Cum îngrijești Bromelia, planta la care poate dura până la trei ani să înflorească
publicat pe 08 sept. 2022Bromelia este o plantă aeriană, dar și perenă, care face parte din familia Bromeliaceae. Deși poate părea dificil de crescut, această plantă tropicală se adaptează cu ușurință la condițiile mediilor interioare și impresionează prin gama sa uimitoare de culori și texturi. Deși uneori produc flori, bromeliile sunt plante remarcabile în primul rând prin frunzișul lor colorat în tonuri roșu, verde, violet, portocaliu și galben, cu frunze băzdrade de dungi sau pestrițe ori cu alte caracteristici speciale. Bromeliile sunt plante cu creștere relativ lentă – durează până la trei ani până când acestea se maturizează și pot produce flori.
Nume comun | Bromelia |
Nume botanic | Bromeliaceae genera |
Familie | Bromeliaceae |
Tip plantă | Epifită și perenă |
Dimensiune la maturitate | Variază în funcție de gen și specie |
Lumină | Lumină puternică, indirectă sau filtrată |
Sol | Cu drenaj foarte bun (dacă este plantată în ghiveci) |
pH sol | Acid |
Anotimp înflorire | Variază |
Culori flori | Roșu, verde, mov, portocaliu, galben |
Proveniență | America tropicală și subtropicală |
Toxicitate | Bromelia nu este toxică pentru animale. |
Îngrijirea plantei Bromelia
În general, Bromelia are un set destul de specific de condiții pentru a înflori – iar aceste condiții variază de la gen la gen și chiar de la o specie la alta dintr-un singur gen. Ciclul lor de înflorire este afectat de lungimea zilei, temperatură, umiditate, apă și fertilizare.
Speciile de Bromelia pot fi fie terestre (crescute în sol), fie epifite (în natură se prind de copaci și absorb nutrienții cu ajutorul frunzele lor), dar atunci când sunt cultivate ca plante de apartament, Bromelia este de obicei cultivată într-un substrat poros, foarte bine drenat. Ca regulă generală, Bromelia se dezvoltă în aceleași condiții în care se dezvoltă și orhideele epifite. Cu toate acestea, ele sunt considerabil mai tolerante decât orhideele la fluctuațiile de temperatură, la secetă și la fertilizarea neglijentă.
Când sunt cultivate ca plante de interior, cele mai multe tipuri de Bromelia – atât speciile epifite, cât și cele terestre – sunt de obicei plantate într-un amestec de sol mixt pentru plante de ghiveci și nisip. Se udă normal, prin umezirea solului sau prin umplerea „cupei” formata de rozeta de frunze.
Lumină
Când vine vorba de lumină, nevoile plantei variază în funcție de gen. Unele pot rezista la soare puternic, în timp ce altele se ard rapid dacă stau în bătaia razelor. În general, soiurile cu frunze moi, flexibile, fără nervură de susținere, preferă medii cu lumină scăzută, în timp ce plantele cu frunze rigide și dure preferă lumina puternică indirectă.
Un semn că Bromelia primește prea multă lumină este îngălbenirea frunzelor, în timp ce plantele ale căror frunze capătă nuanțe de verde închis și devin alungite, primesc prea puțină lumină.
Sol
Bromelia cultivată în interior se dezvoltă armonios în pământ de ghiveci cu drenare rapidă, care reține umiditatea, dar drenează excelent. Un amestec format din două treimi pământ pe bază de turbă și o treime nisip este formula ideală. Poți folosi, de asemenea, substrat orhidee sau cărbune. Multe tipuri de Bromelia epifite pot fi cultivate în recipiente sau pot fi montate pe scânduri sau bușteni (de obicei fixate cu legături sau lipici).
Apă
Deși provin din medii tropicale, umede, unele tipuri de Bromelia tolerează foarte bine condițiile de secetă, dar cele mai multe preferă solul umed, nu ud. În mod obișnuit nu este necesar să păstrezi „cupa” plantei plină cu apă în mod constant, dar poți face acest lucru dacă lumina este foarte puternică și temperatura sunt ridicate. Dacă alegi această metodă de a uda Bromelia amintește-ți să speli din când în când „cupa” plantei pentru îndepărtarea sărurilor acumulate.
În general, e de ajuns să uzi plantele prin sol săptămânal în timpul sezonului de creștere și să reduci frecvența udărilor pe timpul iernii. Este foarte important să nu lași niciodată planta în apă stătută, pentru că Bromelia este predispusă la putrezirea rădăcinilor.
Așteaptă până când primii doi centimetri de sol se simt uscati la atingere înainte de a uda planta din nou. Dacă le cultivi ca epifite (ca plante de aer fără sol), Bromeliile au nevoie de mai multă atenție: pulverizează-le și scufundându-le în apă o dată pe săptămână.
Temperatură și umiditate
Bromelia este tolerantă la variațiile de temperatură, dar majoritatea plantelor au nevoie de protecție împotriva frigului. Acestea preferă temperaturi cuprinse între 15-30 grade Celsius și condiții de umiditate de 60%. În multe zone climatice, Bromelia poate fi mutată în aer liber în timpul verii. Trebuie să ai însă în vedere un lucru: află ce specie de Bromelia deții și imită condițiile din mediul ei natural.
