LIFE

Hotspot: DeSoi, nu doar un restaurant, ci o experiență senzorială într-un spațiu cool

publicat pe 27 mart. 2023

    Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre DeSoi.

    Localul a fost deschis de un grup de prieteni și nu este doar un restaurant, ci și o băcănie, o brutărie artizanală, dar și un wine shop; să nu uităm de cafeaua de specialitate. Ownerii îl declară o experiență senzorială, iar noi, după ce i-am trecut pragul, confirmăm pe deplin descrierea.

    DeSoi
    DeSoi

    DeSoi – cum a început povestea

    Ideea DeSoi a apărut prima oară într-un cerc de prieteni, cei care l-au și deschis ulterior, Damian Morcovescu, Ivan Bogdan și Ivana Cristian. Și-au dorit un loc care să adune momentele lor de răsfăț: un vin bun, un preparat culinar gourmet, o cafea în weekend, la brunch.

    Totul s-a legat atunci când unul dintre ei a aflat despre un spațiu disponibil în Piața Sf. Ștefan, la numărul 8, în inima cartierului Mântuleasa. „Ni s-a părut momentul ideal să trecem de la vis la realitate”, spun ei.

    Restaurantul este poziționat într-o fostă alimentară de pe vremea comunismului, care avea toate elementele necesare: pivniță cu temperatură stabilă pe tot timpul anului, geamuri mari, cât și zonă de brutărie separată. „Am găsit chiar și o poză cu alimentara, așa cum era ea odată, cu o mulțime de navete adunate în față, într-o iarnă de demult”, adaugă ei.

    Fosta alimentară comunistă
    Fosta alimentară comunistă

    DeSoi, susțin ownerii, este un loc luminos și o destinație populară pentru iubitorii mâncărurilor de calitate și al produselor artizanale de băcănie. Highlight-ul locului? O masă comună de 16 persoane.

    Meniul este un mix de bucătărie locală și internațională, cu accent pe ingrediente proaspete, de sezon, de la producători autohtoni. Vei mai găsi aici și o brutărie artizanală, o selecție impresionantă de vinuri, dar și un spațiu în care producătorii locali și internaționali spun poveștile produselor, sub umbrela unui concept numit #Negustories.

    „Locul împrumută din savoarea zonei”

    Renovarea spațiului a început în mai 2022, iar deschiderea a fost în ianuarie 2023. Arhitectul Alexandru Dabija s-a ocupat de design și a pornit de la ideea că DeSoi este un loc al întâlnirilor, o pauză după o plimbare prin cartier sau o destinație în sine, în timp ce a împrumutat din savoarea zonei.

    „Un spațiu care-și dorește să se deschidă către stradă, către comunitate și spațiul public”, explică el, în timp ce precizează cum istoria zonei și-a pus amprenta asupra lui.

    Odată ce treci pragul restaurantului, pășești într-o încăpere mare, locul unde poți să iei loc, înconjurat de vinuri și produse artizanele, cu bucătăria într-un capăt. Iar dacă faci dreapta după intrare, descoperi brutăria artizanală.

    Totul a fost ales cu grijă, astfel încât elementele să fie complementare, iar tu să nu simți nici că ești într-o băcănie 100%, nici într-un restaurant 100%, ceea ce transformă DeSoi într-un soi (sic!) eclectic.

    Elemente de design preferate și ce găsești aici

    În ceea ce privește elementele de decor interesante, arhitectul menționează desenul vitrinelor inițiale, pe care au ales să-l studieze și să-l reproducă (brutăria păstra mare parte din tâmplăria originală), finisajul pardoselii, găsit în spațiile comune ale imobilului, care sugerează subtil continuitate, vechime și identitate, dar și masa mare care simbolizează comunitate, loc de întâlnire, împreună.

    „Reprezintă vecinătatea, ca personaj al zonei, al cartierului rezidențial, dar și învecinarea, ca modalitate directă de utilizare, în care oameni diferiți, necunoscuți, pot împărtăși concomitent și accidental o experiență aici”, spune Dabija.

    DeSoi
    DeSoi

    DeSoi „nu este doar un restaurant, ci o experiență senzorială”, spun ownerii. Brutăria, băcănia, wineshop-ul, sunt deschise de luni până duminică, de la 9:00 dimineața până la 21:00. În fiecare joi și vineri se pregătește cina, într-o variantă atipică, adaugă ei.

    „Joi sunteți așteptați să gustați tartar în diverse forme, iar vineri, antitetic, ne axăm pe legume și oferim o serie nouă de preparate, în fiecare lună. Weekend-urile sunt pentru brunch, iar marțea este dedicată evenimentele legate de vinuri, internaționale sau locale.”

    Cât despre așteptările pe care le au de la acest spațiu, proprietarii spun că vor mai multe astfel de locuri, atât în București, cât și în țară, astfel încât să crească comunitatea celor pasionați de lucrurile „desoi”, dar și să păstreze o relație bună cu producătorii locali.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *