Genul Kalanchoe include mai mult de 100 de specii de plante, dar doar câteva dintre acestea se găsesc în florării. Cea mai recunoscută specie este Kalanchoe blossfeldiana, de obicei cunoscută sub numele Kalanchoe. Originară din Madagascar și strâns înrudită cu planta de jad, K. blossfeldiana este o plantă perenă cu formă de tufă, cu frunze verzi și suculente și cu flori mici, în formă de steluțe.
Are o perioadă de înflorire deosebit de lungă în comparație cu alte suculente. Kalanchoe prosperă în medii aride și este o plantă de interior populară, ușor de cultivat. Pentru că este nepretențioasă și că dacă este expusă în mod controlat la lumină înflorește în mod repetat este o alegere perfectă pentru orice grădinar de interior, novice sau experimentat.
Kalanchoe are o creștere lentă – în medie, durează între doi și cinci ani până atinge dimensiunea matură. Disponibilă în nuanțe spectaculoase de roșu, roz, galben și alb, Kalanchoe nu este deloc dificil de găsit în magazine și florării, mai ales în perioada sărbătorilor. Cu toate acestea, dacă ai animale de companie trebuie să fii foarte atent, pentru că toate părțile plantei sunt toxice pentru pisici și câini.
Nume comun | Kalanchoe |
Nume botanic | Kalanchoe blossfeldiana |
Familie | Crassulaceae |
Tip plantă | Perenă, suculentă |
Dimensiune la maturitate | 15-45 de centimetri înălțime |
Lumină | Lumină directă sau umbră parțială |
Sol | Nisipos, bine drenat |
pH sol | Acid (5.8-6.3) |
Anotimp înflorire | variază |
Culori flori | Galben, roșu, portocaliu, roz, alb |
Proveniență | Africa (Madagascar) |
Toxicitate | Kalanchoe este o plantă toxică pentru animale. |
Îngrijirea plantei Kalanchoe
Dacă vrei să crești o suculentă cu un aspect deosebit Kalanchoe este alegerea firească (Kalanchoe blossfeldiana). La fel ca multe suculente, Kalanchoe este o specie preferă lumina solară din belșug și solul bine drenat. În zonele native, cu vreme caldă, unde este cultivată în aer liber, Kalanchoe are nevoie de un sol nisipos bine drenat și se dezvoltă cu cantități limitate de apă atâta timp cât primește suficientă lumină.
Ca plantă de interior, Kalanchoe se dezvoltă fără probleme într-un substrat pentru de cactuși și alte suculente și preferă lumina indirectă strălucitoare.
Atât în interior, cât și în aer liber, Kalanchoe se adaptează la varietate de temperaturi, cu condiția să nu fie atins de îngheț. Ciclul său de înflorire este accelerat dacă este lăsat să hiberneze pe timp de noapte, în întuneric. În primăvară Kalanchoe produce o mulțime de flori colorate care rămân înflorite vreme de câteva săptămâni și pot reapărea pe tot parcursul anului dacă ai grijă să controlezi expunerea la lumină.
Plantele Kalanchoe sunt relativ lipsite de probleme. Este posibil să sufere infestări cu acarienii, coșnițe sau praf de mucegai, dar aceste probleme apar rar.
Lumină
Ciclul de înflorire pentru această plantă este declanșat de o perioadă de aproximativ șase săptămâni în care planta petrece cel puțin 14 ore pe zi în întuneric. La aproximativ patru luni după această perioadă de hibernare, Kalanchoe începe să înflorească. Poate înflori pe tot parcursul anului dacă are parte de această sesiune îndelungată de odihnă.
Plantele Kalanchoe au nevoie de multă lumină pentru a înflori, așa că ar trebui să fie păstrate într-o cameră caldă și luminoasă. Evită să le plasezi în lumina directă a soarelui, pentru că frunzele se pot arde, iar procesul de înflorire poate avea de suferit.
Sol
În aer liber, o plantă kalanchoe crește cel mai bine în sol bine drenat, nisipos. Plantele de interior ar trebui să fie plantate într-un amestec care să nu rețină prea multă umiditate, cum ar fi un substrat format din 50% substrat universal și 50% substrat de cactus sau 60% mușchi de turbă și 40% perlit. Pentru asigurarea unui drenaj adecvat și pentru evitarea unui mediu prea umed, poți să plantezi Kalanchoe într-un vas de lut, poros, care va ajuta la eliminarea excesului de apă din sol.
Apă
Dacă ți se întâmplă ocazional să uiți să uzi plantele, Kalanchoe este alegerea perfectă pentru tine. Această plantă suportă bine perioadele în care nu este udată, având nevoie de o saturație completă la fiecare două-trei săptămâni (chiar mai rar în lunile de iarnă). Lasă solul să se usuce complet între udari pentru prevenirea putrezirii rădăcinilor. Kalanchoe este o suculenta, așa că frunzele sale pot să stocheze apa; chiar dacă nu o uzi la timp, conform rutinei, planta nu va avea de suferit.
Temperatură și umiditate
Mediul este important pentru Kalanchoe, deși nu este la fel de pretențioasă precum alte plante de interior. În general prospera la temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade Celsius, așa că, cu excepția protejării de îngheț, nu are cerințe extraordinare. Plantele Kalanchoe nu sunt pretențioase cu privire la nivelul de umiditate a aerului.
