DESIGN INTERIOR

Ciprian Manda, designerul care transformă lemnul în artă și creează piese de mobilier unice

publicat pe 03 dec. 2020

    Arhitect și designer de profesie, Ciprian Manda a reușit să-și ducă pasiunea la nivel de business și să transforme lemnul în artă, în atelierul care-i poartă numele. Nu-i place să vorbească despre el, ci mai degrabă despre lemn, căci este complet dedicat muncii sale. Ceea ce a început ca un proiect personal, a devenit și afacere, și un stil de a trăi.

    Ciprian spune povești prin intermediul lemnului masiv și creează piese de design autentice, pe care le lucrează atent și îndelung și care ajung să completeze și să schimbe spațiul în care intră, oferindu-i o altă personalitate și căldură.

    A pornit pe acest drum în 2010, când avea 29 de ani, dintr-o nevoie. Lucra la amenajarea propriei case și își dorea câteva piese mai speciale din lemn gros, pentru care și-a dat seama că nu avea la cine să apeleze. Atunci s-a cristalizat dragostea lui pentru lemn, căci a hotărât să lucreze singur mobilierul pe care și-l dorea și odată ce a început, nici nu s-a mai oprit, deși ideea unei afaceri îi era străină pe atunci.

    „Nu am avut la început intenția de a face o afacere din acest interes, ci am dorit să îmi fac diverse lucrări pentru mine. Dar a fost un început ce a tot crescut, am tot continuat să îmi achiziționez diverse materiale și utilaje și a început să se contureze un atelier în toată regula. Am pornit de la câteva piese de mobilier pentru amenajarea apartamentului propriu (din care ulterior s-a mutat), iar acum atelierul realizează piese de design pentru diverse amenajări, ce schimbă cu totul interiorul în care sunt amplasate”, spune Ciprian.

    A citit foarte mult despre lemn, a răscolit internetul pentru toate informațiile despre cum se comportă lemnul ca material, câte tipuri de lemn există și ce tehnici de meșteșug, căci la începutul carierei sale în arhitectură, nu avea cunoștințe foarte avansate de lucru cu lemnul. L-a ghidat o imensă curiozitatea nativă și o predilecție pentru lucrul cu mâinile. Iar practica a venit după mulți ani de documentare, abia după ce a simțit că înțelege teoria.

    Ciprian Manda - designerul care face mobilă din lemn masiv unicată
    Ciprian Manda

    Unicitatea pieselor pe care le face e esențială

    Ciprian lucrează cu multe materiale, atât în meseria sa de arhitect, cât și în cea de designer de produs, dar lemnul este de departe preferatul său. Are o predilecție către stilul minimalist, pe care îl îndulcește prin lemn. Are lemnul această putere, dată de bogăția și istoria sa, de a echilibra spațiile care la prima vedere pot părea un pic reci sau goale.

    „E un material viu, ce lucrează în funcție de mediul înconjurător și este o provocare să-l integrezi într-un anumit design. Căldura vizuală dată de materialul natural dă identitate unei piese simple și o transformă în altceva, aproape de o sculptură. Unul din marile avantaje în lucrul cu lemnul masiv este reușita de a crea piese unice”, explică designerul. 

    Piesele pe care le gândește au forme cât mai simple, tocmai pentru a pune în valoare frumusețea și bogăția materialului. „Chiar dacă formele sunt similare, fiecare piesă are identitatea ei vizuală, cu istoria copacului vizibilă în desenul, textura, nodurile și crăpăturile scândurii”, spune el.

    Un astfel de obiect vine la pachet cu o întreagă poveste. Dacă hotărăști să-ți cumperi o piesă din atelierul lui Ciprian Manda, vei ajunge să deții nu doar un obiect, ci destinul unui element din natură. El folosește panouri din scânduri cât mai late, pentru a păstra cât mai intacte povestea și desenul lemnului.

    Defectele fac parte din expresivitatea rezultatului final, iar designerul nu renunță niciodată la ele, în schimb caută ca lemnul să nu fie avariat. Și-l alege din depozite specializate pe lemn masiv, în funcție de proiectul la care lucrează, pe baza unei liste. De cele mai multe ori, lucrează cu stejar, dar folosește și pin nordic, frasin, nuc românesc, nuc american și wenge.

