LIFE

Locuri cu vedere panoramică din România: cabane din vârf de munte, restaurante din centrul orașului și telecabine

publicat pe 21 feb. 2023

  România are o varietate de locații cu priveliști superbe, în care te poți relaxa într-o zi sau într-o vacanță. Înconjurate de natură sau în mijlocul orașului, găsești puncte de atracție pentru toate gusturile și preferințele. Am făcut un tur virtual prin țară și am ales cele mai interesante locuri cu vedere panoramică din România.

  Nu ne-am oprit la București și nici la cele mai cunoscute locuri de la munte, ci am căutat restaurante, clădiri, popasuri din toată țara.

  Locuri cu vedere panoramică din România: orașe și natură

  Turnul Primăriei din Oradea
  Str. Tudor Vladimirescu nr. 2

  Locuri cu vedere panoramică din România - Turnul Primăriei Oradea FOTO infooradea.ro
  Locuri cu vedere panoramică din România – Turnul Primăriei Oradea FOTO infooradea.ro

  Ridicat chiar la începutul secolului trecut, turnul are o înălțime de 50 metri. Din cele patru etaje, ultimele trei sunt deschise pentru cei care vor să vadă priveliștea. La primul nivel se află mecanismul ceasului din turn, care a supraviețuit celor două războaie mondiale, iar acum cântă „Marșul lui Iancu” la ore fixe, păstrând urmele de gloanțe pe fațada sa.

  La nivelul patru, unde pot urca doar cinci persoane în același timp, se află și un telescop, cu care pot fi observate detaliile orașului.

  Traseul „300 de scări”
  Slănic Moldova

  Traseul 300 de scări Slănic Moldova Captură YouTube
  Traseul 300 de scări Slănic Moldova Captură YouTube

  Traseul de aproximativ trei ore are startul în Slănic Moldova și urcă prin pădure, deasupra izvoarelor minerale, de-a lungul Cheilor Slănicului. Priveliștea de pe drum oferă vedere spre stațiune și spre Munții Nemira. Scările de piatră sunt accesibile și vara, și iarna, fiind mai dificile la începutul urcării. Turiștii recomandă plimbarea de dimineață, după-amiaza fiind mai aglomerat.

  Locațiile din „Mica Elveție”

  Colibiţa
  Bistriţa-Năsăud

  Colibița. Captură YouTube iFLY Production Bistrița
  Colibița. Captură YouTube iFLY Production Bistrița

  Lacul de pe Valea Bistriței este înconjurat de Munții Bârgău și Călimani, zonă care oferă multe oportunități pentru plimbări, drumeții, ciclism, alpinism sau pescuit. Vara se poate face plajă pe malul lacului, unde există și un ștrand.

  Lacul este artificial, situat la 900 metri altitudine și are mai multe insulițe. Concentrația de ozon de aici este ridicată, 90 micrograme pe metru cub, similară cu cea din Munții Alpi. Aerul are proprietăți curative, în România media fiind de 73 de micrograme pe metru cub.

  Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana
  Harghita

  Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana FOTO: Tripadvisor
  Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana
  FOTO: Tripadvisor

  Situate în inima Carpaților, locațiile din „Mica Elveție” oferă priveliști de poveste. Drumețiile prin Masivul Harghita și Munții Bodoc se pot face pe jos, cu bicicleta sau cu mașina. La stațiunea balneară Băile Tușnad poți face tratamente cu parafină, hidroterapie și gimnastică medicală, având la dispoziție și un bazin în aer liber.

  Lacul Sfânta Ana se află la 25 kilometri, fiind un lac de origine vulcanică, una dintre cele mai importante atracții naturale ale Ținutului Secuiesc și unicat în Europa Centrală și de Est.

  Văliug
  Caraș-Severin

  Văliug FOTO: peharta.ro
  Văliug FOTO: pe-harta.ro

  Lacul de la poalele Munților Semenic, perla Banatului, e o variantă excelentă dacă ești pasionat de sporturi nautice sau de pescuit. Cărările munților duc spre vederi panoramice, dar și către păstrăvării, peșteri și schituri.

  Stâncile și poiana regală, preferate de monarhii României

  Castrul Roman Porolissum
  Sălaj

  Castrul Roman Porolissum FOTO: planiada.ro
  Castrul Roman Porolissum FOTO: planiada.ro

  Complexul arheologic aflat în apropiere de Zalău este în sine o destinație istorică de excepție. Castrul roman, o fortificație militară, apăra trecerea principală dintre Carpați, iar săpăturile arheologilor continuă, descoperind chiar și în vremurile noastre detalii despre viețile romanilor și dacilor, de acum mii de ani.

  Poți alege să te plimbi pe cont propriu, citind indicațiile de pe traseu, sau să fii ghidat de un profesionist, care să-ți explice istoria locului. Amfiteatrul este mai mare decât cel de la Sarmizegetusa, cu o capacitate de 5.500 persoane, iar vederea panoramică din zonă este un bonus.

  Stâncile Franz Joseph
  Sinaia

  Stâncile Franz Joseph. Captură YouTube Acasă în natură
  Stâncile Franz Joseph. Captură YouTube Acasă, în natură

  Stâncile și poiana regală au fost preferate de monarhii României în plimbările lor, scările fiind amenajate în 1896, la cererea regelui Carol I, pentru venirea în România a împăratului austriac Franz Joseph.

  Traseul pornește din Sinaia și are 3,5 kilometri. În această urcare apare o priveliște minunată a Văii Prahovei, cu vârfurile munților, brazii și localităților din vale. Poți vedea Sinaia, Bușteni, Azuga, Piatra Arsă și Crucea de pe Caraiman.

  Simbolul Brașovului

  Masivul Tâmpa
  Brașov

  Telecabina Tâmpa FOTO: ghidlocal.com
  Telecabina Tâmpa FOTO: ghidlocal.com

  Din Brașov se poate ajunge cu telecabina sau pe jos. Sunt mai multe variante de traseu: potecile au 2-3 kilometri, iar toată excursia durează aproximativ trei ore. Prima oprire este la literele care formează cuvântul Brașov, urcând spre Vârful Tâmpa și Postăvaru. Poți face un popas în oricare punct de belvedere, pentru a admira peisajul: orașul Brașov și munții care-l înconjoară.

  Platoul Repedea
  Iași

  Locuri cu vedere panoramică din România - Platoul Repedea FOTO: iasitravel.ro
  Locuri cu vedere panoramică din România – Platoul Repedea FOTO: iasi.travel

  Dintre cele șapte coline ale orașului Iași, Repedea iese în evidență prin panoramă. Se pot vedea clar, neobstrucționat, orașul, lacurile și dealurile din zonă. Chiar și Masivul Ceahlău, aflat la 130 kilometri, dacă este senin. Aici poți face cățărare și bouldering, fiind amenajate cinci trasee, în funcție de dificultate.

  Un alt punct interesant este Locul fosilifer, o arie protejată ce include un masiv calcaros format din cochilii de scoici fosilizate și cimentate, după retragerea Mării Sarmatice, în urmă cu 5-7 milioane ani.

  Locuri cu vedere panoramică din România –  Telecabine, telegondole și telescaune

  Mamaia

  Telegondola Mamaia FOTO telegondolamamaia.ro
  Telegondola Mamaia FOTO telegondolamamaia.ro

  Telegondola a fost inaugurată în 2004 și a devenit un simbol al stațiunii, oferind o vedere de la 50 metri înălțime către Marea Neagră, Lacul Siutghiol, Constanța și Mamaia. Traseul are doi kilometri și durează șapte minute.

  Bușteni – Babele

  Telecabina Bușteni - Babele FOTO Facebook
  Telecabina Bușteni – Babele FOTO Facebook

  Face legătura între oraș și cabană. Are cel mai lung traseu din România – 4,35 kilometri și trece pe deasupra Canionului Jepii Mici.

  Babele – Peștera

  Telecabina Babele - Peștera FOTO damboviteanul.com
  Telecabina Babele – Peștera FOTO damboviteanul.com

  Cea mai nouă telecabină din România (30 ani), între cabană și hotel. După un traseu de 2,61 kilometri, poți merge spre Peștera Ialomiței.

  Sinaia

  Telegondola Sinaia FOTO: palacesinaia.ro
  Telegondola Sinaia FOTO: palacesinaia.ro

  Ai două variante de telecabină, până la cota 1400 (2,3 kilometri) sau până la cota 2000 (1,94 kilometri), plus telescaunul spre Vârful cu Dor și telegondola.

  Bâlea

  Bâlea Lac. Captură YouTube Nelstill
  Bâlea Lac. Captură YouTube Nelstill

  Leagă cascada de lac și e utilă pentru schiori, când Transfăgărășanul de dedesubt este acoperit cu zăpadă și folosit drept pârtie. Duce către cabanele de la Bâlea Lac, Paltinu și Hotelul de Gheață.

  Kanzel și Capra Neagră

  Telecabina Capra Neagră FOTO: bizbrasov.ro
  Telecabina Capra Neagră FOTO: bizbrasov.ro

  Sunt folosite pentru pârtiile din Poiana Brașov: Kanzel, Drumul Roșu, Sulinar, Subteleferic, Lupului și Ruia.

  Cascada Cailor

  Telescaunul Cascada Cailor FOTO telescauncascadacailor.com
  Telescaunul Cascada Cailor FOTO telescauncascadacailor.com

  Telescaunul circulă între Complexul Turistic din Borșa, Maramureș, și cascada propriu-zisă.

  Azuga

  Telegondola Azuga FOTO azugaresort.ro
  Telegondola Azuga FOTO azugaresort.ro

  Telegondola transportă turiștii de la pârtiile Sorica și Cazacu pe culmea Sorica, la 1.540 de metri altitudine.

  Piatra Neamț

  Telegondola Piatra Neamț FOTO: visitneamt.ro
  Telegondola Piatra Neamț FOTO: visitneamt.com

  Un punct important de atracție al orașului, telegondola care a fost inaugurată în 2008 traversează orașul și oferă priveliști spre Lacul Bâtca Doamnei, Muntele Pietricica și chiar Masivul Ceahlău, în zilele luminoase.

  Locuri cu vedere panoramică din România: rute auto – Transfăgărășan și Transalpina

  Transfăgărășan Captură YouTube Lucien
  Transfăgărășan Captură YouTube Lucien

  Transfăgărășanul este considerat cel mai frumos drum din România. Traseul șerpuit de 152 kilometri începe din județul Argeș și se încheie la intersecția cu DN1, între Sibiu și Brașov. Include peisaje remarcabile, cu tuneluri săpate în stâncă, podețuri și viaducte, urcând până la 2.042 metri.

  Transalpina Captura YouTube Mihai Popa
  Transalpina Captura YouTube Mihai Popa

  Transalpina are 138 kilometri și este cea mai înaltă șosea din țară, urcând la 2.145 metri, în Munții Parâng. Pornește din Gorj și se oprește la Sebeș, în Alba, străbătând județele Vâlcea și Sibiu. Ai priveliști către vârfurile Păpușa și Urda, lacurile Vidra și Oașa, și poți opri în stațiunile Rânca și Voineasa pentru masă sau cazare.

  Locuri cu vedere panoramică din România: cazare și restaurante

  În care dintre ele ai fost deja?

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Locuri cu vedere panoramică din România: cabane din vârf de munte, restaurant...