PROIECTE DE AMENAJARE

Cum arată un apartament boem din Palatul Neptun, clădire monument istoric din Timișoara

publicat pe 11 iul. 2024

    Doi tineri ITiști caută să cumpere un apartament împreună, când le iese în cale un spațiu dintr-o clădire monument istoric din Timișoara. Se îndrăgostesc pe loc de viitoarea lor locuință și petrec aproape un an pentru a o renova cu atenție la detalii și respect pentru elementele originare, dar și cu elemente moderne, care să aducă amenajarea în actualitate. Aceasta este povestea lor.

    În 2022, aflați la un pas să semneze actele de cumpărare pentru un apartament care să le devină locuință, Andra și Dragoș au primit un telefon care le-a schimbat complet planurile. Cunoștințe ale cuplului tocmai scoseseră la vânzare un apartament din Palatul Neptun, o clădire monument istoric construită la 1912. Căutau cumpărător și se întrebau dacă nu cumva cei doi cunoșteau pe cineva interesat. „Răspunsul a fost instant: ba da, noi! A doua zi când am fost să îl vedem și să discutăm, de cum am intrat în apartament am simțit amândoi că este dragoste la prima vedere”, povestește Andra. A urmat un șantier de lungă durată, la finalul căruia, cu ajutorul designerului de interior Davina Sînjorz, au reușit să obțină o amenajare caldă, primitoare, cu aer de epocă și funcționalități moderne care să mulțumească ambii parteneri.

    Aveau idei generale despre cum trebuia să arate locuința visurilor și aveau nevoie de cineva care nu doar să le pună cerințele într-un scenariu de amenajare coerent, ci și să le împace preferințele, uneori complet diferite. „Niciunul dintre noi nu avea un stil anume în minte. Dar văzusem întâmplător pe Instagram unul dintre apartamentele renovate de Davina și pur și simplu mi-a plăcut stilul ei și întreaga atmosferă pe care o creează. Mi-am dorit să am parte de același lucru”, povestește Andra.

    Povestea spațiului din Palatul Neptun

    amenajare dormitor culori deschise parchet din lemn pat de zi
    Patul de zi poziționat în dreptul ferestrelor din dormitor este de la Duval

    Apartamentul are o suprafață de 127 metri pătrați și o compartimentare de cinci camere, două băi, o cameră tehnică și un hol care le leagă pe toate între ele. „Este un apartament cu un layout extraordinar de fluid și bine compartimentat. Nu a fost nevoie să regândim structura camerelor”, spune Davina.

    Un detaliu deosebit al spațiului este clădirea în care se află, Palatul Neptun. Acesta a fost construit la începutul secolului al XX-lea, între anii 1910 și 1912, de arhitectul László Székely, un nume de referință în arhitectura timișoreană. Inițial destinată să găzduiască Băile Neptun, una dintre cele mai moderne băi publice ale vremii, clădirea este astăzi considerată monument istoric și beneficiază de protecție, pentru a-i păstra integritatea arhitecturală și istorică. Întreaga fațadă este bogat ornamentată cu fel de fel de detalii florale și geometrice și se deosebește de altele prin ferestrele mari și arcadele elegante. Și cartierul în care se află are o poveste interesantă. Acesta se numește Fabric și este un cartier istoric de la circa 1718, pe vremea când a fost înființată prima fabrică de bere.

    Nou, vechi și recondiționat

    Tocmai fiindcă apartamentul se află într-o clădire cu asemenea istorie, Davina a făcut tot posibilul să păstreze anumite elemente pe care le-a găsit în spațiu în momentul în care a început demersurile de renovare. „În momentul în care am avut prima vizionare a apartamentului, acesta era încă locuit de proprietarii anteriori, care au păstrat imobilul într-o stare impecabilă”, explică Davina. Când a început șantierul, parchetul original – care era încă prezent în bucătărie, living, dormitor și unul dintre birouri – a fost recondiționat. La fel și ușile din întregul apartament – de recondiționarea lor s-au ocupat chiar proprietarii.

