Skip to content
Bread and Spices

Hotspot: 5 brutării artizanale din București care îți vor provoca dependență

Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură până la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool, potrivite pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate și deserturi până la restaurante cu specific italian sau wine bar-uri.

În episodul de azi ne-am gândit să-ți facem o listă cu brutării artizanale din Capitală care-ți vor redefini relația pe care o ai cu pâinea, dar și cu toate celelalte produse de patiserie. Atenție, pot provoca dependență!

1. Pâinea Lui Dumnezeu

Pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, la numărul 50, vei descoperi o brutărie care-ți oferă „pâinea cea de toate zilele”, dar și multe alte bunătăți. Pâinea pe care ei o fac apare în urma unor procese naturale, care au la bază făină, apă, sare și maia naturală, crescută de ei.

„Rețeta pare simplă, dar haideți să vă introduc în procesul prin care ingredientele se așază în malaxor, se odihnesc într-un alt proces numit autoliză, în anumite rețete. După malaxare, aluatul se modelează, se așază, se lasă la cald, apoi la rece aproape 24 de ore, și iar la cald; se coace doar atunci când procesul s-a oprit, în mod firesc. Pâinea asta are nevoie de artizani pricepuți, de găzduire în cele mai bune condiții timp de o zi și de ingrediente cu o calitate constantă. Organismul simte imediat diferența”, explică Oana Mareș, proprietara.

Spațiul este un fost magazin, amplasat într-o zonă vibrantă și populată. Designul și producția au fost realizate de Snug România, o companie cu 24 de ani de experiență în domeniu, o companie românească care a semnat și alte locații importante din țară. Tot pachetul de la brand, la logo, la ultimul detaliu este semnat de designerul Dragoș Săbăreanu. Renovarea a început în septembrie 2022, iar în ianuarie 2023 au avut deschiderea oficială.

Mai multe detalii aici.

2. Bread and Spices

Brutăria a apărut în 2013, pe Șoseaua Pipera, la numărul 4, din dorința Mihaelei Irimia de a face lucruri bune și frumoase. Este unul dintre localurile cu tradiție din oraș, unde găsești atât pâine cu maia, secară sau semințe, dar și derivate ale patiseriei, croissante, dar și cinnamon buns. Nu lipsesc din meniu nici brunch-urile delicioase sau prăjiturile.

Spațiul a fost creat special pentru local, iar de design s-a ocupat Cristian Corvin, alături de owneriță. „Design-ul a fost făcut cu mult suflet. În ianuarie 2013 am început renovarea, iar pe 8 martie am deschis”, spune ea. „Veți găsi aici mereu produse făcute zilnic, proaspete”.

Mai multe detalii aici.

3. Better Bread

„Am deschis în septembrie 2023, din dorința de a oferi produse fără gluten artizanale, proaspete și bune, făcute din ingrediente curate și de calitate”, spune Alexandra Tetik despre Better Bread. Brutăria din Frederic Chopin 10-12 oferă o gamă largă de produse de panificație, făcute cu maia și dospite 24 de ore.

„Utilizăm făinuri diverse din cereale fără gluten și din plante. De asemenea, în brutărie pot fi găsite foarte multe sortimente de prăjituri, unele dintre ele fără lactate, fără zahăr sau vegane, dar și produse de patiserie”, continuă Alexandra.

Inițial, a ales spațiul pentru laborator, dar s-a transformat în final într-o brutărie, unde clienții sunt primiți mereu cu entuziasm. „Design-ul este unul minimalist și simplu, cu focus pe funcționalitate. Am ales să lăsăm deschisă parte de producție pentru un contact intim cu toți cei care ne trec pragul. Este un pionierat în producția fără gluten, așa că ne-am dorit să creăm o relație între clienți și echipa de producție, astfel încât toată lumea să aibă o experiență plăcută și motivantă”, mai spune Alexandra.

Renovarea a început în 2023 și a durat opt luni. Au fost necesare lucrări tehnice de readaptare la nevoile echipei, deoarece sunt două zone diferite de producție – una pentru panificație, care include zona de preparare și dospire într-o cameră rece, care acomodează și un cuptor mare electric, și una pentru cofetărie, cu mai multe mese de lucru, cameră rece și cuptoare. Ulterior, pe măsură ce activitatea a luat amploare, au tot adăugat spații de lucru.

Mai multe detalii aici.

4. Bakeria Panduri

Irina, ownerița brutăriei poziționată pe Șoseaua Panduri, la numărul 26, spune cum locul a apărut din dorința de a explora garajul casei și de a face producție. „Nu am știu în ce mă bag și nici cum va fi, dar mi-a plăcut ideea și am zis să încerc. Însă, a durat trei ani până am reușit să iau toate autorizațiile pentru modificarea fațadei, deoarece este o zonă protejată. În cele din urmă am reușit și, de șapte ani, scriu rând cu rând o poveste frumoasă”, explică ea.

Vei găsi aici produse artizanale pregătite zilnic, în baza unor rețete vechi, de la bunici, mame și clienți. Spațiul a creat o comunitate în jurul lui, motiv pentru care echipa vrea să-și surprindă oaspeții cu produse din ce în ce mai bune și diverse.

Irina s-a ocupat de partea de design, cu dorința de a crea un loc cozy și primitor. „A fost o mare provocare, pentru că spațiul este foarte mic și am fost nevoită să-l amenajez eficient. Piesa centrală este placa de metal pe care am achiziționat-o de la un târg de vechituri din Paris și a cărei destinație nu mi-a fost clară de la început. Însă, în clipa în care am zugrăvit pereții, am decis cum voi poziționa mobilierul și am simțit că acela este locul ei”, mai spune Irina.

Renovarea a durat șase luni, iar cel mai important a fost sistemul de ventilație pe care și-au dorit să-l facă performant. Odată ce au terminat și cu partea electrică și de instalații, proprietara mărturisește cum restul a fost o joacă, mai ales că a lucrat cu o echipă de profesioniști, iar lucrările au mers ca la carte.

„Mi-ar plăcea ca oamenii să știe că la noi totul este proaspăt și avem pâine caldă chiar și la ora 18:00. Plus de asta, ne adaptăm cerințelor clienților noștri, lucrăm totul artizanal și în cantități mici, cu îngrediente proaspete și de calitate superioară”, încheie ea.

Mai multe detalii aici.

5. Holy Bakery

Holy Bakery, poziționată pe strada Constantin Aricescu 50A, s-a născut din ideea proprietarului Robert Tătar, care este și fiu de brutar și chef de profesie (a terminat școala de gastronomie Joviat, Manresa, Spania) și a dorit să aducă pe mesele familiilor aceeași experiență a aromei pâinii calde pe care a avut-o încă din copilărie.

Andreea, partenera lui spune că aici vei găsi o brutărie artizanală, unde folosesc maia sălbatică și făinuri de la moara cu pietre, din diferite cereale, din cea mai înaltă calitate, dar și produse de patiserie făcute în casă.

„Spațiul combină elemente de design nordic-industrial și sentimentul de acasă într-un mod simplu, în timp ce pune focusul pe produse și pe oaspeți”, adaugă ea, nu fără a preciza că decorul aparține Sânzianei Pop.

Mai multe detalii aici.

Hai cu noi pe Insta