Hotspot: cele mai frumoase grădini din București în care s-au deschis terase
publicat pe 09 aug. 2021București nu este nici cel mai verde oraș din Europa și nici cel mai puțin aglomerat. E zgomotos, poate fi haotic, iar vara, pur și simplu se încinge din cauza betoanelor care-l înconjoară. Cu toate astea, are un farmec aparte și ascunde locuri cool și interesante, cum ar fi cele șase grădini urbane din lista de mai jos. Așadar, șase grădini din București unde poți merge cu prietenii să vă relaxați.
Când vrei o pauză de la zgomot și simți nevoia să fii înconjurat de verde, într-un loc fain în care să bei și să mânânci ceva bun, ia în considerare opțiunile astea. Fiecare din aceste grădini din București are ceva special și te așteaptă să o descoperi.
1. La Metoc
În spate pe la Maria Rosetti, pe strada Popa Rusu 21, stă ascunsă o grădină romantică pe care, dacă nu ești atent, o poți trece ușor cu vederea. O căsuță veche și o curte acaparată de flori și verdeață te așteaptă să te relaxezi și să uiți pentru o clipă unde te afli.
Și-a deschis porțile în 2004 și ar fi bine să știi că este doar o grădină de vară, care se închide în fiecare an la început de octombrie și se redeschide în primăvara sau vara următoare, după ploi.
Ana și Tudor, ownerii localului, spun că metoc înseamnă proprietatea unei mănăstiri, un spațiu de găzduire de la oraș, pentru rezolvarea treburilor administrative sau pentru alte scopuri. „În cazul acesta închiriat de noi pentru scopul de a da delicii celor care îi calcă pragul”, adaugă ei.
Cine intră în grădină are experiența unei scufundări în verde: iederă pe jos și împrejur, tufe de liliac și soc, smochini, vișini și alți copaci care dau umbră și răcoarea, foarte căutate în miez de vară bucureșteană. „Și, cum casa e foarte veche, încercăm să păstrăm restul obiectelor și mobilierului în același spirit de tradițional, învechit”, completează ei.
Oamenii vizitează locul pentru atmosfera patriarhală și tihna ei, dar Ana și Tudor mai pun pe listă o serie de motive atrăgătoare. „Ceai, dulceață, șerbet, verdeață. Și câteva feluri de bere și vin sau clătite dulci și sărate. Muzică clasică de la radio, de obicei, dar poate și un jazz sau ce mai au chef să asculte cei care servesc ceaiul sau oamenii care vin. Ce fel de oameni sunt aceștia din urmă? Tot felul. Oameni buni, care, sperăm noi, pleacă un pic mai îmbunătățiți”, povestesc Ana și Tudor.
E musai să ajungi o dată aici, măcar să simți cum timpul parcă stă în loc și grijile dispar cu fiecare linguriță de dulceață de care te bucuri. Iar dacă nu găsești locuri fix când ai vrut să te așezi la o masă, ownerii spun că o experiență similară o simți și la „Ceai la Vlaicu”, o altă grădină superbă și verde din orașul nostru.
Program:
Luni-Vineri: 15:00-12:00 AM, cu ultima comandă la 23:00
Weekend: 13:00-12:00 AM.
2. J’ai Bistrot
Pe Calea Griviței 55, la o aruncătură de băț de Calea Victoriei, găsești J’ai Bistrot, o grădină urbană spațioasă, verde și mai mereu plină. Prima oară și-a deschis porțile în 2011, la Târgu Mureș, iar în primăvara lui 2013 a fost inaugurată și la București. Corina Gliga, proprietara localului, spune că designul spațiilor, atât al grădinilor, cât și al interioarelor, este semnat de Mihai Grama.
J’ai Bistrot are și o porțiune de nisip, unde cei mici se pot juca în voie, iar Corina spune că atmosfera locului este una de relaxare prietenoasă, unde oaspeții sunt invitați să se simtă ca la ei acasă.
Ce găsești aici? „Mâncare bună, băutură bună, prieteni și muzică faină. Toate fac parte din atmosferă și din ce ne dorim noi să transmitem, adică drag de oameni și de povești”, adaugă patroana. Ea crede că J’ai e un spațiu special tocmai pentru că au grijă ca grădina să fie mereu verde și îngrijită, iar zâmbetele vin natural.
Program:
Poartă J’ai Bistrot este deschisă zilnic de la 10:00 AM și până la 1:00 AM.
