Hotspot: Sloane Coffee sau când simplitatea și eleganța se împletesc într-un design cu iz de cafea
publicat pe 22 dec. 2022Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi extindem lista noastră de cafenele de specialitate pentru a-ți prezenta povestea unui nou loc din București, Sloane Coffee.
Am stat de vorbă cu dezvoltatoarea proiectului, Teodora Pitiș, despre cum a luat naștere acest spațiu și la ce să ne așteptăm de la el.
Un coffee shop deschis în apropierea unui campus universitar
Sloane Coffee are un coffee shop deschis pe Calea Victoriei, la numărul 87, dar cel mai recent spațiu este poziționat pe Splaiul Independenței, la numărul 287, unde există și prăjitoria, afacerea principală. Chiar dacă este deschis ca un punct de întâlnire principal pentru comunitatea Grozăvești – Regie – Politehnică, merită să-i treci pragul, căci e un loc încântător cu un design fără cusur. Iar de cafea nici nu mai zic.
Poate n-ai mai ajuns în zonă din vremea în care erai la facultate, dar cafeneaua așezată la malul Dâmboviței are un aer internațional și e un loc perfect pentru zilele în care vrei să faci pe-a turistul la tine în oraș.
Mi-a plăcut atmosfera de la interior, decorul cu mult albastru, display-ul de cafele, dar și amabilitatea Teodorei de a-mi face un tur și de a-mi spune povestea locului, chiar dacă nu știa cine sunt și ce caut acolo.
În discuția pe care am avut-o pentru Lovedeco, Teodora a vorbit despre cum prima cafenea a apărut din nevoia de prezentare a întregului concept și a întregii oferte, într-un loc central și intens circulat, în timp ce coffee shop-ul de pe Splai este spațiul de desfacere și socializare, care se află în continuarea și prelungirea prăjitoriei.
Înainte să se mute aici, echipa a avut sediul timp de cinci ani pe Echinocțiului 45, dar locul a devenit neîncăpător, așa că a căutat ceva nou, cu o lungă listă de specificații. „Să aibă minimum 200 de metri pătrați, să fie la parter și pe un singur nivel, să aibă acces pentru marfă diferit de accesul pentru oaspeți și să fie într-o zonă care să aibă destul trafic pietonal cât să putem avea și o cafenea conectată de prăjitorie. Am căutat aproape doi ani în foarte multe zone din oraș și diverse tipuri de clădiri – industriale, rezidențiale, de birouri – și într-un final am avut norocul să găsim acest spațiu”, povestește tânara.
Sloane Coffee ocupă aproape întreg parterul unei clădiri de birouri, mai puțin recepția și accesul către celelalte etaje. Se află într-o clădire construită în anii 2000, cu „un aspect atipic” pentru genul ăsta de clădire.
„Proprietarii s-au inspirat din proaspăt renovata (la acel moment) esplanadă a Dâmboviței și din clădirile din jur, mai exact căminele Politehnicii care se află pe malul opus. Regimul de înălțime de P+4 și cărămida oglindesc arhitectura căminelor, iar elementele de fier forjat, frontul îngust și arcadele îi dau un aspect mai degrabă englezesc, lucru care ne-a încântat”, explică ownerița.
Un proces de renovare lung, dar care a meritat
Înainte să se mute aici, locul a fost ocupat de o firmă de IT, compartimentat fix acestui scop. Deși foștii proprietari au renovat înainte să plece, Teodora a știut că trebuie să intervină și să schimbe lucrurile și să transforme spațiul din nou într-un șantier.
Renovarea a durat mai mult de cât s-a așteptat, mai exact nouă luni, de la începutul lui 2022, dar perpectiva i s-a schimbat rapid, când a realizat cum de fapt a lucrat la două proiecte simultan – o cafenea cu terasă și bucătărie și prajitoria cu spațiul de producție și birouri.
La amenajare au fost ajutați de Coplanar Studio, aceeași echipă care s-a ocupat și de spațiul din Calea Victoriei, deoarece, așa cum adaugă antreprenoarea, ei înțeleg foarte bine estetica brandului și se descurcă de minune la a amenaja spații și din punct de vedere practic, și funcțional.
Procesul nu a fost ferit de provocări și Teodora o semnalează pe cea mai importantă dintre ele: „implementarea, de la echipele de constructori pe care le-am schimbat de trei ori, până la cele de electrică și instalații, mobilă și alte elemente făcute la comandă. Totul a depășit mult devizele, s-a realizat cu erori costisitoare și care au generat întârzieri, dar nici echipamentele sanitare sau materialele de construcții n-au venit la timpul estimat, deoarece nu erau pe stoc. Este o provocare uriașă să implementezi proiecte mici care au o componență de design și care sunt constrânse de un buget”, povestește tânăra.
Practic, la capitolul buget, unde sunt incluse și proiectarea, și designul, echipamentele de cafenea, coșului pentru cuptorul de cafea deasupra clădirii, amenajarea, autorizațiile și chiriile plătite până când au început să încazeze, au ajuns la suma de 125.000 euro.
„O cafenea centrată în jurul băuturilor și a meșteșugului celui din bar”
Sloane Coffee s-a deschis oficial pe 26 noiembrie 2022, iar bucătăria o vor deschide la început de 2023. În ceea ce privește designul, Teodora povestește cum parte din elemente au fost dezvoltate și implementate și în spațiul de pe Victoriei, cum ar fi liniile curbe, arcadele, paleta de culori cu accente puternice de albastru, cât și materialele naturale.
„Ne-am dorit un spațiu aerisit și curat, care să fie caracterizat de eleganța simplității brandului, dar care să aibă atmosfera caldă și primitoare a unui spațiu viu. Expozitorul pungilor de cafea este elementul în jurul căruia am pornit amenajarea întregului spațiu – expune într-un mod aproape scenografic multitudinea de loturi din ofertă, dar este și un element de design care a intrat în identitatea brandului Sloane”, zice ea.
Nici barul n-a fost ușor de implementat, deoarece și-au dorit să-l amplaseze astfel încât barista să prepare și ofere rapid băuturile la ora de vârf, să prezinte pe îndelete oferta cafelelor celor pasionați, dar care să acomodeze și o zonă de mixologie, pentru cei care vor o ieșire după program. „Într-un final a rezultat o cafenea centrată în jurul băuturilor și a meșteșugului celui din bar, cu zone de stat orientate către această experiență și mai puțin către întâlnirea retrasă și intimă”, adaugă Teodora.
Interiorul este spațios, iar dezvoltatoarea vorbește despre cum au dispărut toți pereții la care au putut renunța din punct de vedere structural, iar acolo unde nu s-a putut, au compartimentat spațiul cu structuri vitrate; cafeneaua și birourile sunt despărțite în acest mod, așa că oricând ajungi în coffee shop, poți să vezi și biroul echipei, cât și puțin din spațiul de producție.
Elemente particulare și pasiunea pentru cafea
Teodora povestește cum elementul ei preferat din cafenea este masa de degustare, „de cupping”, cum îi spun cei din industrie. „Este în centrul geometric al spațiului, aproape ca o insulă de bucătărie, și e locul unde ne întâlnim să gustăm și să vorbim despre cafea, despre cea pe care urmează să o aducem în ofertă sau despre cea pe care o avem. Este o masă înaltă (110 centimetri) și lungă (300 centimetri), la care putem degusta simultan în jur de 30 de cafele. Mi-am dorit-o foarte tare pentru a nu ne mai apleca inconfortabil la nivelul unei mese clasice la fiecare degustare”, explică ea.
Masa este gândită de Daniela Silisteanu și realizată de Retrodraft, iar avantajul ei, după cum adaugă Teodora este că pe lângă practicalitate, este și foarte frumoasă. Mai mult, lista de elemente speciale este completată și de structurile vitrate cu ramele metalice albastre, făcute calitativ de cei de la DM Custom Works.
Tânara este bucuroasă de cum s-au legat lucrurile și îi place foarte tare și zona, despre care spune că este una activă, plină de tineri, birouri, ansambluri rezidențiale, cât și campusul universitar din Regie. Ea crede că esplanada Dâmboviței merită mai multă atenție și locuri de petrecut timpul în jurul ei.
Cât despre clipa în care ai să ajungi aici, Teodora concluzionează: „poți să te aștepți la o cafea foarte bună, dar și să fii întâmpinat de oameni foarte pasionați de cafea și de lucruri făcute cu grijă și atenție.”
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.