Apartamente

Ca să-și găsească propriul stil de amenajare, proprietarii acestei mansarde au luat o pauză de la Instagram

publicat pe 02 sept. 2022

    Nume: Melinda Oprea, coordonator echipă Resurse Umane
    Oraș: Comuna Florești, Cluj
    Tip de locuință: mansardă cu 4 camere
    Suprafață: 120 metri pătrați
    Stă aici: din decembrie 2021
    Împarte casa cu: Mirel, soțul ei

    Cum faci să îți găsești propriul stil de design atunci când ai atât de multe exemple la îndemână? Asta a fost marea dilemă pentru Melinda și Mirel când au început să lucreze la mansarda lor din Florești. Pentru că le plăcea stilul minimalist și nu au vrut să se inspire prea mult din casele altora, au decis să ia o pauză de la sursele de inspirație de pe internet, în principal Instagram. Și să meargă un pic la risc, iar bucătăria all black este cel mai bun exemplu în acest sens.

    Casa lor cu greu se încadrează într-un anumit stil. E și minimalistă, și scandinavă, și contemporană, și un pic wabi-sabi. Dar mai mult decât atât, este o oglindire a celor doi, rezultatul fiind unul plin de note personale.

    Mansarda încă era în construcție când au cumpărat-o

    dining mansardă
    Masa din dining este făcută la comandă, în colaborare cu Woodera. Scaunele de catifea sunt din Jysk.

    Melinda s-a născut și a crescut în Viena. În 2020, s-a mutat în țară alături de soțul ei Mirel. Un an au căutat case și terenuri în zona Clujului, dar nu au găsit nimic care să le placă și care să se încadreze în bugetul pe care-l aveau. Întâmplarea a făcut ca cineva să le prezinte o mansardă spațioasă de care s-au îndrăgostit instant. Principalele atuuri: acoperișul, terasa și compartimentarea interiorului.

    Mansarda era încă în stadiul de construcție când au cumpărat-o. Un lucru bun, spun proprietarii, pentru că au avut libertate deplină în alegerile lor.

    Canapeaua este achiziționată de la The Home. Are linii minimaliste, dar este foarte confortabilă

    „Cred că designul de interior este o combinație perfectă între logică și intuiție. Sunt o persoană care gândește în structuri și strategii și îmi place joaca între regulile ascultate și riscurile luate în design. În al doilea rând, îmi place să fiu acasă. Singură, cu familia sau cu prietenii, pentru mine acasă e un loc în care îmi place să petrec timp. Din motivul ăsta mi se pare și foarte important să facem din momentele de zi cu zi ceva deosebit”, spune Melinda.

    Singurul regret al Melindei este că nu are mai multă lumină naturală în zona canapelei

    Unul dintre cele 3 dormitoare a fost transformat în mini-studio

    Mansarda are 120 metri pătrați, împărțiți în living și hol de intrare, bucătărie cu loc de luat masa, două băi, trei dormitoare și o terasă. Felul în care era compartimentat spațiul a cântărit mult în momentul cumpărării locuinței.

    Un dormitor a fost transformat în mini-studio și spațiu de lucru. Aici Mirel predă lecții de tobe și lucrează la proiectele lui. Cel de-al doilea dormitor este rezervat oaspeților, pentru că se întâmplă des să aibă prieteni care rămân la ei. Dormitorul matrimonial are baie separată. Aici amenajarea este minimalistă și aerisită, compusă doar din piese esențiale, adică pat dublu și dulap.

    mansarda baie
    Baia en suite are o cromatică neutră. Obiectele sanitare negre funcționează ca elemente de contrast.

    Proprietarii și-au dorit mult o bucătărie neagră

    mansarda Floresti bucatarie
    Bucătăria este una modernă, cu puține lucruri la vedere

    Melinda recunoaște că a ales multe piese de mobilier gândindu-se cum vor arăta în fotografiile de pe Instagram. A folosit accente de culoare și obiecte custom made. Interiorul l-a păstrat aerisit și ușor de întreținut.

    De exemplu, a evitat să folosească mobilier cu picioare sau rafturi deschise ca să nu piardă prea mult timp făcând curățenie. Scaunele verzi de catifea și canapeaua deschisă la culoare sunt piese ceva mai pretențioase, dar care se întrețin ușor cu produsele potrivite.

    Singurul „sacrificiu” asumat de tinerii proprietari a fost bucătăria neagră. Melinda este însă atât de încântată de alegerea făcută, încât spune că ar opta de o mie de ori pentru aceeași variantă, oricât de pretențioasă ar fi.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul casei: dacă ar trebui să îl definesc, ar fi eclectic aerisit. Dacă se uită cineva în feedul meu, toate pozele de interior sunt în două extreme: ori minimaliste, ori eclectic și cottage style. Stilul meu e undeva la mijloc. Îmi place sentimentul pe care îl aduc stilul eclectic, culorile, căldura. Dar am nevoie de spațiu aerisit și ușor de organizat și întreținut. Deci da, undeva la mijloc.

