LIFE

Jurnal de stat acasă: 18 sfaturi pentru o relație mai bună cu tine și casa ta, în autoizolare

    Aproape un miliard de oameni din întreaga lume sunt acum acasă, în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului, iar asta ne apropie mai mult de spațiul în care locuim, și-n același timp de cei dragi nouă. Vorbim mai mult la telefon, ne dăm sfaturi despre cum să ne păstrăm echilibrul și facem yoga.

    Mai mult de 900 de milioane de persoane din peste 35 de ţări – inclusiv a noastră -, de la Roma la New York, trecând prin Paris, sunt izolate în case, scria sâmbătă AFP. De azi, 23 martie, intră în vigoare și Ordonanța militară potrivit căreia izolarea e cea mai importantă măsură de aplicat. Un motiv în plus care să te convingă că cel mai înțelept lucru pe care-l poți face în această situație este să #staiacasă.

    Teoretic, azi mi-aș fi sărbătorit ieșirea din autoizolare cu o excursie scurtă, dus-întors, până la mare. Practic, însă, acuși urmează să mă îmbrac în cosmonaut și să dau o fugă la farmacia din cartier, să le iau medicamente compensate vecinilor. După 14 zile de neieșit din casă, mă gândesc cu o ușoară spaimă, dar cu maxim entuziasm la mica mea aventură. Ia-i omului ceva și-o să râvnească la ce nu mai are.

    În ultimele săptămâni am trecut printr-un amalgam de stări și episoade, de la anxietate la negare, apoi la panică și nesomn, iar acum sunt în faza în care mă bucur la modul cel mai sincer de statul acasă. Uite cum am ajuns aici și ce a funcționat pentru mine.

    Contextul

    Oricât de mult m-aș forța să găsesc niște cuvinte frumoase prin care să descriu timpul petrecut acasă, ele nu vin. Așa că și exprimarea mea va fi la fel cum mi-a fost viața de când stau nonstop în aceiași 45 de metri pătrați: simplă. Sau cel puțin așa pare în momentul ăsta.

    Am început autoizolarea pe 9 martie, într-o luni, după o excursie în sudul Italiei, mai exact în Palermo. A fost cadoul pe care i l-am făcut iubitului meu de Crăciun, plus un mod drăguț de a sărbători trei ani de relație odată cu primăvara. Am ținut musai să mergem, deși mulți apropiați ne sfătuiau să n-o facem. Colegii de muncă vorbeau din ce în ce mai mult despre coronavirus, iar cu două zile înainte am avut primul atac de panică la birou. M-am luptat cu frica mai mult ca niciodată, de la 14:53 până la 15:57, timp în care: mi-am dat cu apă rece pe încheieturi la baie, am ieșit șase minute pe terasă, mi-am dat cu apă rece pe încheieturi la bucătărie, băut apă, făcut exerciții de respirație, mâncat două prăjituri, iar în cele din urmă m-a liniștit muzica.

    Am plecat pe 29 februarie și ne-am întors pe 7 martie. Acolo, lumea foarte relaxată, în Sicilia erau cinci cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19 la vremea respectivă. Dacă ciuleai puțin urechile, auzeai câte un coronavirus-coronavirus prin supermarketuri, restaurante și pe străzi, dar viața părea că-și duce cursul firesc. Principalele știri erau despre cum un alt puști de 11 ani a dat cu scuterul peste o bătrână și ce apropiați de-ai mafiei au mai fost arestați.

    După ce s-au închis școlile, toți copiii făceau ce fac copiii pe-afară, iar seara lumea se strângea în piețe. Cineva punea muzică la boxă și câte 100 de oameni dansau în sincron pe Shakira. În aer plutea o bucurie molipsitoare. Așa că în cea mai mare parte a timpului am fost destul de relaxați, cu șervețelele umede, gelul antibacterian și crema de mâini la noi. Noaptea în schimb, când ajungeam în Airbnb-ul nostru micuț, ne spălam obsesiv, iar dimineața mă trezeam foarte anxioasă. Nu mă puteam abține să nu intru pe Facebook, lucru care mă agita și mai tare. Înainte să mă dau jos din pat verificam Worldometers, iar cifrele de acolo, într-un mod ciudat, mă linișteau.

    Negarea

    Am completat un formular destul de alambicat la sosirea în aeroport, pe 7 martie. Ni s-a luat temperatura și ni s-a spus că nu-i nevoie să ne autoizolăm, că nu venim dintr-o zonă cu multe cazuri. Luni dimineață, 9 martie, am mers la un control medical pe care-l aveam programat, după ce am discutat cu cei de la spital, care m-au zis să vin liniștită, că nu m-am întors dintr-o zonă afectată. Euforică încă după excursie, m-am consultat cu colegele de birou dacă să mă duc sau nu la muncă, iar ele m-au trimis la Institutul Matei Balș să mă testez. Mi s-a părut un pic exagerată reacția lor și am decis să lucrez de acasă. Miercuri m-au sunat de la Direcția de Sănătate Publică să mă întrebe dacă sunt acasă, am simptome și dacă am nevoie de concediu medical, iar joi m-a sunat primarul sectorului în care locuiesc. Tot atunci, trustul din care fac parte a decis ca toți angajații să lucreze de acasă.

    Panica

    Din 11 martie a început să înflorească panica în mine ca într-un timelapse de pe National Geographic, iar gândul că ar putea păți ceva ai mei nu mă lăsa să dorm. Am ținut-o așa încă două zile, citind încontinuu postări de pe Facebook și alimentându-mi frica și mai tare, apoi am decis că trebuie să-mi fac un program. Îți las mai jos câteva sfaturi care m-au ajutat să-mi țin mintea cât de cât limpede în ultimele 14 zile:

    1. Ia o pauză de la știri

    Poate că la fel de important precum statul acasă este să renunți la știri în perioada asta, în special la cele de la televizor, oricât de hipsteresc sună sfatul acesta. Informează-te din surse de încredere precum World Health Organization, Worldometers sau publicații credibile, și în loc să dai mai departe mesajele care circulă pe Whatsapp, mai bine trimite poze cu pisici, capre sau alpaca.

    2. Fă-ți o rutină

    Acum, poate mai mult ca niciodată, am învățat cât de important e să ai o rutină. Indiferent că ești sau nu obișnuit/ă să lucrezi de acasă, încearcă să-ți faci un program. Împarte-ți ziua în funcție de activitățile pe care le ai. Eu, de exemplu, îmi fac zilnic un orar în Excel, de care însă nu reușesc mereu să mă țin. La fel ca la birou, și acasă se-ntâmplă să stai peste program.

    3. Fă mișcare

    Sportul e un must zilele astea și o să te ajute să-ți menții echilibrul psihic. Câte jumătate de oră de yoga în fiecare dimineață, înainte de micul dejun și orice alte activități, o să-ți schimbe complet starea de spirit. L-am convins pe prietenul meu să facem asta împreună, iar asta ne leagă și mai tare. Dacă n-ai făcut yoga până acum, îți recomand să o cauți pe Youtube pe Adriene – Yoga with Adriene.

    4. Vorbește cu cei dragi

    Online, la telefon, pe Skype. Deși de regulă îi sun pe ai mei cam de două, trei ori pe săptămână, acum ne auzim zilnic la telefon și ne ținem la curent cu ce se mai întâmplă în lume. Zilele trecute am vorbit cu doi veri de-ai mei cu care n-am mai discutat de cel puțin un an, doi și încerc să fac câte un call video cel puțin o dată la câteva zile cu prietenii mei.

    5. Fă tot ce n-ai avut timp să faci pentru casa ta

    Am hotărât că e cel mai potrivit moment pentru o curățenie generală. Am pus împreună cu Ștefan, prietenul meu, pe hârtie ce plănuim să facem și ne-am împărțit responsabilitățile. Până acum, am organizat dressingul după metoda Marie Kondo, am curațat covorul cu bicarbonat, iar el a organizat biblioteca, cămara și a dezghețat frigiderul.

    6. Respectă programul și intimitatea celuilalt

    Atât eu, cât și Ștefan lucrăm de acasă. Suntem doi oameni + doi motani în două camere. Neavând o zonă de birou, eu lucrez din living, iar el din bucătărie. Chiar și așa, în primele zile de lucrat împreună a fost mai greu să ne concentrăm, pentru că amândoi aveam video call-uri cu colegii de birou în același timp, iar în 45 de metri pătrați auzi cam tot ce discută celălalt. Iar miercurea, când el are terapie online, eu fie fac un duș, fie un playlist de muzică sau orice activitate care să mă oprească din tentația de a trage cu urechea.

    Fă un program cu ședințele pe care le aveți și încercați să nu vă intercalați convorbirile. Ascultă muzică la căști sau, dacă amândoi vreți să auziți ceva în surdină, acest radio online merge perfect când lucrezi. Asta dacă te-ai plictisit de Nicecreamfm. În plus, străduiește-te să ai mai multă răbdare. Să stai 24/24 cu o persoană poate fi o adevărată provocare, indiferent că sunteți iubiți, colegi de apartament sau rude.

    7. Ieși din pijamale

    Dacă în primele zile părea amuzant și recunosc că mă simțeam un pic rebelă să lucrez din pijamale, acum, când deja am intrat în a treia săptămână de work from home, nu doar că am renunțat la pijamale, dar mă și machiez.

    8. Fă pauze

    Pauzele mici și dese, cheia marilor succese. Nu știu cât de mare va fi succesul tău, dar 10 minute de pauză o dată la o oră, două sigur n-o să-ți facă rău. Dacă ești genul care se afundă în muncă și uită să se mai ridice de pe scaun și chiar să și mânânce, pune-ți alarme.

    9. Fii eco-friendly

    Sunt o grămadă de mici proiecte DIY, destul de simple, pe care le poți face cu lucrurile pe care le ai prin casă și nu le mai folosești, cum ar fi: să-ți înfrumusețezi ghivecele cu haine vechi, să-ți creezi propriul detergent de vase eco și să reciclezi lumânările. Mi-a luat jumătate de oră să fac o lumânare nouă din una veche de la Bath&Body și două de la Ikea.

    10. Ai grijă de tine și pielea ta

    Chiar dacă nu ieși afară, nu uita să folosești în continuare cremă SPF și ține-te de rutina ta zilnică de îngrijire a pielii. Poți, din nou, să apelezi la niște trucuri DIY și să-ți faci un scrub din zahăr sau cafea și ulei de cocos. Hidratează-te! Bărbați, e timpul să folosiți cremă de mâini.

    11. Fă un playlist

    Că-i pentru curățenie, pentru muncă sau pentru drumul spre mare, muzica poate fi o adevărată terapie uneori. Îți recomand pentru dimineață albumele Heaven and Earth – Kamashi Washington și Beautiful al lui Robert Glasper, Dear Annie al lui Rejjie Snow; Self Love al lui Mavi și Mild Orange – Foreplay pentru când lucrezi, iar seara orice de la Nancy Wilson și Charles Bradley. Iar dacă ai chef să descoperi niște muzică nouă, găsești din plin pe canalele de Youtube COLORS Show și NPR Music.

    12. Dansează

    Împlinesc 30 de ani săptămâna viitoare, iar zilele trecute mi-am instalat TikTok. De atunci am înnebunit complet, dansez câte două ore în fiecare zi și am învățat patru coregrafii noi, iar asta îmi dă o grămadă de energie și good vibe. Expresia „dansează ca și cum nu te vede nimeni” pare foarte potrivită acum.

    13. Fă un party virtual

    Intră pe Google Hangouts,  Jitsy Meet sau Whatsapp și organizează o petrecere video cu prietenii. Îți amintești de Fazan și de „Câte lucruri încap într-o valiză?’’. Merg la fix.

    14. Citește și uită-te la filme

    Termină toate cărțile pe care le-ai început și uită-te la filmele pe care n-ai avut timp să le vezi sau ai fost prea obosit/ă după muncă. Recomandări de citit: Io contra Statele Unite ale Americii – Paul Beatty, Educated – Tara Westover, Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman și Xanax – Liviu Iancu. De văzut filmele Lazzaro Felice, Where do we go now, Soul Kitchen și Isi & Ossi.

    15. Învață niște rețete noi

    Chit că bucătăria nu e chiar camera ta preferată din casă, ai putea încerca totuși rețeta aia de la mama ta. Ca să fie și mai fun, o poți face împreună cu mama sau sora ta la telefon. Dacă nu-ți iese, încearcă un cocktail :).

    16. Comandă o cină

    Dacă ești deja în a treia săptămână de stat în casă, ca mine, s-ar putea să fi epuizat sau să te fi plictisit deja de toate rețetele. Ori pur și simplu să nu ai chef să gătești. Aici ai o listă cu restaurante din București și din țară care s-au închis, dar care livrează mâncare acasă. Iar în felul ăsta susții și industria. Nu uita că vinul ajută :).

    17. Păstrează un echilibru

    Încearcă să nu exagerezi prea mult nici cu curățenia, nici cu gătitul și nici cu munca. Eu mi-am propus să fac lucrurile astea ca să reduc numărul orelor petrecute pe Facebook. Până acum a funcționat programul, iar dimineața – deși e foarte greu – în loc să pun mâna pe telefon, știu clar că am o grămadă de alte taskuri de făcut.

    18. Menține un stil de viață cât mai sănătos

    Dormi atât cât ai nevoie și încearcă să mânânci sănătos. Recunosc că pentru mine nu prea funcționează, mânânc pe fond nervos, am renunțat la fasting și zaharul e mai prezent ca niciodată în alimentația mea. Dar un lucru e clar: casa mea e mai curată ca niciodată, vorbesc mult mai des cu ai mei și mi-am amintit cât de fericită mă face dansul. Încep a treia săptămână de autoizolare cu dor de bunica și cu intenția să am mai multă grijă de plantele mele. Și poate să le fac un duș motanilor.

    Sunt doar câteva dintre lucrurile care m-au ținut ocupată zilele astea și m-au ajutat să scap de anxietate. Pentru tine s-ar putea să fie altele mai potrivite, precum băile lungi ca la spa, țesutul, meditația, cursurile online sau uitatul în gol pe pereți.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alexandra
    Alexandra
    4 years ago

    La ce te referi când spui că te îmbraci că un cosmonaut când ieși afară? Întreb fiindcă și eu sunt îngrijorată de când am auzit că virusul rezista pe haine și suprafețe destul de mult. Mulțumesc. Încă ceva, și eu mă gândesc să comand mâncare dar mi e teamă. Nu îți e teamă că cineva care o prepara poate e infectat? Eu am ajuns in așa hal încât mi e teamă și să deschid ușa și să iau ceva din mana curierului.

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Jurnal de stat acasă: 18 sfaturi pentru o relație mai bună cu tine și casa t...