
Mobilier la comandă, nuanțe de albastru și multă artă, într-un duplex din București
Atunci când vrei să expui acasă multe tablouri sau sculpturi, riști să transformi locuința într-un muzeu, care nu e cel mai primitor și intim spațiu. Cum proprietarii acestui duplex știau asta, designerii de interior au avut ca temă găsirea unei soluții de a integra piesele de artă create chiar de tatăl soției.
Familia cu doi copii (o fată și un băiat) a cumpărat în 2020 duplexul aflat într-un ansamblu construit în urmă cu trei ani. Au ales acest tip de apartament pentru că socializarea e foarte importantă pentru ei, iar cele două niveluri le permit o armonie între viața de familie și întâlnirile cu prietenii. Locuința se află aproape de Parcul și Lacul Plumbuita din București, același cartier unde locuiau și înainte, aproape de ceilalți membri ai familiei.
Duplexul are 110 metri pătrați utili, iar accesul se face la nivelul parterului, unde se află o zonă de hol, cu depozitare. La etajul unu sunt două dormitoare, deservite de câte o baie, iar etajul doi este un open space cu zonă de TV, bucătărie și loc de luat masa, un colț de relaxare și două terase.

Pentru amenajare, au lucrat cu echipa VIM Studio. Au început lucrările în octombrie 2020 și s-au mutat în martie 2021. Apartamentul era deja finisat, dar au decis să refacă total băile, iar pentru un ambient mai primitor, au acoperit cu LVT pardoselile pe care era montată inițial gresie. Au păstrat ușile și zonele cu parchet, iar bugetul a ajuns la 20.000 euro.
Baia matrimonială e finisată acum cu o faianță cu aspect antichizat, iar doi dintre pereți sunt vopsiți în albastru, nuanță reluată și în zona de zi. Luminile și oglinda creează iluzia de spațiu mai mare.
Cuvintele-cheie: socializare și depozitare
Una dintre principalele dorințe ale proprietarilor a fost un spațiu pentru întâlnirile cu cei dragi. De aceea, livingul generos, deschis către bucătărie, împreună cu diningul și terasa, au fost gândite ca un cadru pentru primirea de oaspeți și mese în familie.

O altă nevoie a constituit-o depozitarea bine-gândită: „Sunt o familie foarte activă, călătoresc mult și practică diverse activități sportive, așa că au simțit nevoia unui spațiu în care ordinea să se mențină ușor, iar toate lucrurile să aibă un loc bine stabilit. Am prevăzut astfel numeroase spații de depozitare și întregul mobilier a fost realizat pe comandă pentru maximizarea acestora”, explică Ștefania Bobaru, arhitecta de interior care a coordonat proiectul.
Personalizare cu opere de artă
Tatăl proprietarei este artistul plastic Nicolae Zîmbroianu, iar lucrările lui, ce integrează pe alocuri țesături textile, înfrumusețează și individualizează amenajarea. Proprietarii aveau în fosta locuință o mare parte din tablouri și au dorit să le aducă și în noua casă. Restul de opere le-au ales în funcție de estetică și simboluri, chiar împreună cu artistul.

Una dintre provocările amenajării a fost integrarea pieselor de artă fără a crea o senzație de galerie sau muzeu. Au reușit acest lucru prin abordarea minimalistă și cromatica unitară.

În living, peretele din spatele canapelei e vopsit albastru, o nuanță de la Benjamin Moore care se regăsește și în mobilierul de bucătărie, și la radiatoare. Fundalul pune în valoare piesele de artă expuse și creează o atmosferă sofisticată. Pentru a nu distrage atenția de la obiectele de artă, mobilierul are linii simple, moderne.

Locul de dining e așezat spre fereastră și mobilat cu o masă și șase scaune de la Somproduct.
Bucătăria e amplasată în plan secund, parțial delimitată de restul spațiului printr-un perete placat cu un finisaj tip piatră, ce se continuă cu un riflaj din lemn și un blat.

Au renunțat la o parte din peretele existent în amenajare între bucătărie și living, pentru a mări luminozitatea bucătăriei și a reduce senzația de tunel pe care o avea în faza inițială.
Cromatica albastră integrează bucătăria în restul decorului: peretele și caloriferul sunt vopsite în aceeași nuanță. Arta se regăsește și în zona de noapte: în dormitorul matrimonial, deasupra patului cu tapițerie bleu se află un tablou, ce are ca fundal o nuanță de verde.

Foto: Alexandu Prodan
-
Apartamente cu 4 camere
O amenajare cu lemn în nuanța tutunului și cadă freestanding cu vedere către centrul Bucureștiului
-
Apartamente cu 4 camere
Nicio cameră fără inserții din lemn natur, într-un duplex din București amenajat cu 80.000 euro
-
Apartamente cu 4 camere
Peste 100 metri pătrați de parchet Chevron într-un duplex din București amenajat cu 100.000 euro
-
LIFE
Vacanța din țară: 5 pensiuni inedite și autentice din Bucovina, unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă
O vacanță reușită = o experiență culinară pe măsură.
-
LIFE
Hotspots: 5 localuri din Piatra Neamț cărora merită să le treci pragul și unde mănânci bine
Nicio aventură fără mâncare bună.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after într-un apartament cu două camere: au dărâmat pereții și au reconfigurat total spațiul
Au plecat de la un buget de 20.000 euro, iar la final au ajuns la 35.000 euro.