Cum îngrijești Dracaena marginata, cunoscută și sub numele de Copacul dragon
publicat pe 08 aug. 2022Dracaena marginata, cunoscută și sub numele Copacul dragon (din cauza numelui său comun este confundată adesea cu Dracaena draco), este o plantă atrăgătoare cu frunze verzi și margini roșii, în formă de sabie. Originar din Madagascar, arbustul este o alegere excelentă pentru grădinarii de interior proaspăt îndrăgostiți de lumea plantelor – este ușor de îngrijit, tolerant la secetă și aproape indestructibil.
Planta are creștere lentă, iar înălțimea sa maximă poate atinge 2-3 metri.
Dracaena marginata este toxică pentru animalele de companie.
Nume comun | Copacul dragon, Dracena marginata, Copacul dragon din Madagascar |
Nume botanic | Dracaena marginata |
Familie | Asparagaceae |
Tip plantă | Arbore veșnic verde |
Dimensiune la maturitate | Până la trei metri înălțime |
Lumină | Lumină puternică indirectă sau filtrată |
Sol | Argilos, bine drenat |
pH sol | Acid sau neutru |
Proveniență | Madagascar |
Toxicitate | Dracaena marginata este toxică pentru animale. |
Îngrijirea plantei Dracaena marginata
Dracaena marginata este întâlnită adesea în spații interioare, fie case sau birouri, datorită rezistenței sale și toleranței la o gamă largă de temperaturi. Are nevoie de un sol cu drenaj bun și udare regulată în timpul sezonului de creștere. Deși poate prospera în condiții variate de lumină, preferă lumina puternică indirectă sau filtrată.
Lumină
Dracaena marginata crește cel mai bine în lumină puternică, dar poate supraviețui și în umbră parțială. Plantele ținute în condiții de lumină scăzută cresc mai încet și produc frunze mai mici, cu o culoare mai puțin intensă. În plus, ai grijă să nu expui Copacul dragon la razele directe ale soarelui, pentru că frunzișul său poate suferi cu ușurință arsuri.
Sol
Folosește un substrat aerat, cu un drenaj bun – solul argilos combinat cu mușchi de turbă este ideal. Asigură-te că recipientul pe care îl alegi poate găzdui sistemul extins de rădăcină al plantei.
Apă
Ca în cazul altor plante tolerante la secetă, Dracaena marginata este ușor de udat în exces și nu reacționează bine dacă primește prea multă apă. Așteaptă până când jumătatea superioară a solului se usucă înainte de a uda din nou planta. În mod normal, Copacul dragon se udă odată la trei săptămâni sau chiar mai mult.
Un semn că planta primește prea multă apă este faptul că aceasta se usucă la vârfuri, dar poate fi un semnal de alarmă și pentru conținutul ridicat de fluor din apa cu care este udată, care provoacă decolorarea frunzelor. Udă Copacul dragon cu apă filtrată. Dacă aceasta primește, în schimb, o cantitate insuficientă de apă, frunzele ei se îngălbenesc.
Temperatură și umiditate
Dracaena marginata preferă temperaturi calde, cuprinse între 20 și 25 de grade Celsius. Umiditatea normală a casei tale ar trebui să fie de ajuns pentru Copacul dragon, dar dacă aerul este prea uscat te sfătuim să stropești frunzișul plantei o dată la câteva zile.
Îngrăşământ
Dracaena marginata nu are neapărată nevoie de fertilizare. Cu toate acestea, îngrășământul poate stimula creșterea plantei. Poți folosi, la începutul primăverii, un îngrășământ lichid echilibrat cu eliberare controlată. Nu fertiliza planta în sezonul rece.
Tipuri de Dracaena marginata
Deși există mai multe soiuri de Dracaena marginata, cele frecvent găsite în comerț sunt:
- Dracaena marginata Tricolor: acest soi are margini roșu închis, frunze verzi și o dungă de fildeș în centrul frunzei.
- Dracaena marginata Colorama: această variație poate părea a fi complet roz, dar este de fapt pestriță, cu dungi albe și verzi. Are nevoie de lumină puternică pentru a-și păstra culorile vii.
- Dracaena marginata Bicolor: acest soi are dungi roșii și verzi pe frunzele ascuțite.
Tundere
Copacul dragon scapă în mod natural de frunzele moarte. Dacă vrei să menții planta curată și îngrijită poți să îndepărtezi frunzele care par să cadă sau tai tulpinile cu o foarfecă de grădină sterilă (folosește alcool sau apă oxigenată, apoi clătește și șterge unealta) și ascuțită.
Înmulțirea plantei Dracaena marginata
Copacul dragon se înmulțește cu ușurință prin butași de tulpină înrădăcinați. Recomandat este să faci acest lucru primăvara, când planta este în perioada de creștere și este puternică. Durează aproximativ trei săptămâni până când butașii dezvoltă rădăcini și nu este necesară utilizarea unui hormon de înrădăcinare.
- Taie o tulpină cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri cu o foarfecă de grădină sterilă și ascuțită. Începărtează frunzele și amintește-ți care este capătul tăiat, care trebuie să coboare în sol.
- Pune butașii în pământ de ghiveci umed.
- Așează butașul în bătaia luminii solară puternite, dar indirectă.
- Frunzele vor încolți pe nodurile superioare ale butașii și în partea de sus a acestora.
Replantarea Dracaenei Marginata
Replantează Copacul dragon într-un ghiveci mai mare, în care rădăcinile sale să stea lejer, atunci când este nevoie. De obicei, acesta se replantează o dată la aproximativ trei ani grație creșterii sale lente. Poți însă să reîmprospătezi solul anual, înlocuindu-l cu pământ nou, mai ales dacă s-a tasat.
Boli și dăunători
Dracaena marginata este o plantă rezistentă la boli, însă poate fi infestată cu solzi, coșnițe și tripsii. Coșnițele sunt ușor de identificat datorită depozitelor mici, lipicioase, de bumbac pe frunzele arborelui. Există, de asemenea, riscul infestării cu acarieni, care tind să apară atunci când temperaturile sunt calde și aerul este foarte uscat – acarienii sunt însă depistați abia după ce au deteriorat deja planta.
Dracaena marginata este ușor de îngrijit?
Dracaena marginata este una dintre plantele complet nepretențioase, fiind o plantă foarte ușor de întreținut chiar și de novici sau de cei care nu dedică foarte mult timp îngrijirii plantelor.
Cât de repede crește Dracaena marginata?
Copacul dragon are o creștere foarte lentă. Poate dura un deceniu până când planta atinge câțiva metri înălțime.
Care este diferența dintre Copacul dragon (Dracaena marginata) și Arborele dragonului (Dracaena draco)?
Există diferite tipuri de Dracaenam, cu un frunziș diferit, dar în cazul Dracaenei marginata și Dracaenei draco frunzișul este aproape identic.
Principala diferență dintre cele două specii este în interiorul frunzelor. Frunzele Dracaenei draco „sângerează” dacă sunt ciupite sau tăiate, eliminând o rășină roșie, în timp ce frunzele Dracaenei Marginata nu reacționează astfel – nu prezintă această rășină.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.