Plante

Cum îngrijești Tillandsia bulbosa, cea mai nepretențioasă plantă de aer

  Dacă nu ești familiarizat cu Tillandsia sau Tillys, așa cum sunt alintate de către pasionații de plante aeriene, acest articol este pentru tine. Majoritatea plantelor din genul Tillandsia sunt epifite, ceea ce înseamnă că acestea cresc atașate de alte plante, luându-și astfel nutrienții necesari creșterii și umiditatea de care au nevoie. Unele plante nu au nevoie de altă plantă și pot crește pe nisipul deșertului, în mișcare constantă. Majoritatea plantelor de aer au un aspect unic, iar Tillandsia bulbosa este cu siguranță un exemplu excelent în acest sens.

  Bulbosa este o specie cu aspect extraordinar, care prezintă ramificații care apar dintr-un bulb proeminent aflat la bază. În acest mod și-a câștigat, de altfel, atât numele botanic, cât și numele comun.

  Frunzele de Tillandsia bulbosa sunt de un verde închis, dar devin violet atunci când planta este gata să înflorească. Totuși, aceasta înflorește doar o dată în viață. Odată ce înflorește dezvoltă pui care pot fi separați de planta mamă și replantați ca plante individuale. 

  Plantele de aer sunt în mod normal ușor de cultivat, dar această plantă este deosebit de nepretențioasă față de alte exemplare, având în vedere toleranța ei când vine vorba de cantitatea de apă și frecvența udărilor. Pentru cei care își doresc să cultive plante aeriene, dar nu au mai îngrijit niciodată un astfel de gen, bulbosa este alegerea perfectă.

  Pentru persoanele cu degetul mare notoriu de negru, care doresc să crească o plantă în cel mai rău mod, plantele de aer sunt cea mai sensibilă opțiune, iar Tillandsia bulbosa este într-adevăr cel mai bun pariu pentru a reuși cu plantele de aer.

  Nume comunTillandsia bulbosa
  Nume botanicDypsis lutescens (în trecut numit Chrysalidocarpus lutescens)
  FamilieBromeliaceae
  Tip plantăEpifită erbacee
  Dimensiune la maturitate10-20 centimetri
  LuminăLumină directă, lumină indirectă, umbră parțială
  Tip solEste o plantă epifită (aeriană), nu are nevoie de sol
  Anotimp înflorireÎnflorește doar o dată pe parcursul vieții
  Culoare floriViolet
  ProveniențăMexic, America Centrală și America de Sud
  ToxicitateTillandsia bulbosa nu este toxică pentru animale.
  bulbosa

  Îngrijirea plantei Tillandsia Bulbosa

  Îngrijirea acestei specii este extrem de simplă. Spre deosebire de majoritatea plantelor, bulbosa nu are nevoie de un recipient sau de sol. Vasul pentru planta de aer poate fi improvizat fin orice – dintr-o coajă scoică spectaculoasă găsită pe plajă în ultima vacanță sau dintr-o bucată de lemn de plută. Poate fi suspendată de o bucată de sârmă sau poate fi așezată într-un terariu.

  Lumină

  Planta este foarte adaptabilă la lumină și umbră parțială. Nu îi place în mod deosebit soarele strălucitor și preferă lumina indirectă și umbra parțială.

  Sol

  Plasarea plantei în sol îi poate dăuna, pentru că pericolul ca bulbul să putrezească din cauza solului umed este mare.

  Apă

  Udarea plantei Tillandsia bulbosa este o sarcină ușoară. Plantele aeriene absorb apa în mod diferit de alte plante, pentru că nu își folosesc sistemul radicular. Rădăcinile lor sunt folosite în principal pentru a le ajuta să se prindă de alte plante sau de roci. În schimb, de-a lungul frunzelor acestei plante există structuri minuscule numite tricomi, care absorb umiditatea din aer. 

  În zone relativ umede frunzele nu au foarte mulți tricomi și par netede. La plantele de aer care trăiesc în climate mai uscate, numărul de tricomi este mult mai mare, lucru care dă plantelor de aer un aspect argintiu sau alb.

  Are nevoie de stropiri ușoare în fiecare săptămână cu un fulverizator cu stropi mici. Nu uda frunzele foarte tare.

  Temperatură și umiditate

  Bulbosa este originară din climatele umede din America de Sud și Centrală. Preferă astfel un mediu umed și tolerează temperaturile flexibile atâta timp cât nu coboară sub 15 grade Celsius.

  Tillandsia bulbosa

  Îngrăşământ

  Fertilizarea nu este necesară în cazul acestui soi.

  Soiuri de Tillandsia Bulbosa

  Tipul sălbatic de Tillandsia bulbosa este cu adevărat uimitor și rezistent, cu o viață lungă. Dar planta are foarte mulți hibrizi și soiuri care sunt disponibile comercial. Acestea vin într-o gamă foarte variată de culori, forme și dimensiuni, fără a necesita o îngrijire suplimentară.

  Soiurile variază în mărime de la Tillandsia bulbosa Baby, care are o dimensiune mică, până la Tillandsia bulbosa Gigante, o variație uriașă.

  Hibrizii variază de la Tillandsia bulbosa x ionantha Joel, la Tillandsia Lucille x bulbosa The Perfect Blend, care nu are doar o culoare diferită, dar și o formă distinctă. 

  Înmulțirea plantei Tillandsia Bulbosa

  Înmulțirea plantei se face din puii care cresc la baza plantei originale. Când aceștia ajung la jumătate din dimensiunea plantei mamă îi poți îndepărta cu ușurință și îi poți planta separat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Tillandsia bulbosa, cea mai nepretențioasă plantă de aer