    Inspirație: stilul englezesc și cel scandinav. Matilda Goad, Helene Katrine, Hannes Mauritzson, Helene Katrine. Cu toată influența minimalistă pe care am primit-o în ultimii ani, simt nevoia să mă inspir de la oameni care trăiesc printre culori și imprimeuri extravagante, cărora le face plăcere să combine printuri și stiluri. Pe mulți dintre acești artiști i-am descoperit pe canalul de YouTube House and Garden.

    baie mansarda Floresti
    Lavoarul terazzo este elementul statement din baia principală

    Elementul preferat: două aspecte importante mie: bucătăria și în special textura de lemn, negru mat. Și faptul că am ales electrocasnice incorporabile. Îmi place și tavanul înalt din bucătărie și living, în special grinzile care accentuează și mai mult înălțimea tavanului.

    Cea mai mare provocare: să găsim corpurile de iluminat. Trebuie să se potrivească unul cu celălalt, să dea lumina potrivită, să ne placă amândurora.

    Cel mai bun lucru iarna: priveliștea spre dealurile înzăpezite pe care o avem din fiecare cameră.

    Cel mai bun lucru vara: terasa și razele de lumină care intră dimineața și pătrund din camera de dining până în hol și spre dormitoare.

    Galeria din hol este încă work in progress

    Ce spun prietenii: cei mai multi sunt surprinși de cât de spațios este apartamentul. A doua remarcă cea mai des auzită e că se observă constrastul între stilul „aflat.am” (n.r. mic business cu obiecte vintage de care se ocupă Melinda) în tot apartamentul și stilul soțului meu, Mirel, în biroul lui. Într-adevăr e distractiv să vezi diferențele în stil. Până și întrerupătoarele și prizele de la Lüster sunt într-un portocaliu aprins, comparativ cu cele negre mate din restul apartamentului.

    Cel mai mare răsfăț: clar, întrerupatoarele. Probabil că nu e primul lucru la care ne gândim când vorbim de răsfăț, dar ne-au placut foarte mult de când le-am vazut. Mai ales după ce am vizitat și atelierul celor de la Lüster Manufacture. Pentru mine, astfel de detalii fac toată diferența într-o casă.

    mansarda Floresti intrerupatoare
    Prizele și întrerupătoarele sunt făcute de Luster Manufacture din Oradea

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: aș adăuga un geam în living. Deși avem multe geamuri, având în vedere poziționarea canapelei în colțul camerei, e un loc unde nu prea ajunge lumina. Chiar dacă e perfect pentru a te ascunde sub plapumă cu un ceai și o carte, uneori mi-ar plăcea să avem și în acel colț un geam mare prin care să bată lumina direct pe canapea.

    Proiectul DIY pe care l-ai făcut pt casa ta: grinzile de pe tavan. Le-am făcut noi doi împreună cu soțul verișoarei mele. El le-a asamblat și le-a pregătit, iar noi le-am „învechit” cu tot felul de metode găsite pe Pinterest și le-am vopsit ca să arate ca lemnul vechi dintr-un grajd.

    Ce înseamnă acasă pentru tine:  iniște, intimitate, timp și loc pentru prieteni

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine:

    Nu pot da un sfat generalizat legat de stil, dar un sfat care cred că se poate aplica indiferent de preferințe în design este următorul: analizează-ți rutina zilnică și locurile pe unde umbli în casă, sertarele pe care le folosești, dulapurile pe care le deschizi, scaunul pe care stai și ceea ce vezi când stai acolo cu o cafea sau cu laptopul în brațe. Dacă observi ceva care te deranjează sau pe care l-ai putea îmbunătăți în funcțiune sau în aparență, notează-ți acel lucru și investește timp să îl faci mai practic sau/și mai frumos.

    Melinda spune că mai are de adăugat câteva decorațiuni care să dea personalitate interiorului

    De exemplu, zilnic deschid sertarul cu tacâmuri, dulapul cu farfurii și mă pun la masă de unde mă uit spre holul dinspre dormitoare. Dacă holul este „priveliștea” mea la micul dejun, de ce să nu îl decorez și să îmi aducă plăcere să îl privesc în fiecare dimineață. Viața e creată din multe momente mici, și e fain să nu le lăsăm să treacă pe lângă noi fără să le savurăm.

    Dormitorul păstrează o cromatică neutră

    Resurse:

    Oglinzile de pe perete nu au doar rol decorativ. Ele și reflectă lumina naturală, lucru ce creează impresia de spațiu mai generos.

    Canapeaua este de la The Home, mobila de bucătărie și cea din dormitor sunt făcute la comandă de Barbu Furniture, chiuvetele din băi sunt de la Quality Floorz, iar televizorul este The Frame de la Samsung.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments