Plante

Cum îngrijești și înmulțești Neoregelia, o bromelia cu flori roșii

  Există aproximativ 90 de specii de Bromelia Neoregelia sălbatice, care cresc în pădurile tropicale din America de Sud. Mai mult decât atât, există sute de hibrizi, cu o varietate uimitoare de mărimi, forme și culori. Neoregelia variază de la tipuri foarte mari de Bromelia, până la plante mici și colorate văzute în peisajul tropical. 

  În interior, cele mai comune specii de Neoregelia nu au bracteele de flori falnice ale altor Bromelii – florile lor rămân mai aproape de cupa centrală, iar frunzele mai noi au culori diferite. Cu toate acestea, Neoregelia sunt plante extrem de frumoase care nu supraviețuiesc la temperaturi scăzute.

  Condiții de creștere

  Lumină: aceste plante se dezvoltă armonios când sunt plasate în spații cu lumină indirectă sau umbră moderată. Ele pot fi aclimatizate la niveluri de lumină mai ridicate.

  Apă: pune apă în cupa centrală a plantei. Înlocuiește apa frecvent cu apă curată pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute și dezvoltarea bacteriile care ar putea ataca planta.

  Temperatură: aceste plante sunt mai rezistente la frig decât alte plante tropicale, dar preferă temperaturile de peste 15 grade Celsius. 

  Sol: folosește orice tip de substrat. Neoregelia este o plantă aeriană, așa că își folosește rădăcinile drept suport. 

  Îngrășământ: fertilizează rar Neoregelia cu un îngrășământ lichid diluat în cupa centrală în timpul sezonului de creștere.

  Înmulțire

  Neoregelia, ca toate plantele Bromelia, se înmulțește prin producerea de muguri sau plante mici care apar în jurul plantei mamă după ce aceasta înflorește și moare treptat, dând timp puilor să se dezvolte. Aceștia pot fi apoi mutați individual în recipiente. 

  Replantare

  Bromeliile mature nu trebuie replantate. Alege însă cu grijă recipientele pentru Bromelii. Nu au rădăcini extraordinar de puternice și au nevoie de o susținere bună, altfel se pot răsturna. Neoregelia, spre deosebire de Guzmania și Aechmea, sunt plante cu o înălțime mai mică, așa că în cazul acesteia riscurile sunt mai mici. 

  Soiuri

  De departe, cea mai comună specie de Neoregelia prezentă în comerț este Neoregelia carolinae, care crește în rozete mai mari de frunze frumoase, înguste, dungate și pestrițe.

  Pe măsură ce planta înflorește, centrul cupei devine roșu și din el se ivesc florile delicate, de dimensiuni mici. Plantele mature au de obicei mai puțin de 30 de centimetri înălțime. Alte specii de Neoregelia sunt mai greu de găsit.

  Sfaturi de creștere

  Plantele Neoregelia nu sunt Bromelii greu de crescut, dar au mai multă nevoie de lumină puternică indirectă decât altele pentru a-și păstra culorile profunde și vii ale frunzișului. Rezistă și dacă sunt expuse la lumină directă, dar dimineața când soarele nu este atât de dogoritor, situate la o fereastră din est. 

  Ca regulă generală în cazul Bromeliei, evită să pui apă de la robinet în cupa centrală și nu fertiliza excesiv planta. Asigură-i condiții de umiditate crescută în timpul sezonului de creștere – o poți stropi pe timpul verii. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești și înmulțești Neoregelia, o bromelia cu flori roșii