    Procesul de lucru durează în jur de o lună

    Piesele pe care le face capătă valoare și prin dificultatea și raritatea tehnicii folosite. Obiectivul nu e să scoată piese pe bandă rulantă. „Piesele noastre încearcă un design original, personalizat și încercăm să evităm folosirea unor abordări la modă, ce expiră pe termen lung. Ca urmare, ele pot avea o prezență spectaculoasă într-un interior minimalist și nu numai”, explică Ciprian.

    Termenul uzual de execuție al unei piese este de aproximativ patru, cinci săptămâni, ce include partea de proiectare, aclimatizare și realizare efectiv a piesei. Ciprian lucrează în general pe comandă, dar realizează și piese de concepție proprie, inspirate de piese de lemn spectaculoase. Dacă-ți dorești o piesă de design de lemn realizată de arhitect, trebuie să faci o cerere, fie că-ți dorești un model deja existent, fie o lucrare complet nouă.

    După ce propunerea îți este acceptată, urmează un proiect de detaliu, din care rezultă un necesar de material. Tâmplarul merge apoi la depozitul de lemne și alege fiecare scândură în parte, pentru a obține rezultatul final dorit.

    Termenul uzual de execuție al unei piese este de aproximativ patru, cinci săptămâni
    Termenul uzual de execuție al unei piese este de aproximativ patru, cinci săptămâni

    Materialul ajuns în atelier este sortat, îndreptat și așezat la șipcă pentru o perioadă, pentru aclimatizare. După, este pregătit pentru realizarea panourilor necesare diverselor piese de mobilier. „Urmează perioada efectiv de construcție a piesei de mobilier, când se realizează dimensionarea pieselor și îmbinarea lor, folosind de multe ori îmbinări lemn lemn, pentru o durabilitate sporită. Finisarea și montarea accesoriilor sunt printre ultimele etape, urmate de montajul efectiv al piesei, la client acasă”, povestește Ciprian.

    Atelierul este locul unde merge zilnic. Aici își face ordine în gânduri, chiar dacă mediul este unul zgomotos, unde nu are cum să asculte muzică, pentru că poartă căști de protecție în majoritatea timpului. Lemnul masiv îi dictează ritmul zilei, cât și organizarea, și chiar dacă este repetitiv, Ciprian nu se plictisește niciodată.

    „Sunt etape ce trebuie respectate și lucrurile se fac într-o anumită ordine, pentru a finaliza o piesă. Este o schimbare semnificativă față de procesul de design sau proiectare, care are cu totul alt ritm”, menționează artizanul.

    Una dintre lucrările care i-au rămas arhitectului la inimă și care i-a adus o satisfacție imensă este o masă monumentală, de șase metri diametru, realizată din pin nordic, într-un timp foarte scurt. A fost creată pentru un eveniment, cu un deadline de doar două săptămâni.

    mobilă lemn masiv Masa rotundă cu diametrul de 6 metri
    Masa rotundă cu diametrul de 6 metri

    În cele două săptămâni mai mult nu a dormit, căci a fost necesar să scurteze drastic perioadele de aclimatizare, proiectare și execuție. Și a reușit să se încadreze în timp, iar lucrarea a ieșit ca în proiect. „Deși era gândită a fi folosită doar pentru un eveniment, masa am realizat-o cum trebuie și a mai fost asamblată de câteva ori în București și cine știe, poate va fi folosită și în viitor”, povestește el.

    Nevoia de piese unice din lemn e în creștere

    Ciprian lucrează alături de doi colaboratori permanenți și unul ocazional, iar alegerea lor s-a produs de la sine, căci sunt mulți cei interesați de acest domeniu și a avut la cine să apeleze la nevoie. „Durează destul de mult familiarizarea cu sistemul de lucru impus de lemnul masiv, dar pentru cineva pasionat nu este neapărat un lucru rău”, explică el.

