Plante

Cum îngrijești Dracaena marginata, cunoscută și sub numele de Copacul dragon

  Dracaena marginata, cunoscută și sub numele Copacul dragon (din cauza numelui său comun este confundată adesea cu Dracaena draco), este o plantă atrăgătoare cu frunze verzi și margini roșii, în formă de sabie. Originar din Madagascar, arbustul este o alegere excelentă pentru grădinarii de interior proaspăt îndrăgostiți de lumea plantelor – este ușor de îngrijit, tolerant la secetă și aproape indestructibil.

  Planta are creștere lentă, iar înălțimea sa maximă poate atinge 2-3 metri. 

  Dracaena marginata este toxică pentru animalele de companie.

  Nume comunCopacul dragon, Dracena marginata, Copacul dragon din Madagascar
  Nume botanicDracaena marginata
  FamilieAsparagaceae
  Tip plantăArbore veșnic verde
  Dimensiune la maturitatePână la trei metri înălțime
  LuminăLumină puternică indirectă sau filtrată
  SolArgilos, bine drenat
  pH solAcid sau neutru
  ProveniențăMadagascar
  ToxicitateDracaena marginata este toxică pentru animale.

  Îngrijirea plantei Dracaena marginata

  Dracaena marginata este întâlnită adesea în spații interioare, fie case sau birouri, datorită rezistenței sale și toleranței la o gamă largă de temperaturi. Are nevoie de un sol cu drenaj bun și udare regulată în timpul sezonului de creștere. Deși poate prospera în condiții variate de lumină, preferă lumina puternică indirectă sau filtrată.

  Lumină

  Dracaena marginata crește cel mai bine în lumină puternică, dar poate supraviețui și în umbră parțială. Plantele ținute în condiții de lumină scăzută cresc mai încet și produc frunze mai mici, cu o culoare mai puțin intensă. În plus, ai grijă să nu expui Copacul dragon la razele directe ale soarelui, pentru că frunzișul său poate suferi cu ușurință arsuri.

  Sol

  Folosește un substrat aerat, cu un drenaj bun – solul argilos combinat cu mușchi de turbă este ideal. Asigură-te că recipientul pe care îl alegi poate găzdui sistemul extins de rădăcină al plantei. 

  Apă

  Ca în cazul altor plante tolerante la secetă, Dracaena marginata este ușor de udat în exces și nu reacționează bine dacă primește prea multă apă. Așteaptă până când jumătatea superioară a solului se usucă înainte de a uda din nou planta. În mod normal, Copacul dragon se udă odată la trei săptămâni sau chiar mai mult. 

  Un semn că planta primește prea multă apă este faptul că aceasta se usucă la vârfuri, dar poate fi un semnal de alarmă și pentru conținutul ridicat de fluor din apa cu care este udată, care provoacă decolorarea frunzelor. Udă Copacul dragon cu apă filtrată. Dacă aceasta primește, în schimb, o cantitate insuficientă de apă, frunzele ei se îngălbenesc.

  Temperatură și umiditate

  Dracaena marginata preferă temperaturi calde, cuprinse între 20 și 25 de grade Celsius. Umiditatea normală a casei tale ar trebui să fie de ajuns pentru Copacul dragon, dar dacă aerul este prea uscat te sfătuim să stropești frunzișul plantei o dată la câteva zile. 

  copacul dragon

  Îngrăşământ

  Dracaena marginata nu are neapărată nevoie de fertilizare. Cu toate acestea, îngrășământul poate stimula creșterea plantei. Poți folosi, la începutul primăverii, un îngrășământ lichid echilibrat cu eliberare controlată. Nu fertiliza planta în sezonul rece. 

  Tipuri de Dracaena marginata

  Deși există mai multe soiuri de Dracaena marginata, cele frecvent găsite în comerț sunt:

  • Dracaena marginata Tricolor: acest soi are margini roșu închis, frunze verzi și o dungă de fildeș în centrul frunzei.
  • Dracaena marginata Colorama: această variație poate părea a fi complet roz, dar este de fapt pestriță, cu dungi albe și verzi. Are nevoie de lumină puternică pentru a-și păstra culorile vii.
  • Dracaena marginata Bicolor: acest soi are dungi roșii și verzi pe frunzele ascuțite.

  Tundere

  Copacul dragon scapă în mod natural de frunzele moarte. Dacă vrei să menții planta curată și îngrijită poți să îndepărtezi frunzele care par să cadă sau tai tulpinile cu o foarfecă de grădină sterilă (folosește alcool sau apă oxigenată, apoi clătește și șterge unealta) și ascuțită.

  Înmulțirea plantei Dracaena marginata

  înmulțire dracaena marginata
  Dracaena se înmulțește prin butași de tulpină înrădăcinați.

  Copacul dragon se înmulțește cu ușurință prin butași de tulpină înrădăcinați. Recomandat este să faci acest lucru primăvara, când planta este în perioada de creștere și este puternică. Durează aproximativ trei săptămâni până când butașii dezvoltă rădăcini și nu este necesară utilizarea unui hormon de înrădăcinare. 

  1. Taie o tulpină cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri cu o foarfecă de grădină sterilă și ascuțită. Începărtează frunzele și amintește-ți care este capătul tăiat, care trebuie să coboare în sol.
  2. Pune butașii în pământ de ghiveci umed.
  3. Așează butașul în bătaia luminii solară puternite, dar indirectă.
  4. Frunzele vor încolți pe nodurile superioare ale butașii și în partea de sus a acestora. 

  Replantarea Dracaenei Marginata

  Replantează Copacul dragon într-un ghiveci mai mare, în care rădăcinile sale să stea lejer, atunci când este nevoie. De obicei, acesta se replantează o dată la aproximativ trei ani grație creșterii sale lente. Poți însă să reîmprospătezi solul anual, înlocuindu-l cu pământ nou, mai ales dacă s-a tasat. 

  Boli și dăunători

  Dracaena marginata este o plantă rezistentă la boli, însă poate fi infestată cu solzi, coșnițe și tripsii. Coșnițele sunt ușor de identificat datorită depozitelor mici, lipicioase, de bumbac pe frunzele arborelui. Există, de asemenea, riscul infestării cu acarieni, care tind să apară atunci când temperaturile sunt calde și aerul este foarte uscat – acarienii sunt însă depistați abia după ce au deteriorat deja planta.

  Dracaena marginata este ușor de îngrijit?

  Dracaena marginata este una dintre plantele complet nepretențioase, fiind o plantă foarte ușor de întreținut chiar și de novici sau de cei care nu dedică foarte mult timp îngrijirii plantelor. 

  Cât de repede crește Dracaena marginata?

  Copacul dragon are o creștere foarte lentă. Poate dura un deceniu până când planta atinge câțiva metri înălțime.

  Care este diferența dintre Copacul dragon (Dracaena marginata) și Arborele dragonului (Dracaena draco)?

  Există diferite tipuri de Dracaenam, cu un frunziș diferit, dar în cazul Dracaenei marginata și Dracaenei draco frunzișul este aproape identic.

  Principala diferență dintre cele două specii este în interiorul frunzelor. Frunzele Dracaenei draco „sângerează” dacă sunt ciupite sau tăiate, eliminând o rășină roșie, în timp ce frunzele Dracaenei Marginata nu reacționează astfel – nu prezintă această rășină.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Dracaena marginata, cunoscută și sub numele de Copacul dragon