Case

Before&after: au renovat spațiile-cheie ale unei case din Colentina cu 20.000 euro, în pandemie

    În 2020, o familie cu doi copii locuia într-o casă din Colentina, București, gândită ca pentru un burlac. Chiar dacă proprietarii au modificat spațiile pe măsură ce s-a mărit familia, tot nu erau bine optimizate. Așa că, în toiul pandemiei, cei doi părinți s-au hotărât să facă o schimbare și să renoveze punctele-cheie ale locuinței lor cu două etaje.

    Din cauza restricțiilor, comunicarea cu designerii Iulia Știru și Alexandru Marin s-a desfășurat exclusiv telefonic și online. De la distanță, prin imagini, indicații, videoclipuri și măsurători au reușit să-și facă o idee generală asupra spațiului. Aveau la dispoziție un living generos, o bucătărie și un hol cu scară la parter, iar la etaj două dormitoare și încă un hol. Băile au fost singurele care nu au fost incluse în lucrări, fiindcă proiectul de renovare a cuprins chiar și fațada, curtea și terasa exterioară.

    Primul lucru a fost identificarea punctelor slabe pe care le avea casa din Colentina. „Spațiul nu era bine optimizat. Culoarea parchetului, mobilierul prea masiv pentru unele spații, iluminatul inadecvat au fost principalele elemente pe care le-am remarcat nefiind în ordine și pe care le-am trecut pe lista de priorități”, povestește Iulia.

    Lucrările s-au desfășurat în pandemie, sub supravegherea proprietarilor

    before after hol intrare
    Holurile interioare ale casei au fost și ele incluse în renovare

    Proiectarea în sine a durat o lună, iar în vara lui 2020 a început șantierul. Proprietarii s-au ocupat de supervizarea directă a echipelor de meșteri, pe care le-au ales personal și cărora le-au oferit indicații pentru ca, la final, amenajarea să fie cât mai aproape de conceptul propus.

    La capitolul cromatică și tipuri de finisaje, Iulia și Alexandru au avut libertate deplină. „Bineînțeles că a trebuit să integrăm o parte din elementele existente, să le armonizăm cu cele noi, astfel încât să creeze un ansamblu unitar”, își amintește Iulia.

    Bugetul a fost limitat

    before after hol etaj
    Designerii au eliberat holul de la etaj de medaliile și trofeele proprietarei, pe care le-a expus într-un loc special în living

    Cea mai mare provocare a fost integrarea în bugetul limitat, de 20.000 euro. Un buget restrâns, cu care a trebuit să fim chibzuiți și să-l distribuim corespunzător”, explică Iulia. Asta pentru că proprietarii mai plănuiau să locuiască în casa din Colentina doar încă doi ani după finalizarea lucrărilor, așa că nu au fost dispuși să investească mai mult.

    Chiar și așa, au fost făcute și modificări ale instalației electrice, reparații la nivelul pereților și refinisări, parchetul de la parter a fost înlocuit și o parte din mobilierul nou a fost realizat la comandă, după schițele designerilor. Însă au păstrat și unele elemente vechi, anumite piese de mobilier cărora le-au schimbat fronturile sau mânerele pentru a le moderniza și da un aspect potrivit cu noua amenajare. La final, piesele customizate au fost cele mai costisitoare din amenajare, urmate de canapeaua din living.

    Acum, livingul e spațiul preferat al familiei

    Inițial, livingul era separat de hol printr-un geam termopan cu tâmplărie din PVC. „Am renunțat la el, am creat un perete din gips-carton în care culisează și o ușă, oferind astfel livingului o atmosferă mai caldă și plăcută”, explică Iulia.

    Ea și Alexandru au gândit și un spațiu de expunere a medaliilor și trofeele câștigate de proprietară în cariera de gimnastică, iar peretele de display a devenit imediat piesa de rezistență a încăperii. Colțarul este cel mai voluminos obiect, pentru că livingul este spațiul unde beneficiarii petrec cel mai mult timp, așa că designerii au ales unul confortabil și încăpător.

    Însă, în rest, mobilierul nu ocupă prea mult din suprafața încăperii. „Pentru că proprietarii sunt persoane active și dinamice, care fac sport și acasă, am gândit un mobilier minimalist, care să nu ocupe foarte mult spațiu”, spune Iulia.

    Iar în continuarea comodei TV a amenajat și un spațiu de relaxare cu șemineu electric, care poate fi folosit atât cu rol decorativ, cât și termic.

    Bucătăria nu a fost complet renovată, ci doar reîmprospătată

    Pentru că și-au pus în gând să se mute în termen de doi ani după finalizarea lucrărilor, proprietarii nu au vrut o renovare completă. Însă bucătăria avea nevoie de o împrospătare. „Intervenția majoră a fost în zona diningului, care nu mai corespundea deloc cerințelor actuale”, spune Iulia.