    Crede că românii sunt deschiși către astfel de piese de mobilier și există o piață în creștere în acest sens, deoarece piața e saturată de produse din materiale de slabă calitate și execuție îndoielnică. Cei mai mulți clienți ai lui sunt oameni care călătoresc, au contact cu lumea culturală mai largă și au învățat să aprecieze lucruri de calitate. Își pot justifica financiar o investiție într-un obiect de design, din lemn masiv.

    Artistul și-a setat de la bun început standarde ridicate de lucru și asta înseamnă că nu lasă loc pentru erori. Poate accepta mici inconsistențe în detaliile care nu contează, dar dacă obiectul final are erori vizibile, atunci îl reface, „chiar dacă înseamnă timp pierdut suplimentar.” Nu se ghidează nicio clipă după filozofia „merge și așa”, un principiu îl aplică și în lucrările sale de arhitectură.

    Ciprian Manda merge zilnic în atelierul său
    Ciprian Manda merge zilnic în atelierul său

    7 piese de design din lemn lucrate de Ciprian, din care să te inspiri

    Prețurile pieselor din cadrul Atelierului Ciprian Manda variază în funcție de mai mulți parametri. În primul rând, el face piese la comandă, pe dimensiunile și în configurația aleasă de client, și în al doilea rând, nu are niciodată două piese la fel, chiar dacă le lucrează după același model.

    „Prețul se stabilește după o discuție cu clientul. În general, o comodă cu uși poate porni de la 950 euro și poate ajunge la peste 1800, 2000 de euro. O masă de dining poate începe de la 1050 de euro și să ajungă pe la 1650 de euro, dar am făcut și mese mai speciale, care au avut un cost pe măsură”, completează arhitectul.

    1. Taburet Fagacea

    Un taburet ce îmbină un element masiv, decupat dintr-un trunchi de stejar, cu roți industriale, pentru sarcini grele. Designul a rezultat în urma unei inspirații de moment, de forma arhaică, vazută într-un rest de trunchi.

    mobilă lemn masiv Taburet Fagacea
    Taburet Fagacea

    2. Masa rotundă cu diametrul de șase metri, realizată din pin nordic

    Realizată pentru eveniment cu specific nautic, are baza ce amintește de forma unor bărci, scoase la uscat, pe proptele din lemn. Blatul are frezări longitudinale, similare unor valuri mici, realizate pe toată suprafața. Construcția a fost gândită modular, pentru a fi asamblată în maxim două ore și permite diferențe de nivel de până la zece centimetri, fiind gândită a fi montată la exterior, pe iarbă.

    mobilă lemn Masa rotundă cu diametrul de 6 metri
    Masa rotundă cu diametrul de 6 metri

    3. Dressing din pânză

    Un corp de depozitare din cadrul unei amenajări mai mari, ce îmbină stejarul masiv cu lejeritatea pânzei de bumbac. Detaliile atent lucrate dau prețiozitate corpului de depozitare, care are o formă ce acomodează o stație de joacă pe calculator și un loc de dormit pentru un adolescent.

    mobilă lemn Dressing din pânză
    Dressing din pânză

    4. Comodă cu baza în zig zag

    Un corp de depozitare jos, realizat din stejar și așezat pe o bază metalică cu un design dinamic.

    Comodă cu baza în zig zag
    Comodă cu baza în zig zag

    5. Masă Alpha

    Masa Alpha este realizată din stejar, cu sprijin central, în dublă consol, folosește componente metalice, pentru a asigura un echilibru aparent instabil.

    mobilă lemn masiv Masă Alpha
    Masă Alpha

    6. Masă Zig Zag

    O masă cu blat din nuc american, cu o bază centrală metalică, cu o formă grafică, minimalistă.

    mobilă lemn masiv Masă Zig Zag
    Masă Zig Zag

    7. Bucătăria M

    O bucătărie realizată recent, pentru un spațiu destul de mic, dar care reușește să îmbine design-ul cu funcționalitatea, folosind căldura lemnului masiv.

    mobilă lemn masiv Bucătăria M
    Bucătăria M

    Foto: arhiva Ciprian Manda

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments