DESIGN INTERIOR

Scurt ghid despre designul holistic, ce înseamnă și cum poți profita de beneficiile sale

publicat pe 30 aug. 2022

    Bucuria vieții este dată și de clipele în care reușim să fim conectați la prezent, profund conștienți de tot ceea ce avem în jur. Dacă-ți blochezi gândurile, grijile sau proiecțiile lor și te raportezi la tine de acum, din acest moment, e foarte posibil să găsești mai mult echilibru. Armonia unui astfel de proces se transmite atât în interiorul tău, cât și în spațiul în care locuiești, motiv pentru care am hotărât, cu ajutorul unui expert, să-ți povestim despre ce înseamnă designul holistic, cât și beneficiile sale.

    Andra Stan (35 de ani) a terminat facultatea de arhitectură în București, iar după ce a lucrat multă vreme în domeniu, și-a îndreptat atenția spre design-ul interior, deoarece întotdeauna, așa cum spune, a fost pasionată de locuire și case. Acum încearcă să dezvolte un concept nou la noi, deși des întâlnit în afară – designul holistic, o combinație între designul obișnuit și dezvoltarea personală.

    „Sunt pasionată de autocunoaștere, explorare interioară și descifrare a misterelor existențiale, dar și de case și design interior, iar ușor, ușor cele două domenii au început să se împletească. Am înțeles cum să amenajez spațiile în așa fel încât să ajute la înflorirea acelor domenii din viață în care avem goluri sau nu sunt la fel de dezvoltate că celelalte”, explică ea.

    Design holistic – ce înseamnă

    Andra definește conceptul drept o altă formă de terapie, una mai concretă, care te ajută și te susține zilnic în obiectivele tale, prin faptul că e cel mai vizibil aspect cu care ești în contact – spațiul în care trăiești. „Casa în care trăiești e o entitate care se metamorfozează în funcție de tine, de cine ești tu. E foarte strâns legată de stilul tău de viață și e, de fapt, oglinda ta. Cu cât dai mai multă atenți relației cu ea, cu atât vei avea o mai bună relație cu tine”, explică ea.

    Designul holistic are aceeași fundație ca designul de interior tradițional, „respectiv aceleași reguli și principii practice, însă deosebirea majoră constă în faptul că accentul este pus pe obiectivele și viziunea de viață a persoanei”. Ea consideră că locuința noastră este într-o permanentă comunicare cu subconștientul nostru, așa că este foarte important să o amenajăm în completarea părților din noi pe care ne dorim să le dezvoltăm. „Dacă ești înconjurat de culori care îți fac bine, de mobilier care vine în sprijinul nevoilor și obiectivelor tale și de obiecte decorative care îți trezesc imaginația, entuziasmul și bucuria, ești o persoană total diferită față de o situație în care trăiești într-o casă monotonă, care nu e pe stilul tău, în care se face ușor dezordine și haos și care mai degrabă îți provoacă stres și nemulțumire”, zice ea.

    Raportează-te la spațiul în care locuiești cu grijă și atenție

    Un prim pas, continuă ea, este să observăm obiectiv situația în care se prezintă casa noastră, în timp ce devenim mai atenți la stilul de viață pe care îl avem.

    Urmează etapa „de „curățenie”, declutter. Renunți la lucrurile în exces, creezi o fundație ordonată, curată și sănătoasă, pe care apoi să intervii. Etapa de declutter, susține Andra, e jumătate din tot procesul. „Repoziționează și folosește obiectele decorative pe care deja le ai, în maniere diferite – mai inventive, personale, atipice – corelate cu nevoile și stilul tău personal. Dacă vrei să cumperi obiecte noi, caută-le pe acelea care au o semnificație specială pentru tine”, zice ea.

    Află cât mai clar cine ești și ce vrei

    Designerul vorbește despre cum e bine să aflăm aceste răspunsuri și abia apoi să reconfigurăm casa în care locuim, astfel încât să oglindească personalitatea noastră și să susțină alegerile sănătoase pe care le vrem. „Este o muncă interioară complexă, care creează apoi realitatea exterioară în care existăm. Niciodată invers. Mulți fac greșeala de a-și cumpăra obiecte de mobilier și decorațiuni înainte de a avea o propunere de amenajare, sau la fel de nepotrivit, creează un concept de design înainte să termine etapa de descoperire și cunoaștere a nevoilor și personalității lor”, crede ea.

    Analizează atent restricțiile locuinței

    Arhitecta te îndeamnă să afli ce culori, forme, materiale și texturi te atrag, iar apoi să analizezi atent restricțiile locuinței, de la forma și dispunerea camerelor, la lumină, elemente constructive, finisaje, dar și mobilierul și obiectele pe care le dorești în noul design. „Redecorează întreg spațiul cu elemente care au semnificație pentru tine și care-ți susțin demersul planurilor tale.”

