
Cum îngrijești și înmulțești Neoregelia, o bromelia cu flori roșii
Există aproximativ 90 de specii de Bromelia Neoregelia sălbatice, care cresc în pădurile tropicale din America de Sud. Mai mult decât atât, există sute de hibrizi, cu o varietate uimitoare de mărimi, forme și culori. Neoregelia variază de la tipuri foarte mari de Bromelia, până la plante mici și colorate văzute în peisajul tropical.
În interior, cele mai comune specii de Neoregelia nu au bracteele de flori falnice ale altor Bromelii – florile lor rămân mai aproape de cupa centrală, iar frunzele mai noi au culori diferite. Cu toate acestea, Neoregelia sunt plante extrem de frumoase care nu supraviețuiesc la temperaturi scăzute.

Condiții de creștere
Lumină: aceste plante se dezvoltă armonios când sunt plasate în spații cu lumină indirectă sau umbră moderată. Ele pot fi aclimatizate la niveluri de lumină mai ridicate.
Apă: pune apă în cupa centrală a plantei. Înlocuiește apa frecvent cu apă curată pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute și dezvoltarea bacteriile care ar putea ataca planta.
Temperatură: aceste plante sunt mai rezistente la frig decât alte plante tropicale, dar preferă temperaturile de peste 15 grade Celsius.
Sol: folosește orice tip de substrat. Neoregelia este o plantă aeriană, așa că își folosește rădăcinile drept suport.
Îngrășământ: fertilizează rar Neoregelia cu un îngrășământ lichid diluat în cupa centrală în timpul sezonului de creștere.
Înmulțire
Neoregelia, ca toate plantele Bromelia, se înmulțește prin producerea de muguri sau plante mici care apar în jurul plantei mamă după ce aceasta înflorește și moare treptat, dând timp puilor să se dezvolte. Aceștia pot fi apoi mutați individual în recipiente.
Replantare
Bromeliile mature nu trebuie replantate. Alege însă cu grijă recipientele pentru Bromelii. Nu au rădăcini extraordinar de puternice și au nevoie de o susținere bună, altfel se pot răsturna. Neoregelia, spre deosebire de Guzmania și Aechmea, sunt plante cu o înălțime mai mică, așa că în cazul acesteia riscurile sunt mai mici.
Soiuri
De departe, cea mai comună specie de Neoregelia prezentă în comerț este Neoregelia carolinae, care crește în rozete mai mari de frunze frumoase, înguste, dungate și pestrițe.
Pe măsură ce planta înflorește, centrul cupei devine roșu și din el se ivesc florile delicate, de dimensiuni mici. Plantele mature au de obicei mai puțin de 30 de centimetri înălțime. Alte specii de Neoregelia sunt mai greu de găsit.
Sfaturi de creștere
Plantele Neoregelia nu sunt Bromelii greu de crescut, dar au mai multă nevoie de lumină puternică indirectă decât altele pentru a-și păstra culorile profunde și vii ale frunzișului. Rezistă și dacă sunt expuse la lumină directă, dar dimineața când soarele nu este atât de dogoritor, situate la o fereastră din est.
Ca regulă generală în cazul Bromeliei, evită să pui apă de la robinet în cupa centrală și nu fertiliza excesiv planta. Asigură-i condiții de umiditate crescută în timpul sezonului de creștere – o poți stropi pe timpul verii.
-
LIFE
Și-au proiectat, construit și amenajat propria cabană A frame din lemn, la poalele munților
O poți închiria și tu!
-
Before&After
Before&after: această bucătărie renovată cu 10.000 euro pare open space, dar de fapt e închisă
Din vechea amenajare au păstrat doar parchetul.
-
LIFE
Doi tineri din Cluj au descoperit că cel mai mult se relaxează în grădina de legume, muncind
Grădina lor are 300 metri pătrați și multe bunătăți.