Îngrăşământ
La fel ca majoritatea plantelor cu flori, Kalanchoe are nevoie de îngrășământ, deși nu exagerat de des. Acestea trebuie fertilizate cu un îngrășământ pentru suculente echilibrat o dată pe lună primăvara și vara și deloc în timpul sezonului rece. Dacă planta înflorește rar, alege un îngrășământ cu un conținut mai mare de fosfor.
Tipuri de Kalanchoe
Kalanchoe blossfeidiana este disponibilă în mai multe soiuri fără nume, cu diferite nuanțe de galben, roșu, portocaliu, roz și alb. Există, de asemenea, câteva specii înrudite:
- K. manginii: această specie are frunze cărnoase și flori mari, sub formă de clopot. Aerul umed este esențial pentru înflorirea sa prelungite.
- K. porphyrocalyx: această specie este formată din frunze subțiri, dreptunghiulare și flori pendante violete.
- K. beharensis: această specie de Kalanchoe este apreciată pentru frunzele mari, catifelate, de culoare verde argintiu pal.
- K. pinnata: această specie este caracterizată de frunze verzi cărnoase și plantule minuscule dispuse de-a lungul marginilor sale.
Tundere
Ciupirea tulpinilor unei plante Kalanchoe ajută la menținerea formei acesteia și stimulează înfloririle bogate.
Înmulțirea plantei Kalanchoe
Kalanchoe este foarte simplu de înmulțit – acest lucru este de fapt benefic pentru sănătatea plantei. Pe măsură ce planta matură crește, produce pui prinși de planta mamă. În loc să îi lași să funcționeze ca niște paraziți și să extragă nutrienți din planta matură, îi poți înmulți. Iată cum:
- Taie un segment de tulpină de câțiva centimetri lungime de la o plantă matură folosind un cuțit curat și ascuțit. Dacă folosești un pui pentru înmulțire îndepărtează-l crestând îmbinarea dintre el și planta matură.
- Lasă butașii să se usuce timp de câteva zile sau până când partea de la bază, tăiată, pare să se fi cicatrizat.
- Înmoaie capetele cicatrizate ale butașului într-un hormon de înrădăcinare.
- Plantează butașii în același tip de sol folosit în ghiveciul plantei mamă.
- Lasă butașii proaspăt plantați în lumină indirectă puternică și dar nu îi uda. Tulpina ar trebui să prindă rădăcini în decurs de o lună, moment în care poți să îngrijești noua plantă în același mod în care îngrijești o plantă matură.
Replantarea plantei Kalanchoe
Plantele Kalanchoe se dezvoltă armonios dacă sunt repotate destul de frecvent, pentru că transplantul încurajează un bun drenaj. Pentru cele mai bune rezultate replantează anual planta, în fiecare toamnă, după înflorire. Astfel încurajezi o nouă creștere. Alege un recipient mai mare cu 2-3 centimetri în diamtru și înălțime decât cel precedent la fiecare replantare.
Optează un ghiveci cu un drenaj bun – ghivecele din argila sunt o idee bună grație materialului lor poros și ajută la menținerea solului relativ uscat.
Cum stimulezi înflorirea
Dacă au parte de îngrijirea și mediul adecvat, plantele Kalanchoe pot înflori pe tot parcursul anului în interior. Esențial este ca planta să primească cel puțin șase până la opt ore de lumină puternică în fiecare zi. În timpul toamnei și iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, care o ajută să se încarce cu energie pentru sezonul de înflorire.
Îngrășământul bogat în fosfor ajută planta să producă mai mulți muguri data viitoare când înflorește.
Probleme comune ale plantei Kalanchoe
Aceste suculentr sunt extrem de ușor de cultivat, dar pot apărea probleme atunci când nu sunt udate corect sau dacă se confruntă cu temperaturi extreme.
Florile și frunzele moi, deteriorate
Plantele atinse de temepraturi reci au de suferit atât la nivelul frunzelor, cât și la nivelul florilor. Păstrează plantele la temperaturi de peste 10 grade Celsius.
Ofilirea
Temperaturile prea mari pot provoca ofilirea frunzelor. În mod ideal, păstrează plantele la temperaturi sub 25 de grade Celsius.
Frunzele pătate sau arse
Expunerea corectă la lumină este esențială pentru orice tip de plantă. În cazul acestei suculente prea puțină lumină verdele lucios al frunzelor are de suferit, pentru că frunzele suferp arsuri. Plaseaz-o planta într-un loc în care primește multă lumină naturală, însă indirectă.
Tulpinile moi și fragile
O problemă foarte comună cu Kalanchoe este supraudarea sau plantarea într-un substrat care reține apa. Excesul de apă provocă cu ușurință putrezirea rădăcinilor și a tulpinii. Dacă vacest lucru se întâmplă nu uda planta până când nu vezi semne că aceasta își revine.
Incapacitatea de a înflori
Atunci când Kalanchoe nu reușește să înflorească motivul este, adesea, faptul că nu i se acordă perioada petrecută de întuneric pe timpul iernii, care permite plantei să-și reseteze ciclul de înflorire. Fără această perioadă de resetare, plantele nu reușesc de obicei să înflorească din nou.
Cât poate trăi planta Kalanchoe?
Kalanhoe blossfeldiana poate prospera atâta timp cât nevoile sale de bază sunt îndeplinite. Există multe cazuri de plante Kalanchoe în ghiveci care au trăit până la un secol.
Plantele de Kalanchoe pot fi plantate în ghivece mixte, alături de alte plante?
De regulă această suculentă este plantată în propriul ghiveci, dar se descurcă bine și în ghivece mixte, alături de suculente înrudite, cum ar fi aloe și planta de jad.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]