    Pornește amenajarea de la domeniile din viața ta care nu merg bine

    Frumusețea designului holistic, așa cum descrie Andra, vine din diferențele fiecăruia dintre noi și unicitatea spațiului pentru fiecare în parte. Spre exemplu, zice ea, livingul, în general, este folosit pentru relaxare, însă poate există persoane care fac asta în dormitor sau bucătărie. „Așa încât începem cu o altă abordare – spune-mi domeniile din viața ta care nu merg prea bine – sănătate, carieră, bani, familie, cuplu etc. Ce ai nevoie să îmbunătățești? Unde ai cele mai multe probleme?”, adaugă designerul.

    De aici, ea continuă cu alte întrebări: „Care este locul din casa ta unde se manifestă acel domeniu care necesită atenția ta?/ Cum pot să redecorez acea camera/zonă astfel încât să-mi transmită emoțiile de care am nevoie pentru a rezolva problema sau a evolua în direcția respectivă?/ La ce lucruri pot renunța pentru a avea mai mult spațiu și claritate? Ce culori m-ar face să îmi ating obiectivul dorit în acel domeniu al vieții mele?”

    Amenajează zone care să vină în întâmpinarea nevoilor tale

    „Dacă locul în care trăiești zilnic e un spațiu gândit de la început cu scopul de a te ajută să explorezi și vindeci părți din tine, vei evolua în mod direct, prin interacțiunea cu el”, crede Andra. Spre exemplu, zice ea, dacă ai o problemă că nu faci sport și ești statică, o zonă din casă amenajată special pentru asta te va motiva să începi să te miști.

    O zonă în care să folosești culori care te fac (pe tine și doar pe tine) să te simți energic, poate un tablou cu o imagine care îți induce vitalitate și chef de mișcare, un obiect decorativ pe care tu îl asociezi cu un sport care ți-a plăcut dintotdeauna, sau cu alte elemente care te atrag să îți miști corpul (poate o oglindă, un colț cu plante etc).

    Alege culori și materiale care-ți comunică ceva personal

    Arhitecta te încurajează să nu iei exemplu amenajările de pe Pinterest sau Instagram, sau cele pe care le vezi prin magazine, ci să alegi culori și materiale care au o semnificație personală pentru tine, care te ajută și te transformă. „Păstrează în jurul tău obiecte care îți sunt dragi, te inspiră, te bucură, te trezesc la viață! Eliberează tot ce e inutil sau te deranjează. Elementele fizice care ne înconjoară ne pot ridica sau ne pot îngreuna. Deci folosește-le înspre binele tău cel mai înalt”, subliniază experta.

    Începe procesul cu răbdare și atenție

    Andra consideră că eliberarea de obiectele care au energii negative sau care nu-ți mai aduc plăcere este un proces complex, de durată, care necesită o anumită evoluție interioară. „E nevoie de o perioada de tranziție în care să mergem cu pași mărunți înspre scopul final – înspre simplificare. Recomand răbdare și blândețe orientate spre propria persoană. Dar și respect pentru ritmul personal în care se desfășoară procesul, nu suntem deloc asemănători aici. Cu cât ne arătăm mai multă susținere noua înșine, cu atât vom reuși să ne detașăm și să ne eliberăm ce lucrurile care nu ne mai servesc”, adaugă ea.

    Creează o relație de prietenie cu locuința ta

    „Casa noastră este martorul tăcut al existenței noastre, locul în care trăim cele mai mari bucurii (și greutăți), spațiul care ne cunoaște cel mai bine povestea, capacitățile și secretele. Merită să o tratăm cu mai mult interes și să o considerăm un bun prieten care ne poate ghida, susține și ajuta să devenim cele mai bune variante ale noastre”, spune Andra.

    Învață alături de Andra

    Andra vrea să te ghideze în călătoria design-ului holistic, iar dacă ești interesată, ea a dezvoltat mai multe cursuri în direcția asta. În pandemie, ea a publicat un mini-curs de design în șase pași pentru cei care vor să-și transforme biroul într-o sursă de energie și inspirație. Spre exemplu, dacă vrei să faci asta, ea te încurajează să pornești tot de la o serie de întrebări: „Ce sentiment am nevoie în cariera mea? Cum aș vrea să mă simt când lucrez?”

    Fiecare răspuns, adaugă arhitecta, este ca o piesă de puzzle care trebuie pusă cap la cap și care merită o formă, o culoare și un material care să vină în completarea ei și care te motivează. „Poate ai o lipsa de motivație în jobul tău și ai nevoie de entuziasm și pasiune. Atunci alege un tablou care te inspiră sau pune pe birou obiecte care te motivează. Sau mai mult, vopsește peretele de lângă birou într-o culoare care te entuziasmează (sau folosește un tapet). Poți chiar să-ți alegi un nou birou, care are un material, o formă și o culoare care trezesc în tine motivația”, explică ea.

    În curând va deschide și înscrierile pentru un program numit „Home Therapy”, creat pentru femeile creative care vor o amenajare unică în casa lor, dar și un upgrade al stilului de viață, cu accept pe dezvoltarea personală. „Îmi doresc ca acest curs să dea încredere în forțele proprii și să dezvolte talente neexplorate, să deschidă perspective și trăiri noi în participante”, încheie arhitecta.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments