Imobiliare

Un nou tool te ajută să găsești care e cel mai bun cartier în care să locuiești în România, potrivit nevoilor tale

  Atunci când vrei să știi dacă merită să investești în a locui într-o anume zonă din România, cel mai probabil te interesează o mulțime de variabile care țin de confortul tău, precum accesul la diverse facilități, calitatea aerului pe care îl respiri și cât de aglomerată e zona. Desigur, contează și ce preț poți să plătești pentru o casă. Dacă astea sunt lucrurile pe care și tu le iei în considerare, atunci acest nou tool te poate ajuta să iei o decizie mai bună.

  Astfel, platforma Storia.ro a lansat un nou instrument care măsoară principalii indicatori de bunăstare din cartierele din România. Scopul este de a te ajuta în decizia ta de achiziție sau de închiriere a unei locuințe, dar și de a-ți găsi standardul de viață potrivit.

  Indexul T.R.A.I. te ajută să îți găsești cea mai bună zonă de locuit pentru tine

  Acest tool se numește T.R.A.I., care e o abreviere pentru Trafic, Repere, Aer și Imobiliare. Indexul preia date relevante din platforme specializate precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat și oferă o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

  Informațiile despre circulația rutieră sunt extrase din Google Traffic și actualizate săptămânal. Datele despre punctele de interes provin din Google Places și sunt actualizate lunar, iar informațiile despre calitatea aerului sunt extrase zilnic din platforma airly.org.

  De asemenea, datele imobiliare iau în calcul costul mediu/metru pătrat și sunt extrase din platforma storia.ro, oferind astfel scoruri finale de la 0 la 100, care reflectă calitatea locuirii din fiecare cartier selectat. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai bun nivelul de trai din zona aleasă.

  Trafic – Afișează date precise despre circulația rutieră și despre viteza medie de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Un scor ridicat indică o mai mare fluiditate a traficul în cartierul ales.

  Repere – Indexează totalitatea punctelor de interes dintr-o anumită zonă/ metru pătrat. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât cartierul beneficiază de mai multe magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun.

  Aer – Senzorii Airly monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat, cu atât s-a înregistrat un aer mai curat în zona selectată.

  Imobiliare – Calculează costul mediul pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel de țară. Un scor apropiat de 100 indică un interes crescut pentru acea zonă și implicit prețuri mai mari.

  „(…) Deși avem la dispoziție un indicator pur economic, care reflectă produsul intern brut mediu pe cap de locuitor, din punctul nostru de vedere, acesta nu va reuși să reflecte 100% calitatea vieții într-un cartier sau oraș, așa cum poate o fac spațiile verzi din zona respectivă sau nivelul de poluare. Astfel că, prin lansarea indicelui T.R.A.I., ne-am dorit să prezentăm o perspectivă complexă și realistă asupra cartierelor din România”, spune Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

  Care sunt cele mai bune cartiere din țară unde poți să locuiești

  Pe platforma T.R.A.I., cu ajutorul tuturor acestor variabile, poți să descoperi, de exemplu, care sunt cele mai bune cartiere din țară care au un nivel de bunăstare ridicat.

  Cartierul Aviatorilor, din București, are un scor T.R.A.I. de 67.9, fiind cel mai bine cotat cartier din România unde poți să locuiești. Cartierul Aviatorilor punctează bine la toate capitolele, având un scor ridicat în ceea ce privește calitatea aerului, traficul este destul de scăzut, există multe facilități în zonă, iar costul per metru pătrat are un raport favorabil.

  Cluj-Napoca dă al doilea cel mai bun cartier în care poți să locuiești în România, cu un scor T.R.A.I. de 60.3. Este vorba de cartierul Zorilor, care are scoruri ridicate la nivel de repere și de costul per metru pătrat.

  Gruia, un alt cartier din Cluj, completează podiumul celor mai bune cartiere unde ai putea să locuiești. Are un scor T.R.A.I. de 57.3. Unde facilitățile și costul imobiliarelor au un raport calitate-preț foarte bun.

  Cartierele Dorobanți, Primăverii și Piața Romană vin în primele șase, cu scoruri T.R.A.I. de 57.2, 57.1, respectiv 55.1.

  Topul de zece cele mai bune cartiere de locuit în România este completat de următoarele: Centrul Vechi din Cluj-Napoca (scor T.R.A.I. 53.7), Piața Victoriei din București (scor T.R.A.I. 53.3), Bariera Poștei Bucov, din Ploiești (scor T.R.A.I. 53.1) și Centrul Istoric din București (scor T.R.A.I. 53).

  Indexul T.R.A.I., pe lângă topul național al cartierelor cu un scor mare al nivelului de bunăstare, are și un top doar pe cartiere sau doar pe orașe.

  Echipa Storia.ro promite că va adăuga constat indicatori noi și relevanți pentru a reflecta cât mai clar imaginea reală a nivelului de trai din diverse zone din țară. Totodată, echipa va mai completa indexul cu date noi despre cât mai multe cartiere și zone din România.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un nou tool te ajută să găsești care e cel mai bun cartier în care să locu...