LIFE

Hotspots: 3 cafenele cu dichis din Cotroceni

    Cotroceniul este unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului, fie că vorbim de arhitectura lui peisageră, de străzile cochete sau de iedera care acoperă casele. Nu stă rău nici la capitolul cafenele care te întâmpină cu o ambianță plăcută și cu licori numai bune de savurat. Îți recomandăm trei astfel de locuri, cu design diferit, dar cafea la fel de bună.

    1.RePlace

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by RePlace by UCC (@uccreplace) on

    RePlace este deschisă din luna octombrie 2018, o găsești pe strada Nicolae Paulescu, la numărul 61 și a apărut din dorința lui Gabriel Căruțașu și a altor doi prieteni de a avea un loc în care să prepare cafeua așa cum le place lor. Dacă te pasionează cafeaua de specialitate, sigur Gabi ți-a pregătit un espresso sau un latte la Origo, Beans&Dots sau Artichocke, alte cafenele de specialitate din Capitală.

    Casa în care se află RePlace a găzduit timp de opt ani o ceainărie. De aici îi vine și numele, „o alegere pe care am făcut-o mai mult în joacă”, spune Gabriel Căruțașu, unul dintre proprietari. E împărțită în două camere pentru vizitatori, plus barul. Gabi nu a apelat la serviciile vreunui designer pentru a personaliza interiorul. Mesele și scaunele din lemn sunt lucrate chiar de el, în micul atelier de acasă. Pereții sunt decorați cu pânze de dimensiuni mari care înfățișează păsări reale sau fantastice. Toate sunt semnate de un prieten artist. Gabi și-a dorit să creeze un spațiu în care atât el, cât și apropiații lui să-și pună creativitatea în valoare. Într-una din încăperi, corpul de iluminat este un soi de candelabru, realizat din becuri de diverse forme legate între ele.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by RePlace by UCC (@uccreplace) on

    „Mai sunt multe de făcut. Am tot adăugat lucruri pe parcurs și în continuare facem asta”, spune Gabi. Una dintre camere încă mai păstrează, datorită canapelei turcoaz, accentul oriental al fostei ceainării. Gabi vrea să o redecoreze și să-i dea aceeași notă de urban ca în restul cafenelei. Pe lista de așteptare mai sunt și plantele de interior care, cu siguranță, vor umple altfel spațiul.

    RePlace are și grădină. Unii clienți îi spun lui Gabi că e cea mai frumoasă din București. Va trebui să așteptăm până când se înverzește, ca să putem confirma. Picturile cu păsări continuă și afară, unde sunt agățate de zidul netencuit al casei de lângă.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by RePlace by UCC (@uccreplace) on

    La RePlace găsești două origini de cafea, ceaiuri, cocktail-uri, bere artizanală și, de puțin timp, mâncare. Este deschisă de luni până vineri de la 09:00 la 18:00, iar în weekend programul se prelungește. „Se adună oamenii și facem puțină gălăgie”, încheie Gabi.

    2. La petite bouffe

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by La petite bouffe Cotroceni (@lapetitebouffecotroceni) on

    Să fie cafenea? Brutărie sau librărie? La pisicul ghiftuit le găsești pe toate. Librăriile Humanitas au deschis, în mai 2018, într-o vilă din Cotroceni, mai exact pe strada Doctor Louis Pasteur, la numărul 38, un local cu un concept nu atât de întâlnit în București, care te îndeamnă să savurezi o cafea, alături de un croissant și de o carte bună. Mereu am crezut că acolo unde sunt cărți, apare un fel de magie.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by La petite bouffe Cotroceni (@lapetitebouffecotroceni) on

    Imediat cum ajungi, te întâmpină o terasă restrânsă, dar cochetă. „Vedeta” este fereastra mare și rotundă în fața căreia te poți așeza pe niște perne viu colorate și confortabile. Intri și descoperi o încăpere vastă, luminoasă, cu un aer modern. Combinația de alb cu bej a mobilierului te invită la tihnă. Aici se află barul, o zonă destinată produselor de patiserie, cărți, obiecte pentru servirea ceaiului și decorațiuni care pot fi cumpărate.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by La petite bouffe Cotroceni (@lapetitebouffecotroceni) on

    Subsolul găzduiește Sufrageria culturală. Este o încăpere, mai degrabă, asemănătoare unei biblioteci. De jur împrejur sunt rafturi ticsite cu cărți. Mobilierul este din lemn masiv, maro închis, scaunele și canapeaua cu țapițerie. În Sufragerie se întâmplă tot felul de evenimente culturale: de la întâlniri cu scriitori și cluburi de lectură până la dezbateri filosofice.

    La petite bouffe este deschisă de la 09:00 la 20:00. Spre seară, poți cere și un pahar de vin (ai de unde alege) de care să te bucuri împreună cu prietenii.

    3. Zissou Coffee Shop

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Zissou Coffee Shop (@zissoucoffeeshop) on

    Zissou Coffee Shop poate să sufle în lumânare, căci abia a împlinit un an de existență. Este un spațiu cozy și foarte instagramabil, în care farmecul cafelei e dublat de povestea inedită a locului.

    Este propriul spațiu de joacă și de aventură al lui Robert Tancău și al prietenei sale, Flavia Pop. Amândoi au lucrat ca barista. Anul trecut au decis că e momentul să-și deschidă ceva al lor. Robert e omul din față, face cafea și strânge oameni în jur; Flavia se ocupă de toate chestiunile administrative și o găsești și în spatele contului de Instagram al shop-ului. „Ea este motorul, iar eu carcasa”, spune Robert zâmbind.

    Zissou Coffee Shop se află la parterul unui bloc interbelic de pe strada Doctor Joseph Lister, numărul 1. Are doar patru metri pătrați și este „probably the smallest coffee shop”. Robert spune că în București nu există o cafenea mai mică decât Zissou care să prepare cafea de specialitate. Însă au adăugat cuvântul „probabil” pentru a se asigura că nu fac o greșeală, dacă între timp apare ceva la care ei încă nu au ajuns.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Zissou Coffee Shop (@zissoucoffeeshop) on


    Arhitectul Ștefan Păvăluță este cel care s-a ocupat de design. A îmbinat armonios zona de lucru cu cea de servire, pentru că în weekendurile friguroase de iarnă, la Zissou, încap vreo opt oameni. Mobilierul de culoare bej se mulează după pereți, astfel încât să ofere cât mai mult spațiu de depozitare. De exemplu, banca pe care poți să iei loc să-ți bei cafeaua ascunde dedesubt un dulap amplu. Ideea locului presupune ca oamenii să interacțione unii cu alții, să stea de vorbă cu Robert și să devină prieteni. În fața cafenelei, există o altă bancă și o măsuță prinsă de trunchiul unui copac, ambele lucrate de designerii de la Sfânta Masă. „Sunt prietenii noștri”, povestește Robert.

    Cu siguranță, te întrebi care este treaba cu numele shop-ului. Robert și Flavia au o mare pasiune pentru filmele regizorului Wes Anderson. Steve Zissou este unul dintre personajele sale celebre, inspirate din viața exploratorului francez Jacques-Yves Cousteau. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, îi poți urmări aventurile în lungmetrajul ‘‘The Life Aquatic with Steve Zissou”. „Eu eram mereu ală cu căciulă. Sau cu ceva colorat pe cap. Așa mă știa lumea. Ne-am gândit că lucrurile se leagă frumos și am hotărât ca logo-ul să fie căciulița roșie pe care o purta atât Steve Zissou, cât și Cousteau”.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Zissou Coffee Shop (@zissoucoffeeshop) on

    În ziua în care am stat la povești, Robert avea pe cap o căciulă galbenă. Dar indiferent de culoarea ei, el își întâmpină oaspeții cu optimism și cu voie bună, gata să spună, din nou, povestea lui Zissou.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Hotspots: 3 cafenele cu dichis din Cotroceni