
Locuri cu vedere panoramică din România: cabane din vârf de munte, restaurante din centrul orașului și telecabine
România are o varietate de locații cu priveliști superbe, în care te poți relaxa într-o zi sau într-o vacanță. Înconjurate de natură sau în mijlocul orașului, găsești puncte de atracție pentru toate gusturile și preferințele. Am făcut un tur virtual prin țară și am ales cele mai interesante locuri cu vedere panoramică din România.
Nu ne-am oprit la București și nici la cele mai cunoscute locuri de la munte, ci am căutat restaurante, clădiri, popasuri din toată țara.
Locuri cu vedere panoramică din România: orașe și natură
Turnul Primăriei din Oradea
Str. Tudor Vladimirescu nr. 2

Ridicat chiar la începutul secolului trecut, turnul are o înălțime de 50 metri. Din cele patru etaje, ultimele trei sunt deschise pentru cei care vor să vadă priveliștea. La primul nivel se află mecanismul ceasului din turn, care a supraviețuit celor două războaie mondiale, iar acum cântă „Marșul lui Iancu” la ore fixe, păstrând urmele de gloanțe pe fațada sa.
La nivelul patru, unde pot urca doar cinci persoane în același timp, se află și un telescop, cu care pot fi observate detaliile orașului.
Traseul „300 de scări”
Slănic Moldova

Traseul de aproximativ trei ore are startul în Slănic Moldova și urcă prin pădure, deasupra izvoarelor minerale, de-a lungul Cheilor Slănicului. Priveliștea de pe drum oferă vedere spre stațiune și spre Munții Nemira. Scările de piatră sunt accesibile și vara, și iarna, fiind mai dificile la începutul urcării. Turiștii recomandă plimbarea de dimineață, după-amiaza fiind mai aglomerat.
Locațiile din „Mica Elveție”
Colibiţa
Bistriţa-Năsăud

Lacul de pe Valea Bistriței este înconjurat de Munții Bârgău și Călimani, zonă care oferă multe oportunități pentru plimbări, drumeții, ciclism, alpinism sau pescuit. Vara se poate face plajă pe malul lacului, unde există și un ștrand.
Lacul este artificial, situat la 900 metri altitudine și are mai multe insulițe. Concentrația de ozon de aici este ridicată, 90 micrograme pe metru cub, similară cu cea din Munții Alpi. Aerul are proprietăți curative, în România media fiind de 73 de micrograme pe metru cub.
Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana
Harghita

FOTO: Tripadvisor
Situate în inima Carpaților, locațiile din „Mica Elveție” oferă priveliști de poveste. Drumețiile prin Masivul Harghita și Munții Bodoc se pot face pe jos, cu bicicleta sau cu mașina. La stațiunea balneară Băile Tușnad poți face tratamente cu parafină, hidroterapie și gimnastică medicală, având la dispoziție și un bazin în aer liber.
Lacul Sfânta Ana se află la 25 kilometri, fiind un lac de origine vulcanică, una dintre cele mai importante atracții naturale ale Ținutului Secuiesc și unicat în Europa Centrală și de Est.
Văliug
Caraș-Severin

Lacul de la poalele Munților Semenic, perla Banatului, e o variantă excelentă dacă ești pasionat de sporturi nautice sau de pescuit. Cărările munților duc spre vederi panoramice, dar și către păstrăvării, peșteri și schituri.
Stâncile și poiana regală, preferate de monarhii României
Castrul Roman Porolissum
Sălaj

Complexul arheologic aflat în apropiere de Zalău este în sine o destinație istorică de excepție. Castrul roman, o fortificație militară, apăra trecerea principală dintre Carpați, iar săpăturile arheologilor continuă, descoperind chiar și în vremurile noastre detalii despre viețile romanilor și dacilor, de acum mii de ani.
Poți alege să te plimbi pe cont propriu, citind indicațiile de pe traseu, sau să fii ghidat de un profesionist, care să-ți explice istoria locului. Amfiteatrul este mai mare decât cel de la Sarmizegetusa, cu o capacitate de 5.500 persoane, iar vederea panoramică din zonă este un bonus.
Stâncile Franz Joseph
Sinaia

Stâncile și poiana regală au fost preferate de monarhii României în plimbările lor, scările fiind amenajate în 1896, la cererea regelui Carol I, pentru venirea în România a împăratului austriac Franz Joseph.
Traseul pornește din Sinaia și are 3,5 kilometri. În această urcare apare o priveliște minunată a Văii Prahovei, cu vârfurile munților, brazii și localităților din vale. Poți vedea Sinaia, Bușteni, Azuga, Piatra Arsă și Crucea de pe Caraiman.
Simbolul Brașovului
Masivul Tâmpa
Brașov

