriile beneficiarului și include elemente minimaliste și japandi. Laitmotivul amenajării: furnir de stejar și accente subtile de culoare.

    Locuința are o suprafață utilă de 80 de metri pătrați. Este compusă din bucătărie, living cu zonă de dining, dormitor matrimonial cu baie proprie, dormitor de oaspeți și o altă baie, cu acces dintr-un hol intermediar. Are și două terase situate în prelungirea spațiilor interioare care oferă lumină naturală abundentă și o legătură armonioasă cu exteriorul.

    Furnir de stejar și accente mici de culoare, din living până în bucătărie

    Livingul este o încăpere spațioasă, care integrează și o mică zonă de luat masa, situată în dreptul ferestrei. Mobilarea aici este minimală, cu accent pe confort, dar fără compromisuri la nivel estetic. Pentru a obține o atmosferă primitoare și relaxantă, arhitecții Alexandra Mera și Valentin Clapan au acordat atenție deosebită alegerii pieselor de mobilier, cel mai bun exemplu în acest sens fiind canapeaua generoasă, în tonuri de gri, făcută pe comandă de cei de la Everart. La fel de mult au contat texturile sau materialele naturale, precum furnirul de stejar. Un element statement al spațiului este biblioteca integrată, realizată din MDF furniruit.

    „Apartamentul a fost preluat la alb. Pentru a corespunde cerințelor proiectului de amenajare au fost realizate modificări importante pe partea de instalații electrice, pentru a optimiza funcționalitatea spațiului și pentru a integra toate soluțiile de iluminat”, explică arhitecta Alexandra Mera. „În living, ne-am bazat mult pe spoturi orientabile care oferă un control precis al luminii, punând în valoare texturile și detaliile arhitecturale”.

    Pentru continuitate vizuală, arhitecții au propus ca peretele din dining să fie placat cu furnir de stejar, la fel ca în living. Aici au montat o masă, care să se încadreze în spațiul disponibil, în jurul căreia au pus scaune cu finisaj burgundy. Finisaj care creează un contrast subtil în cromatica întregii încăperi, care merge pe tonuri naturale. Corpul de iluminat care evidențiază zona de dining este Formakami JH4 de la &Tradition, o interpretare jucăușă a lampionului tradițional din Asia. Abajurul este confecționat manual din hârtie de orez și oferă o iluminare ambientală care transmite multă căldură.

    Bucătăria, situată în proximitatea livingului, este o încăpere dispusă pe lungime și destul de îngustă. Ferestrele mari și lumina naturală o fac să pară mai încăpătoare, iar mobilierul din MDF furniruit cu aspect de stejar deschis oferă o continuitate vizuală cu restul apartamentului. Corpurile superioare albe creează un contrast subtil și amplifică senzația de luminozitate.

    Iluminatul punctual, prin spoturi discrete, accentuează zonele funcționale, iar perdelele și jaluzelele din materiale naturale completează spațiul, oferind intimitate și filtrând lumina într-un mod plăcut. Pentru arhitecții Alexandra Mera și Valentin Clapan a fost foarte importantă eficientizarea spațiului, de aceea au optat pentru corpuri închise, înalte până în tavan. Aspectul minimalist este sugerat de simplitatea liniilor și de absența accesoriilor pentru mobilier.

    Două dormitoare, două atmosfere: matrimonial în nuanțe pământii, oaspeți în culori vibrante

    În dormitorul matrimonial, predomină nuanțele pământii. Un element surpriză este peretele accent, zugrăvit într-o nuanță vibrantă de terracota, culoare care adaugă spațiului profunzime și confort. Cromatica este echilibrată de textura naturală a finisajelor din furnir de stejar. O piesă cu un design aparte, integrată în această încăpere, este corpul de iluminat de la New Works.

    Dormitorul de oaspeți este un spațiu care îmbină culorile vibrante cu texturile naturale. Peretele de accent albastru deschis devine elementul central al camerei, oferind profunzime vizuală și un contrast plăcut cu finisajul cald din furnir de stejar. Patul, cu o tăblie tapițată în tonuri de gri, asigură un confort vizual și funcțional. Corpurile de iluminat, cu design minimalist, pun în valoare peretele de accent și contribuie la atmosfera calmă și bine definită a camerei.

    Resurse:

    Canapeaua din living este făcută pe comandă de Everart. Corpul suspendat din living este de la &Tradition și este achiziționat prin The EDIT. Tot de la The Edit vin masa rotundă și scaunele din dining, corpul suspendat din dormitorul de oaspeți și setul de terasă de la HAY. Spoturile și aplicele sunt de la DEMCO Lighting, Draperii, iar perdele și jaluzele orizontale sunt făcute pe comandă la DeCASA. Mobilierul custom-made este făcut de SIA Atelier. O piesă deosebită folosită în amenajare este măsuța neagră de cafea din living, realizată pe comandă de artistul Cezar Necula. Durata proiectului a fost de aproximativ un an, iar costurile amenajării au ajuns la 100.000 euro.

    terasă bloc cu perete verde și masă de fier cu scaune
    Terasa apartamentului este un colț de liniște în mijlocul agitației urbane.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Mera și Valentin Clapan

    • Integrează materiale naturale pentru o atmosferă primitoare – materiale precum lemn, piatră naturală, țesături din in sau bumbac
    • Construiește un punct focal pentru fiecare cameră – creează un element central care să atragă privirile (o bibliotecă încastrată, un perete de accent, un finisaj spectaculos)
    • Tratează lumina ca un instrument de design – comină lumina ambientală (corpuri suspendate din materiale ușoare, aplice), cu cea funcțională (spoturi orientabile) și de accent (benzi LED).
    • Crează un spațiu versatil, care să răspundă mai multor funcțiuni (work+relax+hobby)
    • Prioritizează confortul și funcționalitatea – înainte de a alege mobilierul, gândește-te la fluxul activităților zilnice și facilitează aceste rute, fără a crea obstacole.

    Foto: Trying to do art

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments