LIFE

De la oraș la sat: au construit de la zero o casă în satul transilvănean Viștișoara, apoi au transformat-o în pensiune

    Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unei familii care a construit de la zero o casă în satul Viștișoara, județul Brașov. Anca, soțul ei și fetița lor s-au mutat aici în pandemie, iar doi ani mai târziu și-au transformat reședința cu design scandinav într-o pensiune turistică.

    Anca și soțul ei au început construcția casei în 2018
    Anca și soțul ei au început construcția casei în 2018

    De la oraș la sat: decizia mutării și locul ales

    Peste 20 de ani, Anca (38 de ani), originară din Slobozia, a locuit în București, oraș pe care-l consideră ofertant, dar și sufocant și obositor, care simte că-i îngrădea ceea ce iubea cel mai mult, viața de familie. „Zilele se transformaseră într-o goană nebună după activități și lucruri care trebuiau făcute, prin locuri care nu ne mai trezeau emoții și printre chipuri care nu ne mai spuneau nimic. Eram prea ocupați să fim ocupați și ne rămânea prea puțin timp să mai trăim”, adaugă ea.

    În pandemie, au ales să se relocheze în Viștișoara, unul dintre cele mai autentice sate din Transilvania, aflat la poalele Munților Făgăraș. Anca spune că au descoperit locul întâmplător, întra-una dintre drumețiile montane pe care obișnuiau să le facă. „Am îndrăgit din prima clipă îmbinarea perfect armonioasă a celor 4 elemente dătătoare de viață – susurul pârâului, aerul binefăcător de munte, focul mocnind în șemineu și pământul că element al creației”, povestește ea.

    Începuseră din 2018 să lucreze acolo la construcția unei case, iar în 2021 au terminat și s-au mutat acolo. În tot acest proces, cuplul a fost ajutat de meșteri locali care i-au ajutat să dea o formă concretă unui vis. „Ani de zile, în scurtele momente de pauză din alergarea istovitoare prin metropolă, ne așezam să ne punem gândurile și ideile pe hârtie. Am visat, am creionat, am imaginat până ce ne-am construit căsuța visurilor noastre”, își aduce ea aminte.

    Au lucrat cot la cot alături de muncitori, de la fundație, instalații, design și până la amenajarea interioară. Și-au dorit o locuință în stil scandinav, cu ferestre generoase care să permită naturii să îi îmbrățișeze în orice moment și care să respire prin toții porii aerul pur al vieții simple de la munte.

    Freelencerița susține că nimic nu este ales întâmplător în casă și fiecare element spune o poveste. În același timp, explică ea, și-au dorit simplitate și confort, bogăția lemnului, culoare, căldură și posibilitatea de a simți natura în mod autentic, în toate formele ei.

    „Am gândit și făcut totul cu bucuria copilului care își construiește prima fortăreață, primul castel de nisip, își așază primul cort sub masă sau fuge cu picioarele goale pe ulițele încălzite ale satului, știind sigur că altă bucurie mai mare pe lume nu există. Am construit totul în jurul unui acasă exact cum l- am visat”, continuă Anca.

    De la oraș la sat: o investiție de 150.000 de euro

    Anca și soțul ei au pornit pe acest drum cu gândul unui business în minte, iar investiția a fost de aproximativ 150.000 de euro (o parte din fonduri proprii, o parte din grantul IMM invest și o parte cu ajutorul părinților). Odată deschisă pensiunea, cei doi s-au mutat în apropiere, într-o altă casă. Locuința inițială are un teren de 1600 metri pătrați și ieșire directă la pârâul Viștișoara.

    Casa are 220 de metri pătrați, cinci camere duble (trei la parter și două la mansardă) și trei băi. „Livingul este spațios, cu vedere la munte, bucătăria open space, complet utilată, iar zona de la mansarda este ideală pentru a admira Făgărașii în orice anotimp”, precizează tânără.

    La capitolul utilități, River Residence Chalet Viștișoara are apă din surse proprii (fântână), dar e racordată și la conducta de apă din sat, modernizată în 2021 din fondurile localnicilor. Încălzirea este pe termoșemineu, pe lemne și pe centrală electrică, iar o conductă de caz este în proces de implementare în zonă.

    „Trebuie să îți placă cu adevărat viața la țară pentru a te muta aici”

    „Pentru o mutare la țară e nevoie de multă muncă, de perseverență, multăăă răbdare și de noroc în a găsi echipa potrivită de a construi proiectul visat”, crede Anca. Diferențele între oraș și sat le consideră majore, de la posibilitățile urbei, la infrastructura mai bună și sistemul de sănătate la îndemână. Cu toate astea, nu regretă absolut deloc decizia de a părăsi Capitala.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    De la oraș la sat: au construit de la zero o casă în satul transilvănean Vi�...