UTILE

Cum să te protejezi de căpușe și ce să faci când observi o mușcătură de căpușă

publicat pe 15 mai 2024

    Primăvara este sezonul apariției căpușelor, acele mici arahnide despre care știm deja că pot fi purtătoare ale unor infecții periculoase. Îți spunem cum să te protejezi de ele, care sunt cele mai bune soluții de combatere a căpușelor în grădină dar și ce să faci în cazul în care ai descoperit, pe corpul tău sau al animalelor de companie, o mușcătură de căpușă.

    Cum te poți proteja de căpușe

    Orice ieșire în natură vine cu riscul de a fi mușcat de diverse insecte. Unele sunt cel mult neplăcute, însă de-a dreptul inofensive. Pe de altă parte, o mușcătură de căpușă poate reprezenta un pericol pentru sănătate, motiv pentru care e bine să faci orice îți stă în putință pentru a evita o astfel de situație.

    Căpușele se hrănesc cu sânge – fie el al oamenilor ori al animalelor – și astfel pot transmite gazdei bacterii și alți patogeni. Probabil ai auzit deja de boala Lyme, cunoscută și drept borelioză – aceasta este produsă de o bacterie transmisă de căpușe și afecttează pielea, inima, articulațiile și sistemul nervos. Nu orice mușcătură de căpușă transmite această boală, însă este indicat să eviți orice risc.

    Locuri de care să te ferești

    În general, căpușele se găsesc în locurile cu vegetație deasă și înaltă. Evită să mergi prin zonele cu iarbă înaltă, cu tufișuri ori prin păduri pe timp de primăvară dacă nu ai îmbrăcăminte care să te protejeze atât la nivelul picioarelor, cât și al brațelor.

    Sfaturi să previi o mușcătură de căpușă

    om aplica spray anti muscatura de capusa pe picioare intr-o plimbare prin iarba cu flori galbene inflorite in jur
    Pentru a te proteja de o mușcătură de căpușă, poartă haine lungi și folosește un insecticid potrivit pentru aplicarea pe corp

    Totuși, dacă te-ai decis să faci o plimbare prin natură, e indicat să mergi pe cărările deja bătătorite și să eviți să pășești prin locurile cu iarbă înaltă. În orice caz, te poți proteja de o mușcătură de căpușă dacă porți pantaloni lungi peste care este indicat să îți ridici șosetele, astfel încât insectele să nu aibă acces liber la pielea ta. Poartă haine cu mâneci lungi și încearcă să prinzi marginea bluzei sau tricoului în elasticul din talie al pantalonilor, fiindcă și aceea este o zonă vulnerabilă în fața căpușelor. Un alt sfat legat de îmbrăcăminte este să alegi articole în culori deschise – alb, bej, crem, galben – pe care să observi imediat apariția insectelor.

    În farmacii există de vânzare soluții împotriva căpușelor, cu formule create special pentru a ține astfel de insecte la distanță. Există și opțiuni naturale – poți aplica pe îmbrăcăminte sau direct pe piele, dacă nu este sensibilă, uleiuri esențiale de rozmarin, cedru, lămâiță, mentă sau citronella, despre care se spune că țin căpușele la distanță.

    Cum se scoate o căpușă

    cum se scoate o capusa cu penseta speciala
    Ia în considerare sfaturile despre cum se scoate o căpușă în siguranță, pentru a evita o posibilă infecție

    Dacă totuși te-a lovit ghinionul și ai observat o mușcătură de căpușă pe corp, în niciun caz să nu încerci să îndepărtezi insecta trăgând de ea. Căpușele se atașează de piele prin cap, așa că dacă pur și simplu tragi de ea, este posibil să îi detașezi din greșeală corpul de cap. Astfel, capul căpușei va rămâne prins în piele, ceea ce crește riscul apariției unei infecții.

    E bine să ignori toate sfaturile populare despre cum se scoate o căpușă – nu încerca să o arzi sau să aplici pe ea acetonă, spirt și alte soluții. Acestea pot stimula insecta să elibereze agenți patogeni în piele. În schimb, folosește o pensetă specială pentru căpușe, prin care vei prinde insecta cât mai aproape de locul în care s-a atașat și o vei roti în sensul acelor de ceasornic până când se desprinde din piele și poate fi îndepărtată în siguranță.

    Metode de combatere a căpușelor în grădină

    capusa pe un fir de iarba
    Căpușele stau cel mai adesea pe ierburile înalte din grădină

    Pentru combaterea apariției căpușelor în grădina ta, e recomandat să tunzi regulat iarba și să nu o lași să ajungă la înălțimi prea mari, în special în jurul casei și al tufișurilor. E important să îndepărtezi imediat și buruienile sau deșeurile vegetale rămase în urma diverselor activități de îngrijire a grădinii.

    Pentru extra siguranță, poți stropi grădina cu insecticide anti căpușe pe care le găsești la fitofarmacii. E bine să ai la îndemână o pompă de stropit sau un atomizor special de grădină, fiindcă soluțiile se amestecă în apă iar stropirea manuală poate fi dificilă într-o curte de mari dimensiuni.

    Urmează aceste sfaturi pentru a evita să te alegi cu o mușcătură de căpușă, atât tu, cât și cei dragi și animalele de companie, după o zi petrecută în natură. Și nu uita să plantezi în grădină și plante care alungă insectele dăunătoare.