    Însă, ca în orice clădire de o asemenea vechime, anumite elemente vechi nu au putut fi păstrate ori lipseau deja la momentul lucrărilor. „Parchetul a lipsit pe toată lungimea holului și într-unul dintre birouri, așa că am fost nevoiți să găsim un parchet cât se poate de similar cu cel existent deja”, spune designerul. Și ferestrele au fost înlocuite cu termopan – din păcate, cum spune Davina: „bugetul nu a fost suficient pentru a lua în considerare fabricarea unor geamuri din tâmplărie de lemn, după arhitectura celor originale”.

    Așa s-a ajuns, treptat, la o amenajare în stil clasic, cu aer de epocă, în care există și multe influențe ale stilurilor modern și eclectic. „Elementele clasice, cum ar fi ușile, brâurile decorative, rozetele și parchetul, în combinație cu mobilierul și accesoriile moderne creează un aspect atemporal, aduce caracter și păstrează sentimentul de istorie al apartamentului”, descrie designerul.

    Livingul spațios este pus în valoare prin nuanțe neutre și elemente decorative subtile

    Pentru toate acestea, Davina a creat un fundal cald și primitor. Designerul a folosit o paletă de culori neutre, accentuate cu tonuri mai închise pre cum vrede sau negru pentru contrast și profunzime. Și materialele folosite contribuie la a crea o atmosferă cozy: „lemnul și țesăturile naturale adaugă textură și oferă sentimentul de căldură spațiilor”.

    În living, pereții crem sunt decorați cu brâuri ornamentale, iar parchetul din lemn recondiționat devine astfel vedeta încăperii. Pentru zona de relaxare, Davina a ales o canapea cu design simplu, cu o tapițerie în nuanță deschisă și a mizat mai mult pe funcționalitate. Dimensiunile generoase oferă suficient spațiu pentru ca Andra și Dragoș să poată primi mereu vizite de la prieteni.  Aceleași cerințe au existat și pentru masa de dining încăpătoare, din lemn masiv, cu picioare de metal. Aceasta aduce un aer modern întregii încăperi.

    „Pentru a crea un aspect eclectic și interesant, am integrat scaune diferite în jurul mesei: unele din lemn, care adaugă căldură și textură, și altele vopsite negru, pentru un contrast elegant”, explică designerul. Toate elementele din living sunt legate armonios prin corpurile de iluminat de la Dia Buga, care accentuează atmosfera sofisticată a spațiului.

    Birourile contrastează unul cu altul, conform personalității celor doi membri ai cuplului

    Fiindcă ambii parteneri lucrează de acasă în regim complet, și-au dorit să aibă fiecare parte de spațiul de lucru personal. „Faptul că putem avea fiecare spațiul lui de lucru este un mare beneficiu. Putem delimita spațiul de lucru de cel personal, ceea ce ne oferă un echilibru, niște limite sănătoase între planul profesional și cel personal”, spune Andra. Biroul ei este amenajat în nuanțe deschise, cu piese moderne și o mobilare cât mai minimalistă a spațiului. Acesta poate dubla și ca dormitor pentru oaspeți, datorită divanului.

    Pe de altă parte, biroul lui Dragoș este înțesat cu elemente metalice negre, care îi dau un aer industrial. „A dorit ca biroul său să includă o partiție de sticlă și metal și am continuat astfel să integrăm accente de metal negru în întregul concept”, spune Davina. Tot aici, designerul a integrat și un poster care încapsulează perfect contrastul casă-birou. „Am ales un poster de la Postery cu smoking nuns care i-a plăcut extrem de mult. Este o juxtapunere neașteptată a unor elemente contrastante, călugărițe cu țigări, care explică foarte bine contrastul biroului cu restul amenajării”, explică designerul.