Din Brașov se poate ajunge cu telecabina sau pe jos. Sunt mai multe variante de traseu: potecile au 2-3 kilometri, iar toată excursia durează aproximativ trei ore. Prima oprire este la literele care formează cuvântul Brașov, urcând spre Vârful Tâmpa și Postăvaru. Poți face un popas în oricare punct de belvedere, pentru a admira peisajul: orașul Brașov și munții care-l înconjoară.
Platoul Repedea
Iași

Dintre cele șapte coline ale orașului Iași, Repedea iese în evidență prin panoramă. Se pot vedea clar, neobstrucționat, orașul, lacurile și dealurile din zonă. Chiar și Masivul Ceahlău, aflat la 130 kilometri, dacă este senin. Aici poți face cățărare și bouldering, fiind amenajate cinci trasee, în funcție de dificultate.
Un alt punct interesant este Locul fosilifer, o arie protejată ce include un masiv calcaros format din cochilii de scoici fosilizate și cimentate, după retragerea Mării Sarmatice, în urmă cu 5-7 milioane ani.
Locuri cu vedere panoramică din România – Telecabine, telegondole și telescaune
Mamaia

Telegondola a fost inaugurată în 2004 și a devenit un simbol al stațiunii, oferind o vedere de la 50 metri înălțime către Marea Neagră, Lacul Siutghiol, Constanța și Mamaia. Traseul are doi kilometri și durează șapte minute.
Bușteni – Babele

Face legătura între oraș și cabană. Are cel mai lung traseu din România – 4,35 kilometri și trece pe deasupra Canionului Jepii Mici.
Babele – Peștera

Cea mai nouă telecabină din România (30 ani), între cabană și hotel. După un traseu de 2,61 kilometri, poți merge spre Peștera Ialomiței.
Sinaia

Ai două variante de telecabină, până la cota 1400 (2,3 kilometri) sau până la cota 2000 (1,94 kilometri), plus telescaunul spre Vârful cu Dor și telegondola.
Bâlea

Leagă cascada de lac și e utilă pentru schiori, când Transfăgărășanul de dedesubt este acoperit cu zăpadă și folosit drept pârtie. Duce către cabanele de la Bâlea Lac, Paltinu și Hotelul de Gheață.
Kanzel și Capra Neagră

Sunt folosite pentru pârtiile din Poiana Brașov: Kanzel, Drumul Roșu, Sulinar, Subteleferic, Lupului și Ruia.
Cascada Cailor

Telescaunul circulă între Complexul Turistic din Borșa, Maramureș, și cascada propriu-zisă.
Azuga

Telegondola transportă turiștii de la pârtiile Sorica și Cazacu pe culmea Sorica, la 1.540 de metri altitudine.
Piatra Neamț

Un punct important de atracție al orașului, telegondola care a fost inaugurată în 2008 traversează orașul și oferă priveliști spre Lacul Bâtca Doamnei, Muntele Pietricica și chiar Masivul Ceahlău, în zilele luminoase.
Locuri cu vedere panoramică din România: rute auto – Transfăgărășan și Transalpina

Transfăgărășanul este considerat cel mai frumos drum din România. Traseul șerpuit de 152 kilometri începe din județul Argeș și se încheie la intersecția cu DN1, între Sibiu și Brașov. Include peisaje remarcabile, cu tuneluri săpate în stâncă, podețuri și viaducte, urcând până la 2.042 metri.

Transalpina are 138 kilometri și este cea mai înaltă șosea din țară, urcând la 2.145 metri, în Munții Parâng. Pornește din Gorj și se oprește la Sebeș, în Alba, străbătând județele Vâlcea și Sibiu. Ai priveliști către vârfurile Păpușa și Urda, lacurile Vidra și Oașa, și poți opri în stațiunile Rânca și Voineasa pentru masă sau cazare.
Locuri cu vedere panoramică din România: cazare și restaurante
În care dintre ele ai fost deja?
-
LIFE
Vilegiatura Guesthouse: povestea unei vile istorice, readuse la viață din pasiune pentru tradiții, unde te vei simți ca-n Sinaia anilor 1925
-
LIFE
Locuri de unde ai vedere panoramică asupra Clujului: turnuri, restaurante și plimbări în natură
-
LIFE
La pas prin Oradea, cel mai frumos oraș Art Nouveau: unde să mergi și ce să vizitezi într-o excursie de o zi
-
LIFE
Ce se mai întâmplă prin oraș: 6 evenimente la care să mergi în weekend în București
Pisici, un festival al iubirii sau un târg cu și despre nunți. Ce alegi?
-
LIFE
6 tips&tricks ca să organizezi eficient și corect un baby shower la tine acasă
O organizare eficientă înseamnă o petrecere reușită.
-
LIFE
TikTok tricks: cum păstrezi vinul rămas cu o metodă ieftină și la îndemână
Dopul de plută nu e soluția la care trebuie să te gândești.