
Cum să împachetezi cărțile când te muți într-o casă nouă
Oricât de pline de entuziasm sunt noile începuturi și mutatul într-o altă casă, pe atât de neplăcut poate deveni procesul în sine. Și, ca să eviți un stres în plus, trage aer în piept și fă-ți un plan de mutare. Împachetează-ți lucrurile organizat, înarmează-te cu multe cutii, iar dacă ai o bibliotecă generoasă, ține cont de sfaturile de mai jos.
Deși cărțile sunt ușor de pus împreună și procedeul este relativ simplu, este important să le împachetezi ținând cont de anumite reguli, ca să te asiguri că vor fi protejate pe transport și vor ajunge la destinație în forma în care au plecat. Uite câteva trucuri de la Apartment Therapy, care o să-ți facă mutarea în noua casă mai ușoară.
Cum să împachetezi cărțile: alege cutiile potrivite

Înainte să cumperi cutiile pentru împachetat, fă un inventar estimativ al cărților pe care le ai, ca să știi despre ce cantitate este vorba. Cea mai bună cutie pentru cărți este una mică, de 42 de litri sau mai mică. Cărțile sunt grele, iar o cutie mai mare nu va rezista la o asemenea greutate. Riști să se rupă fundul atunci când o ridici, sau mai rău, spatele celui/celei care se va ocupa de asta.
Nu le pune în cutie ca pe raft

Odată ce ai cutia potrivită, trebuie să te asiguri că pui cărțile în ea cât mai corect. Evită tentația de a le lua de pe raft și pune direct așa în cutie, în aceeași poziție.
Cea mai bună și sigură metodă este să le pui una peste alta, în poziția orizontală, cea în care ții o carte pe masă, și să formezi coloane. La bază, pune cărțile cele mai mari și asigură-te că pui cotor peste cotor, astfel încât să se sprijine reciproc.
Pentru spațiile goale din cutie, folosește cărți cu coperți moi, dar nu le pune cu cotorul în unghi, sau pe diagonală. Va compromite structura lui, și pot să cadă paginile din cărți. Pune cărți până umpli cutia și lasă spațiu deasupra lor doar cât să o poți închide. Astfel eviți mișcarea lor în cutie.
Umple spațiile goale

Inevitabil vei rămâne cu spațiu extra nefolosit în cutiile cu cărți, mai ales când aproape că ai terminat cărțile de pe raft și ai ajuns la cele cu forme mai ciudate. Asigură-te totuși că umpli acel spațiu cu ceva.
Dacă nu ai cărți care să se potrivească în spațiile goale, cel mai bine ar fi să faci rotocoale de hârtie de împachetat și să le pui peste cărți. Pune hârtie și în colțurile cutiei sau printre coloane. Dacă nu vrei să consumi hârtia, poți umple spațiul rămas cu tricouri vechi, gheme de lână și pături decorative sau orice alte lucruri moi și maleabile.
Cum să împachetezi cărțile fragile

Cărțile vechi și valoroase trebuie împachetate cu multă grijă. O metodă ar fi să le îmbraci individual în hârtie de împachetat pentru protecție, mai ales dacă o să le ții depozitate o perioadă de timp. Pentru cărțile vechi, folosește hârtie care nu a fost tratată cu acid, ca să nu se deterioreze coperțile. Poți chiar să pui pe fundul cutiei rotocoale de hârtie de împachetat, astfel coperțile nu vor fi lovite sau îndoite la transport.
Sigilează corect cutia

Când vine vorba să sigilezi cutiile cu cărți, nu exagera. Sunt mai rezistente decât crezi și au nevoie de mai puțină bandă adezivă. Pentru fundul cutiei, folosește trei bucăți: una pe centru, și câte una pe ambele părți cu colțuri expuse. Asigură-te că banda adezivă este lipită până pe la jumătatea cutiei, ca să-ți ofere extra susținere. Deasupra cutiei ai nevoie de doar două bucăți. Una pe mijloc și cealaltă peste ea, în formă de cruce.
Ca să-ți fie ușor la despachetat atunci când începi să le pui în biblioteca din noua casă, pune pe fiecare cutie o etichetă cu tipul de cărți din interior. Dacă îți place să ai totul aranjat în cel mai mic detaliu, poți face chiar un inventar al cărților pe care le-ai pus în fiecare cutie, pe autori, titluri sau edituri.
Când te muți este și momentul oportun să-ți revizuiești ce cărți doar adună praful și nu te mai interesează. Pune-le deoparte într-o cutie și donează-le.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
53 de idei pentru organizarea casei care te vor ajuta să menții ordinea pe termen lung
-
UTILE
Cum să împachetezi toate lucrurile pentru vacanță într-un rucsac mic și (aparent) neîncăpător
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
17 trucuri care o să te ajute să ai (aproape) întotdeauna dormitorul ordonat
-
LIFE
Când spune tradiția că e momentul să împodobești bradul și de ce
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.