Îngrăşământ
În timpul sezonului de creștere, folosește un îngrășământ lichid diluat la jumătate. Evită fertilizarea plantelor mature iarna și când planta începe să înflorească.
Tipuri de Bromelia
Deși familia Bromeliaceae include plante de interior cultivate de obicei în sol, în ghivece, multe specii sunt plante epifite. Printre genurile comune de Bromelia folosite ca plante de apartament se numără:
- Guzmania: acest gen include speciile cele mai accesibile, prezente în comerț, inclusiv G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguinea și G. monostachia. Au frunze lungi, plate, verzi lucioase. Cele mai comune soiuri au bractee roșu aprins (un nume comun pentru această plantă este Steaua stacojie), dar, în funcție de specie, există plante galbene, portocalii, violete sau roz. Înfloririle sunt foarte de lungă durată, rezistând două până la patru luni.
- Neoregelia: acest gen este cel mai divers dintre toate genurile de Bromelia. Speciile folosite ca plante de interior au unele dintre cele mai frumos colorate bractee, variind de la roz, la violet intens. Au rozete de frunze scurte și destul de plate.
- Vriesea: specia din genul Vriesea produce flori tropicale, asemănătoare penelor, și frunze pestrițe. Printre soiurile populare se numără V. splendens și hibridul Vreisea Fireworks.
- Ananas comosus Champaca: Ananas este genul care include ananasul comun, iar soiul unei specii, A. Comosus Champaca, este un ananas ornamental cultivat adesea ca plantă de apartament. Această Bromelie are frunze dispuse asemănător picioarelor unui păianjen, iar unele au un fruct ananas (necomestibil) în miniatură deasupra vârf.
Înmulțirea plantelor Bromelia
Înmulțirea plantelor Bromelia din vlăstari este cea mai bună variantă de înmulțire. Într-un ciclu natural de creștere, o plantă matură va produce un vârf de flori cu flori mici, uneori nesemnificative, înconjurate de bractee. Bracteele rezistă uneori luni de zile.
După ce floarea moare, planta începe să moară în următoarele câteva luni. Cu toate acestea, planta mamă produce înainte mai mulți muguri la bază. Când acești muguri se transformă în plante care ating aproximativ o treime din dimensiunea plantei mame, ei pot fi tăiați atent cu un cuțit steril și ascuțit și puși individual în propriile recipiente. Vlăstarii au de obicei câteva rădăcini, însă și în cazul în care nu au, aceștia vor forma rădăcini odată ce sunt puși în noile lor recipiente.
Boli și dăunători
Deși uneori susceptibilă la coligări, afide și solzi, Bromeliaa suferă rareori de dăunători severi. Poți să elimini colișnițele și afidele prin pulverizarea plantei cu un amestec de apă și câteva picături de detergent de vase sau poți să tamponezi insectele de pe plantă folosind un tampon de bumbac stropit cu alcool.
Cum să faci Bromelia să înflorească
Deși poate fi dificil să reproduci cu acuratețe condițiile din mediul nativ, de care unele specii au neapărată nevoie pentru a putea să producă flori, studiile au arătat că poți „forța” Bromelia să înflorească dacă o expui la etilenă. Pune planta într-o pungă de plastic transparentă, bine sigilată, alături de un măr copt. Păstrează punga închisa timp de zece zile. Mărul va elimina gazul pe măsură ce se descompune. Important de menționat este că trebuie să elimini toată apa din cornetul plantei înainte de a încerca această metodă.
Probleme frecvente în cazul Bromeliei
Deși Bromelia nu are în general multe probleme, trebuie să iei în calcul următoarele:
Udarea excesivă
Dacă în timpul udării suprasaturezi pământul pentru ghiveci în loc să umpli cornetul central format de frunzele plantei, Rădăcinile Bromeliei pot putrezi. Bromelia preferă un sol mai de grabă uscat. Dacă plantezi Bromelia, alege întotdeauna ghivece cu orificii de drenaj și scapă apoi de apa care se scurge în farfuria sau în masca ghiveciului, ca rădăcinile să nu stea în apă. De asemenea, este indicat să eviți recipientele din metal în cazul acestei plante.
Apa dură
Apa bogată în minerale poate provoca pete la baza plantei și în cupa centrală. Cel mai bine este să uzi planta cu apă filtrată.
Bromelia este ușor de îngrijit?
Deși la prima vedere pot părea pretențioase, Bromeliile sunt relativ ușor de îngrijit. Frunzele lor absorb umiditatea și alți nutrienți direct din aer.
Cât de repede crește Bromelia?
Bromelia este o plantă cu creștere lentă și procesul lor de maturizare (momentul în care pot produce flori) poate dura până la trei ani.
Cât timp poate trăi Bromelia?
Majoritatea plantelor Bromelia de interior pot trăi între doi și cinci ani înainte ca planta mamă să moară. La moarte însă aceasta lasă în urmă vlăstari care pot fi replantați.
-
Grădină
Top 10 flori de umbră perene pe care le poți planta în cele mai întunecate zone ale grădinii
-
Plante
Cum poți salva floarea dracena când i s-au uscat frunzele la vârf din cauza unor boli sau dăunători
-
LIFE
Câteva soluții bio pentru combaterea afidelor sau cum să scapi de păduchii de plante fără să-ți otrăvești grădina
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.