    Gestionarea bugetului de amenajare a fost o provocare

    În dormitorul matrimonial, singura pată de culoare este patul de catifea verde smarald. Piesele de mobilier nu sunt făcute la comandă, ci cumpărate din magazine mass market, pentru ca amenajarea să se poată încadra în bugetul disponibil al cuplului. Astfel, noptierele și băncuța din lemn din fața patului sunt de la Zara Home, iar patul de zi din boucle, care contribuie la acel aer de epocă al camerei, este de la Duval.

    „Gestionarea bugetului a fost o adevărată provocare, având alocat inițial între 50 și 60 de mii de euro, însă costurile finale au ajuns la 77 de mii de euro”, explică Davina. O mare parte din buget, aproximativ 45.000 euro, a fost investită în infrastructură, astfel că mobilierului i-au revenit circa 18.000 euro. Decorațiunile au însumat aproximativ 1200 euro, electrocasnicele au costat 7.500 euro, iar piesele sanitare 1250 euro.

    Cel mai costisitor obiect cumpărat a fost cada din baia mare. Andra și-a dorit foarte mult o cadă în formă de lacrimă, iar aceasta a costat 7500 lei. Designerul a organizat amenajarea în jurul ei și astfel a împărțit baia în două zone: zona uscată și zona umedă. În zona umedă, este instalat un duș walk-in cu baterii aurii, care se desfășoară către cadă. „Accentul este pus pe această cadă prin transformarea spațiului gol de ușă din capătul băii într-un perete de accent cu faianță verde glazurată”, descrie Davina.

    Bucătărie și pentru gătit, și pentru savurat cafeaua

    Faianța glazurată se regăsește și în bucătăria inundată de lumină, într-un format diferit care, în combinație cu celelalte finisaje și frezările mobilierului, accentuează atmosfera clasică a spațiului. Mobilierul gri contrastează plăcut cu albul corpurilor suspendate și a fost cumpărat de la IKEA, la fel și blatul, pe care designerul l-a comandat cu o grosime mai mare, astfel încât să adauge o notă de soliditate și eleganță spațiului. Într-un colț al încăperii, Davina a integrat un mini fotoliu de la Duval, care a devenit locul preferat al Andrei în diminețile reci, când își savurează aici cafeaua, ori când fiecare dintre ei ține companie celuilalt când unul dintre parteneri gătește.

    „Acest apartament a devenit pe parcurs our dream home și asta pentru că Davina a știut să ne îndrume, să aducă câte puțin din noi în fiecare încăpere, să îmbine funcționalul cu frumosul, să medieze diferențele dintre noi – sesiunile de planificare cu Davina au fost un alt fel de terapie de cuplu pentru noi”, povestesc amândoi.

    Amenajarea apartamentului din Palatul Neptun a început în noiembrie 2022 și a fost complet finalizată în aprilie 2024. Proprietarii s-au mutat în noua lor locuință imediat cu terminarea șantierului în iunie 2023, înainte ca amenajarea propriu-zisă să fie completă.

    Tips&tricks pentru o amenajare caldă, unică, de la Davina Sînjorz

    1. Mix de scaune: încearcă să integrezi scaune diferite în jurul mesei, pentru a crea un aspect eclectic și interesant.
    2. Folosește lustre statement: cu cât sunt mai mari și mai neobișnuite ca formă, cu atât designul are o aură mai interesantă.
    3. Jocuri de culori și pattern: integrează culori dramatice și modele îndrăznețe, textile sau ceramice, pentru a crea un impact vizual de neuitat.
    4. Accentuează elementele arhitecturale: păstrează și evidențiază elementele arhitecturale distinctive ale spațiului.
    5. Amprenta personală: integrează elemente personale, precum fotografii și tablouri pentru a reflecta personalitatea ta în propriul cămin.

    Foto: Răzvan Nemtau

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum arată un apartament boem din Palatul Neptun, clădire monument istoric din ...