Apartamente cu 2 camere

Cum arată un apartament amenajat în stil soft minimal, cu foarte puține piese de mobilier

  Linii simple, materiale sustenabile și o cromatică neutră. Acesta a fost brief-ul primit de Adela Chivărean (The Wood Doctor) pentru amenajarea unui apartament minimalist de 53 metri pătrați într-un bloc nou de locuințe din Brașov. Proiectul a fost gata în cinci luni de zile și a dispus de un buget de 12.000 euro.

  Locuința situată în complexul rezidențial Alphaville Arena din Brașov nu este foarte spațioasă, însă are o compartimentare excelentă. Apartamentul este alcătuit dintr-un open space care încadrează hol, bucătărie, dining și living, apoi o baie și un dormitor. Adela a încercat să scoată maximum din fiecare metru pătrat disponibil fără să sufoce interiorul. A mizat pe o cromatică neutră care reflectă bine lumina naturală și pe zone de depozitare, adaptate spațiului.

  apartament minimalist open space
  Deși vorbim de o amenajare minimalistă, spațiul are o căldură aparte datorită finisajelor folosite

  Sustenabilitatea, un element important în conceptul de amenajare

  Proprietarii, un cuplu de tineri stabiliți în străinătate, au amenajat apartamentul pentru închiriere, dar au vrut să facă totul ca pentru ei. O cunoșteau pe Adela din perioada liceului, iar asta a ușurat mult dialogul și schimbul de idei. Au insistat pe o amenajare care să nu se demodeze în timp și care să includă obiecte cât mai durabile.

  „Proiectul pornește de la ideea de sustenabilitate. Este un aspect la care ținem în mod deosebit, și eu, și beneficiarii. Pe partea de mobilier, am lucrat cu multe firme românești, dar am apelat și la branduri mass-market, precum Zara Home, Jysk sau Ikea. Ne-am dorit cât mai puține piese, dar de bună calitate. În general, lucruri care să reziste în timp și care să ne ajute să diminuăm consumul”, spune Adela.

  Decorul apartamentului, gândit ca un întreg

  Șantierul a decurs fără probleme, fiind vorba de un apartament nou, lucrările au durat aproximativ cinci luni de zile. Singurul inconvenient pentru Adela a fost că a trebuit să adapteze decorul în funcție de instalațiile configurate de dezvoltator, dar asta nu a dus la compromisuri. Locuința este foarte luminoasă, ceea ce face ca interiorul să pară mult mai mare decât e de fapt. Ajută mult, de asemenea, paleta neutră de culori și lemnul, folosit ca element de legătură. Tot apartamentul este gândit ca un întreg, cu spații care comunică natural și cu zone cu funcționalități bine stabilite.

  Stilul casei este soft minimal

  Proprietarii și-au dorit un apartament minimalist, însă Adela nu a putut să renunțe la dragostea ei pentru obiecte vechi. Masa de dining, de exemplu, este cumpărată de pe internet cu câteva sute de lei. Adela a recondiționat-o și a integrat-o perfect în amenajare. Și scaunul Thonet din dormitor este unul vechi, recondiționat.

  A ales cu atenție corpurile de iluminat și le-a poziționat strategic pentru a adăuga focus pe zonele importante. În ceea ce privește tablourile, predomină fotografiile arhitecturale și ilustrațiile, într-o paletă ce respectă cromatica generală a amenajării. Adela spune că toate aceste detalii fac ca decorul să se încadreze mai degrabă într-un stil soft minimal.

  Liniile verticale, folosite ca laitmotiv în amenajarea open space-ului

  Cel mai mare răsfăț al proiectului, din punct de vedere financiar, a fost mobila de bucătărie. Are linii minimaliste și spațiu de depozitare organizat ca la carte. Fronturile sunt simple, cu frezări în loc de mânere, iar blatul și contrablatul sunt din marmură.

  Masa tip bar care separă bucătăria de living este o piesă care înnobiliează spațiul prin riflajul vertical în nuanța stejarului. Adela a folosit liniile ca laitmotiv în amenajarea acestei zone. Piciorul măsuței de cafea continuă tematica propusă, la fel și cusăturile de pe spătarele scaunelor din dining. Dormitorul este destul de micuț, cu mobilier simplu de la Ikea, complimentat cu decorațiuni și corpuri de iluminat speciale. Predomină nuanțele neutre și finisajele din lemn.

  Resurse:

  Lustră de metal dining H&M Home
  Taburet frasin Zara Home
  Cadru de pat Ikea

  Tips&tricks pentru amenajare de la Adela Chivărean

  • Amenajarea să țină cont de arhitectura și zona clădirii.
  • Less is more.
  • Să încercăm să fim sustenabili și să limităm consumul.
  • Să investim în obiecte de calitate.

  Foto: Bela Benedek 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum arată un apartament amenajat în stil soft minimal, cu foarte puține piese...