De la specialiști

Tips&tricks să-ți personalizezi camera de cămin, ca să te simți ca acasă în ea

  O cameră de cămin studențesc în România nu-i tocmai spațiul în care te visezi locuind prima oară când te muți din casa părinților. Totuși, e primul spațiu pe care-l poți personaliza după bunul plac, așa că uite câteva trucuri să profiți la maximum de el.

  Prima oară când vezi camera de cămin în care te vei caza timp de cel puțin un an lucrurile nu stau prea roz. Probabil că mobilierul e minimal, decorul nu există și, în unele cazuri, trebuie să-ți văruiești chiar tu pereții. Însă în loc să o privești ca pe o situație nefericită, ai putea privi-o ca pe o foaie albă gata de personalizat așa cum îți vine. Bineînțeles, cu unele restricții impuse de administrația căminului, însă nimic nu-i imposibil.

  Ca să-ți faci camera de cămin să se simtă ca acasă, am întrebat un designer de interior și un arhitect care ar fi soluțiile la îndemână, atunci când ai un spațiu limitat și mulți colegi.

  Cum optimizezi spațiul în camera de cămin

  Dacă stai la cămin, primul lucru cu care te vei confrunta este lipsa de spațiu. Trebuie să selectezi cu atenție lucrurile pe care le iei cu tine, ca să-ți încapă în dulapul pus la dispoziție. „Dacă ai utilizat la maximum dulapul standard, îți mai rămân mici spații, pe care dacă le utilizezi deștept, îți pot fi foarte utile”, explică designerul de interior Laurențiu Paicu, care și-a petrecut patru din cei șase ani de facultate într-un cămin studențesc.

  a

  În primul rând, patul e o resursă. „Poți cumpăra lăzi de depozitare care se pot stoca sub pat, iar dacă ai paturi etajate, poți pune rafturi agățătoare de pat, pentru un adaos de spațiu vertical”, spune Laurențiu.

  b

  Și zona biroului poate fi exploatată. „Spațiile de depozitare trebuie gândite cât mai bine și ar trebui să profiți la maximum de ele”, explică arhitectul Cristian Pătrașcu. De exemplu, poți pune sub birou cutii de depozitare, sau chiar pe rafturile adiacente, dacă ele există.

  Soluții de personalizare în orice cameră de cămin

  Indiferent în ce cămin studențesc ai nimerit, sunt lucruri pe care le poți face să te simți mai cozy în camera respectivă. „Poți accesoriza o cameră standard astfel încât să fie foarte primitoare”, spune designerul Laurențiu Paicu. El recomandă să o personalizezi prin perne, un covor, tablouri, plante și chiar televizor, dacă permit spațiul și bugetul.

  d

  Iar dacă nu ai voie să bați cuie în pereți, arhitectul Cristian Pătrașcu recomandă banda dublu adezivă, care poate ține până la 20 kilograme. Mai sunt și aceste agățători la Mega Image, care pot susține tablouri mici, de până la patru kilograme.

  e

  Totuși, încearcă să nu încarci locul cu prea multe decorațiuni. „Fiind spațiul redus, cel mai bine ar fi să mergi pe un design minimalist și simplu”, recomandă Cristian.

  Trucuri ca să împarți prietenește spațiul cu ceilalți colegi

  Pentru că sunt șanse de aproape 100% să mai împarți camera de cămin cu cel puțin încă o persoană, trebuie să faci în așa fel încât să fie toată lumea mulțumită. „Când vrei să-ți creezi o zonă a ta într-un spațiu comun și mic ca dimensiuni, este important să lași spații de trecere și să ții cont de spațiul fiecăruia. Don’t be greedy!”, te sfătuiește Laurențiu Paicu.

  f

  Așadar, asigură-te că nu intri prea mult în spațiul celorlalți colegi cu decorațiunile sau lucrurile tale și că nu aglomerezi podeaua. Cel mai bine este să discuți cu ei înainte să te-apuci de decorat și, dacă ai puțin noroc, vă veți pune de acord asupra unui look care să placă tuturor.

  g

  Un alt truc valoros de la arhitectul Laurențiu Paicu te va ajuta să ai un somn odihnitor și când colegii tăi au sesiuni și învață toată noaptea. „Dacă nu ești fan al somnului cu becul aprins, poți aplica o șină pe partea superioară a patului pentru aplicarea unei draperii tip cortină”, explică Laurențiu. În cazul ăsta, norocoșii sunt cei cu paturi supraetajate.

  Foto principală: Oana Gociman

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks să-ți personalizezi camera de cămin, ca să te simți ca aca...