3. Grădina Monteoru
Când te plimbi pe Calea Victoriei și ajungi la numărul 115, fii atentă, deoarece aici vei găsi Casa Monteoru și grădina care o înconjoară. Este un spațiu verde fix în buricul târgului, unde se țin tot felul de concerte live și evenimente muzicale. Pe lângă faptul că vorbim despre un loc urban, modern și hip, este interesant de știut și istoria casei, monument istoric al Capitalei.
Un dram de istorie
Așa cum povestește Oana Vintilescu, PR-ul localului, Casa Monteoru a fost construită în 1874 de Alecu Niculescu și cumpărată ulterior de marele proprietar funciar Grigore C. Monteoru, al cărui nume îl și poartă. Clădirea a fost renovată radical de către arhitecții Ion Mincu și Nicolae Cuțarida, în stil eclectic francez, iar, la cererea proprietarului, admirator al artei antice, în Grădina din față, au fost plasate și 3 statui aduse din Grecia, ce reprezintă siluetele unor personaje feminine.
Casa a găzduit pentru un timp Legația Poloniei, iar mai apoi a rămas în proprietatea fiicei lui Grigore Monteoru, Elena, căsătorită cu Lascăr Catargiu. În 1945 însă, Armata Roșie vizitează această cladire, o sechestrează pe Elena, obligând-o să semneze un acord prin care donează casa, iar în 1948, casa intră în proprietatea Asociației Române a Legăturilor cu Uniunea Sovietică.
În 1949, casa este naționalizată și devine sediul Uniunii Scriitorilor. „În 2020, Gradina Monteoru se deschide pentru a aduce în actualitate istoria acestei case care încă marchează istoria Bucureștiului”, mai spune Oana.
Grădina Monteoru din 2021
Grădina a fost deschisă, în forma ei actuală, în iunie 2020, în anul pandemic, când nimic nu părea că ar putea avea un început, ci mai degrabă un sfârșit. „Cu toate astea a avut un succes real”, completează ea. De-a lungul timpului, spațiul a primit numeroase îmbunătățiri, fie că vorbim de designul care s-a schimbat de la an la an sau de spațiile amenajate.
Grădina Monteoru este un mix între natura bogată care înconjoară Casa Monteoru, arhitectura interbelică impozantă a casei, dar și suflul industrial dat de construcția făcută de proprietarii actuali. „În prezent, locul este împărțit în Grădina din față – zona destinată relaxării la orice moment al zilei și – Grădina din spate – unde au loc toate evenimentele cu muzică, de la concerte, concursuri de beatbox și muzică electronică. Atmosfera din grădină nu este niciodată aceeași, este dată de client, fie că vrei să ai o seară relaxantă sau una dinamică. În grădina poți să le ai pe ambele”, povestește Oana.
Vei descoperi aici un spațiu generos, unde poți lua o gustare de la Arrosticini și Drunkensquid sau poți urmări un film sau emisiuni sportive de interes. Plus de asta, se mai organizează târguri vintage, concerte, stand-up, teatru, event-uri de muzică electro, hiphop, jazz etc. Ownerii cred că pot satisface gusturile tuturor și drept dovadă stau clienții de toate vârstele care le trec pragul.
„Este un colț de natură în mijlocul Bucureștiului mult prea aglomerat, în care poți găsi întotdeauna ceva de făcut, poți veni cu copiii sau animalele de companie, poti dansa sau sta la o bere, tu alegi ce faci, opțiunile sunt variate”, concluzionează Oana Vintilescu.
Program:
Luni-Miercuri: 18:00-02:00
Joi-Duminică: 16:00-02:00
Gradina Eden
Eden-ul a fost un spațiu tare dorit și popular în București, pe Calea Victoriei. Se întindea pe o suprafață generoasă, cu măsuțe așezate la umbra copacilor sau hamace în care să te destinzi. O grădină ascunsă din centrul orașului, în spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, de care toți aveam mare nevoie să scăpăm de zgomot și aglomerație, care, din păcate, s-a închis. Imobiliarele au avut câștig de cauză și se vor construi clădiri de birouri fix pe zonă.
Partea fericită este că grădina s-a mutat pe Bulevardul Dacia, unde-și avea loc Grădina Dorobanți. Eden-ul cel nou este la fel de popular și în prezent și, cumva, reprezintă un punct de referință pentru București – grădina mereu plină, unde nu prea există să mergi și să nu te întâlnești cu cineva cunoscut.
