Scurt ghid pentru amenajarea băii și câteva idei desprinse din noutățile anului 2024
Într-o locuință, baia este văzută adesea drept o încăpere cu rol strict funcțional. Totuși, dacă acorzi la fel de multă atenție părții estetice în amenajare, poți obține un spațiu și util, și plăcut. Am alcătuit un scurt ghid cu idei de amenajare pentru baie, care vine în sprijinul tău pentru a asigura echilibrul ideal între practic și confortabil, astfel încât să creezi un ambient demn de un spa.
5 pași esențiali în amenajarea băii
Indiferent ce încăpere din locuință vrei să amenajezi pe cont propriu, primul sfat al arhitecților de interior este acesta: fă un plan și trece pe hârtie tot. Fiindcă mi-am amenajat baia singură în 2022, știu exact cât de tentant este să mergi din prima la cumpărături de diverse finisaje ori decorațiuni, însă toate la timpul lor. Iată cinci pași esențiali în amenajarea băii care te vor ajuta să duci la final un astfel de proiect pe cont propriu.
1. Planificarea – inspirație și măsurători
Primul și cel mai important lucru de făcut înainte de amenajare este planul. Aici trebuie să se regăsească o listă cu nevoi și dorințe, un moodboard și toate măsurătorile necesare. Notează pe o hârtie dimensiunile pereților, pardoselii, ale nișelor dacă acestea există și încearcă să desenezi un plan al băii rudimentar în care să marchezi zonele cu toaleta, lavoarul și zona de cadă sau duș.
Apoi organizează-ți ideile în jurul spațiului pe care îl ai disponibil – astfel eviți să faci decizii de design impractice dacă ai, de exemplu, o baie foarte mică. Un truc al designerilor este să iei o bandă adezivă și să o lipești pe pardoseala liberă în forma și dimensiunile obiectelor pe care vrei să le amplasezi într-o anumită zonă – de exemplu cada, toaleta, masca de chiuvetă, un dulap pentru prosoape și așa mai departe.
La capitolul inspirație, încearcă să aduni cât mai multe idei care te inspiră și să le pui la un loc într-un moodboard care să dicteze direcția estetică în care vrei să mergi cu amenajarea.
2. Lista de cumpărături și bugetul
Primele pe lista de cumpărături vor fi finisajele, apoi obiectele sanitare și abia la final mobilierul și accesoriile de decor. În cazul finisajelor, dacă alegi să amenajezi cu plăci ceramice, un mod simplu pentru a afla cantitatea necesară de plăci este să folosești un calculator online, cum este cel pus la dispoziție de CESAROM. Pentru a calcula bugetul, adaugă un surplus de 10-15% din materiale pe lângă necesarul rezultat, astfel încât să ai o marjă de eroare confortabilă. Acest surplus poate fi util în situațiile în care va fi necesară tăierea plăcilor ceramice la montaj, spargerea accidentală a unora dintre ele sau chiar pe viitor, dacă vei avea nevoie să îndepărtezi gresia pentru a lucra la conducte, iar apoi să refinisezi zona afectată.
4. Contractarea serviciilor de instalare a finisajelor și obiectelor sanitare
După ce calculezi bugetul pentru finisaje, obiecte sanitare și piese de mobilier, vei avea nevoie de un buget separat pentru serviciile de instalare. Cere recomandări de echipe de meseriași și contactează cât mai mulți pentru a cere o ofertă de preț înainte să începi lucrarea. Astfel îți vei face o idee aproximativă a costurilor de montaj.
5. Mobilare și decor
Din proprie experiență, îți pot spune că lista de cumpărături pentru mobilier, obiecte de iluminat și decor poate suferi modificări după ce faci calculul total în care incluzi finisajele, obiectele sanitare, dar și onorariul instalatorilor. De aceea, îți recomand să lași pentru final cumpărarea mobilierului și obiectelor de decor, fiindcă îți va fi mai ușor să te încadrezi în bugetul pe care îl ai disponibil odată ce știi cu exactitate câți bani ți-au rămas din el pentru lucrurile mai puțin importante. Designerii recomandă întotdeauna să nu faci compromisuri financiare când vine vorba despre finisaje și obiecte sanitare – calitatea lor îți va asigura o amenajare a băii care te va mulțumi pe termen lung.
Idei de amenajare pentru baie în 2024
Noul catalog CESAROM 2024 este acum disponibil și poate servi ca sursă de inspirație pentru amenajarea băii în tendințele actuale. Iată trei mari direcții stilistice spre care te poți orienta astfel încât să creezi un design armonios, pornind de la finisaje actuale, de calitate.
1. Marmură iconică
Marmura rămâne un finisaj care aduce eleganță amenajării și pare că nu se va demoda niciodată. Inspiră lux și rafinament într-un mod subtil, care nu impune opulență prin caracteristici stridente, ci prin venaturile prețioase specifice acestei pietre naturale. O poți folosi în amenajarea băii prin plăcile ceramice FERRARA din portofoliul, cu model inspirat din frumusețea marmurii Calacatta.
O altă opțiune din catalogul CESAROM este colecția de finisaje ceramice PULPIS, cu venaturi albe, subtile, ușor contrastante pe un fond gri care adaugă profunzime modelului.
Marmura poate fi „încălzită” vizual cu finisaje care imită lemnul, precum în această baie amenajată cu finisaje din colecția ETNA. Plăcile gri-antracit cu venaturi albe au și o structură fină, care creează o textură similară celei a marmurei naturale.
2. Lemn atemporal
Lemnul poate aduce în orice amenajare un ambient cald, plăcut și primitor, motiv pentru care integrarea sa în amenajarea băii poate crea acea atmosferă de spa mult râvnită. Colecția de gresie porțelanată safe+ ROVERE de la CESAROM poartă numele sursei sale de inspirație – esența lemnoasă de stejar. Vine în variante de culoare în nuanțe de maro și grej care surprind cu acuratețe textura naturală a lemnului.
Poți recrea aspectul de parchet în baie și cu gresia porțelanată rectificată din colecția LEGNO CLASSICO, care oferă o alternativă excelentă la parchetul din lemn masiv pentru încăperile cu umiditate ridicată. O găsești și în varianta LEGNO MIELE, inspirată din lemnul de culoarea mierii.
3. Ciment contemporan
Finisajele cu aspect de ciment au crescut în popularitate odată cu stilul de design industrial, iar în 2024 sunt integrate de stilul contemporan și rămân la loc de cinste. Pentru o amenajare a băii în tendințe, poți alege din colecția CEMENTINO de la CESAROM, cu un design vibrant și o suprafață cu structură fină, confortabilă.
CEPPO di GRE este o altă colecție care îmbină eleganța pietrei naturale cu aerul modern al cimentului și poate aduce o notă autentică și naturală spațiului pe care îl decorează. Calitatea antibacteriană Safe+, aspectul mat și atingerea fină sunt beneficii asigurate prin suprafața ABS (Anti-slip Best Surface).
Ce aduce nou gresia porțelanată rectificată CESAROM® safe+
Printre noutățile lansate de CESAROM în 2024 se numără gresia porțelanată rectificată CESAROM® safe+. Aceasta ridică la un nou nivel finisajele pentru baie, datorită caracteristicilor care optimizează funcționalitatea gresiei într-o astfel de încăpere. Mai precis, gresia porțelanată rectificată CESAROM® safe+ are suprafață anti-bacteriană, iar începând de anul acesta este dotată și cu tehnologie ABS (Anti-slip Best Surface). Noua suprafață ABS garantează valori anti-alunecare de top R10 sau R11, asigură o curățare ușoară, textură fină și plăcută la atingere. În plus, este o opțiune potrivită și pentru băile cu încălzire în pardoseală.