    Mai precis, colțarul era inconfortabil și ocupa mult loc, fără să aibă o utilitate reală. „Am decis că e mai bine să simplificăm abordarea prin acomodarea unei mese rotunde cu patru scaune. În aceeași zonă am realizat o piesă custom de mobilier, în care am integrat toate cablurile pentru sistemul de supraveghere și aspirator, care până atunci stăteau într-o manieră inestetică”, explică designerul.

    Dormitorul matrimonial avea mare nevoie de modernizare

    Deși nu ducea lipsă de spațiu de depozitare, dormitorul matrimonial părea înghesuit și întunecat, iar amenajarea era una învechită. Camera era împărțită în două zone: una de odihnă și una de dressing separată prin perete. „Am dărâmat peretele de gips carton, o parte din dulapul de haine l-am mutat în holul de la parter, iar cealaltă parte am păstrat-o”, explică Iulia.

    Pentru noul dressing, ea și Alexandru au ales fronturi deschise la culoare, care să se integreze armonios în noul decor. Iar ca să delimiteze, totuși, cele două zone, au instalat o structură cu lamele din PAL, dispuse în unghi de 45 de grade. Pe ea au montat și oglindă, care creează iluzia de spațiu mai mare.

    Tot în dormitorul matrimonial au creat și o zonă de lucru, pentru că proprietarul avea nevoie de un birou minimal. „Am decis că e mai bine să eliberăm spațiul din living și să-l integrăm în dormitor, acolo unde are și rol de noptieră”, spune designerul.

    Camera copiilor este un mini-univers feeric

    before after camera copiilor casa colentina
    Camera copiilor era vopsită în roz, de dragul fetiței, dar noul decor e gândit să-i placă și ei, și fratelui mai mic

    La început, în locul camerei copiilor se afla un dressing. Când a venit pe lume fetița, au transformat spațiul într-unul dedicat ei, însă când s-a născut și băiețelul, proprietarii au realizat că amenajarea mai e potrivită. Provocarea pe care au întâmpinat-o Iulia și Alexandru a fost găsirea unui decor nou care să o convingă pe fetiță să renunțe la micul ei univers roz și să-l primească și pe mezin în spațiul ei.

    În nișa existentă, designerii au amplasat un pat supraetajat și au vopsit pereții care îl înconjoară în bleu, pentru a crea senzația de cer. Pentru realizarea ilustrațiilor, proprietarii au colaborat cu o artistă locală. „Și-au găsit loc tot felul de personaje din povești și desene animate, pe placul ambilor copii”, spune Iulia.

    Pentru că încăperea din casa din Colentina fusese inițial gândită ca dressing, și nu ca dormitor, spațiul era segmentat într-un mod nefiresc. Dar designerii au folosit asta ca pe un avantaj și au organizat zona de odihnă în nișă, iar în afara ei au amenajat o zonă de birou și chiar o mini-canapea de unde cei mici se pot uita la desene animate.

    Renovarea a inclus și lucrări în exteriorul casei

    Curtea și terasa nu mai fuseseră aranjate de când a fost construită casa din Colentina, iar copiii nu aveau o zonă verde pentru joacă. Iulia și Alexandru le-au inclus în proiectul de renovare și au schimbat chiar și culoarea fațadei. „Iar unitățile exterioare ale aerului condiționat le-am integrat în piese metalice traforate”, explică Iulia.

    În bugetul de 20.000 euro a inclus și placarea terasei cu dale gri, cu aspect de ciment. „Principalul factor negativ al fostei terase îl reprezenta faptul că era mereu umbrită și întunecoasă. Din acest considerent, am înlocuit copertina existentă cu una uni și am integrat și surse de lumină tip ghirlande luminoase”, spune designerul.

    Tips&tricks pentru o renovare low-budget de la Iulia Știru

    Unele lucruri merită o a doua șansă. Poți integra cu succes anumite elemente din fosta amenajare, mai ales atunci când nu dispui de un buget generos, prin înlocuirea anumitor detalii, precum mânerele sau fronturile.

    Nu îți fie frică să folosești culori sau personaje fictive în camerele copiilor, cu atât mai mult în camerele copiilor cu vârste foarte fragede. Personajele din desene sau cărți le stimulează creativitatea și imaginația și îi provoacă la joacă.

    Dacă nu ai un buget generos, te poți inspira de pe tot felul de platforme sau chiar din imaginația copiilor pentru a bricola anumite elemente pe care să le integrezi în amenajare. 

    Foto: Foto Imobiliar

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ionela
    Ionela
    4 months ago

    Buna ziua. Imi puteti spune de unde au fost achizitionate tablourile din dormitorul matrimonial? Multumesc!

    Ionela
    Ionela
    4 months ago
    Reply to  Cezara Palade

    Multumesc frumos pentru raspuns!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...