Vei descoperi aici un spațiu mare, verde, cu mai multe baruri (atât de drinks, cât și de limonade sau cafele), dar și un loc unde-ți poți lua de mâncare fie asiatic, fie pizza (care este delicioasă). Deși nu ai niciun fond muzical, atmosfera este mereu relaxată, iar oamenii interacționează unii cu alții și pare că ai aterizat mereu la o mare petrecere de socializare în aer liber.
Eden-ul a rămas la fel de departe de haosul Bucureștiului, într-un loc fain, cu mult lemn, unde te poți retrage fie că vrei o după-amiază în aer liber, fie o ieșire cu cei apropiați.
Program:
Luni-Vineri: 12:00 PM-12:00 AM
Vineri-Duminică: 10:00-12:00 AM
unteatru Open-Air în Grădina Casei Universitarilor
Sunt multe grădini în București, dar multe ascunse și închise. Grădina Casei Universitarilor este una dintre ele și, din fericire, datorită proiectului unteatru Open-Air, a redevenit accesibilă publicului după mulți ani în care porțile ei au fost mai mult închise.
Spațiul reprezintă o adevărată oază urbană și a fost inaugurat pe 19 iulie 2021, cu festivalul aniversar Zilele unteatru. „Vestea a circulat super repede, și, de la o zi la alta, vedem grădina din ce în ce mai plină. Asta ne bucură enorm, pentru că am avut doar o lună la dispoziție să organizăm totul, iar reacția pozitivă a publicului face să merite tot acest efort”, povestește Alexandra Scînteianu de la unteatru.
Vei descoperi aici un spațiu în care poți să te bucuri de o seară de vară între prieteni sau poți petrece timp de calitate cu familia. Cina este asigurată de Cheese Up și Yolk – the egg station, înghețata vine de la OMNI, iar în zona de bar îi găsești pe cei de la Drink Up. Alexandra spune cum în unele seri atmosfera este completată de concertele organizate în Grădină, de care bucureștenii se pot bucura de pe terasă sau dintr-un hamac.
Spațiul este împărțit în două zone distincte, astfel încât fiecare vizitator să aibă parte de o experiență completă. „Am ales un design simplu, care să nu încarce foarte mult spațiul, să-l păstreze cât mai raw și care să aducă un pic din atmosfera de la sediul nostru din Sfinții Apostoli 44. Pe partea de amenajare ne-am consultat cu Ivona Virag, prietena noastră de la binôme”, adaugă Alexandra.
Există aici și „o sală de spectacole” în aer liber, unde publicul poate urmări titlurile din portofoliul unteatru, dar se poate bucura și de o proiecție de film. Restul spațiului a fost transformat într-o terasă răcoroasă amenajată printre copaci, iar în centrul grădinii a fost construită o scenă 360, unde, săptămânal, sunt invitați artiști de pe scena muzicală alternativă.
Vei găsi chiar și-un loc de joacă pentru copii și o căsuță cu înghețată. „Atmosfera e veselă și relaxată. Toată lumea pare să se simtă bine aici”, completează omul de PR.
Unteatru Open-Air te așteaptă cu teatru, muzică, filme, spectacole pentru copii, mâncare delicioasă, atmosferă de vacanță și multă natură. „Spațiul în sine este foarte special. Am păstrat frumusețea naturală a Grădinii în procesul de amenajate și avem grijă de ea, pentru că este una dintre puținele grădini urbane din București care s-a conservat în timp. Am contribuit la redeschiderea ei prin intermediul artei și încercăm, prin evenimentele pe care le organizăm în parteneriat cu Universitatea din București, să susținem sectorul cultural independent, puternic afectat în contextul pandemic”, concluzionează Alexandra.
Program:
Miercuri-Vineri: 17:00-12:00 AM
Sâmbătă-Duminică: 10:00-12:00 AM
Băcănia Veche – Delicatese & Grădină
Proaspăt „scoasă din cuptor”, grădina Băcăniei Vechi de pe Dacia 25 își așteaptă oaspeții într-un loc intim, verde și relaxant. Și-a deschis porțile pe 21 iulie 2021, cu tot felul de bunătăți proaspete, într-o atmosferă prietenoasă și urbană.
„Delicaterie cu cea mai bună și atentă selecție de bunătăți, cu grădină secretă ascunsă între calcanuri de caramidă, departe de zgomotul bulevardelor, terasă rapidă la stradă și o atmosferă absolut relaxată”, spun proprietarii.
Seara, grădina are un aer romantic, decorată cu luminițe calde, iar nopțile tale de vară vor deveni mult mai răcoroase.
Program:
Luni-Duminică: 12:00 PM-12:00 AM
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.