Un apartament de 40 metri pătrați e locuința ideală pentru un cuplu, după o recompartimentare totală
publicat pe 01 nov. 2023Renovarea unui spațiu cu o vechime de aproape două secole vine la pachet cu multe necunoscute. Este un lucru pe care îl pot confirma, fără ezitare, cei de la Davidsign la finalul unui proiect care a însemnat reabilitarea și amenajarea unui apartament din centrul Oradei, situat într-o clădire construită la începutul secolului al XIX-lea.
Șantierul a început cu reconfigurarea interiorului, pentru că în planul original al apartamentului, compartimentarea lăsa mult de dorit. Intrarea în locuință era foarte fragmentată, așa că designerii Cătălin David și Carina Lazăr, de la Davidsign, au hotărât să unească zona respectivă cu bucătăria și cu zona de luat masa. Au renunțat la pereții despărțitori și au redat încăperilor înălțimea inițială, creând astfel senzația de spațialitate, într-un apartament de doar 40 metri pătrați. Au renunțat și la mezaninul cu scară de lemn care compartimenta pe vertical încăperea principală.
Maxim de confort, în 40 metri pătrați utili
Apartamentul este situat ultracentral, în Piața Unirii din Oradea. Primul gând al beneficiarilor a fost să îl închirieze în regim hotelier, dar pe măsură ce lucrările au avansat, iar proiectul a început să prindă contur, proprietara a hotărât să îl păstreze ca locuință personală. Decizia ei a însemnat o regândire a interiorului, pe partea de mobilare, designerii fiind nevoiți să găsească soluții care să asigure tot confortul și necesarul de depozitare.
„Lucrările au durat un an, pentru că am adus un spațiu locuibil la stadiul de cărămidă”, povestește Adela David. „Ne-am ocupat, în primul rând, de recompartimentarea interiorului, astfel încât să obținem maximum de confort. Ținând cont de faptul că apartamentul este unul micuț, am dorit ca fiecare spațiu să fie special. Astfel, bucătăria cu locul de luat masa este perfect pentru un chit-chat la cafea. Zona de living este perfectă pentru relaxare cu muzică în surdină, pentru vizionarea unui film sau pentru un pahar de vin împreună cu prietenii”.
Elemente originale arhitectură, integrate în amenajare
Marile atuuri ale apartamentului din Oradea sunt lumina naturală și înălțimea tavanelor, lucruri dobândite la finalul șantierului. Partea și mai interesantă este că amenajarea integrează elemente originale de arhitectură care vorbesc despre trecutul locului. Au lăsat cărămida la vedere în mai multe colțuri din casă. La fel și grinzile din lemn, pe care le-au recondiționat.
Există un contrast evident între nou și vechi în tot conceptul de amenajare pe care echipa Davidsign l-a propus, mai ales la nivelul finisajelor. Pe de o parte, pereții albi care accentuează ideea de spațiu nou, modern, pe de altă parte, zidurile de cărămidă care datează de la începuptul secolului al XIX-lea. Un element de focus, care duce amenajarea într-o zonă eclectică, este și scara spirală care urcă spre zona de dormit.
„Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și a dobândit aspectul actual în 1836, când a fost renovată după un incendiu de mari proporții. Ținând cont de istoria ei, am vrut să-i păstrăm cât mai mult din poveste, iar acest lucru să «respire» prin elementele de accent: pereții de cărămidă, grinzile de lemn”, povestește Adela.
Amenajarea include multe piese custom
Dimensiunea apartamentului a dus la inevitabile limitări în ceea ce privește soluțiile de mobilare. Dar amenajarea include piese esențiale care asigură tot confortul necesar unei case locuite permanent, cu spații pentru depozitare, mai ales în zona bucătăriei, unde înălțimea le-a permis.
Stilul de amenajare este unul boem relaxat, după cum spun designerii care au coordonat proiectul. Ideea lor a fost să nu aglomereze prea mult spațiul, ci să lăse interiorul să își spună povestea prin elementele de arhitectură.
„Încă de la intrare, apartamentul transmite un feeling extrem de plăcut, îmbiind prin căldura materialelor și a cromaticii alese”, explică Adela. „Având de-a face cu o structură aparte a spațiilor, am folosit multe produse custom. Pe partea de decorațiuni, am colaborat cu Omnia Autentica. Am folosit antichități veritabile care s-au potrivit foarte bine într-un spațiu cu o istorie deosebită”.
Bugetul total al amenajării a ajuns 40.000 euro.
Sfaturi pentru amenajare de la Davidsign
- Fă o listă cu ceea ce îți place: culori, obiecte, muzică, filme. Designerul tău trebuie să știe toate aceste amănunte.
- Pune accent pe detalii. Nu multe, dar câteva importante, care să aibă o anumită semnificație pentru tine. O poveste.
- Alege un covor de dimensiune potrivită.
- Optează pentru perdele din materiale cât mai simple și, dacă spațiul permite, joacă-te cu nuanțele draperiilor.
- Nu lăsa trendul să fie criteriul de bază. Cel mai important lucru este ca ambientul să fie unic, original și să reflecte personalitatea beneficiarului.
Sursa foto: Paul Burtic
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.