Plante

Totul despre Arborele dragonului, planta din a cărei rășină au fost vopsite viorile Stradivarius

  Arborele dragonului, numit și Copacul de sânge al dragonului, Dracena dragonului sau, după numele său latin, Dracaena draco, este un arbore suculent veșnic verde originar din zonele subtropicale de pe (și din apropierea) coastei de nord-vest a Africii. Este înrudit cu Dracaena, dar spre deosebire de această specie, Arborele dragonului este o plantă de interior de dimensiuni mari. Cu toate acestea, are o creștere destul de lentă – poate ajunge până la 4-7 metri înălțime în decurs de zece ani.

  Arborele dragonului este împodobit de frunze lungi și ascuțite, în formă de lance, adunate sub forma unui palmier, care ies dintr-un trunchi gros. O calitate excepțională a Dracenei draco este rezistența ei.

  Numele Copacul de sânge al dragonului este inspirat de rășina roșiatică care iese din rănile și tăieturile plantei. Se spune că această rășină a fost folosită pentru vopsirea celebrelor viori Stradivarius. Arborele dragonului face parte din familia agavelor și este înrudit cu yucca și agava americană.

  Această specie cu creștere lentă este foarte longevivă – poate trăi zeci de ani. 

  Nume comun Arborele dragonului, Copacul de sânge al dragonului, Dracena dragonului sau Dracena draco
  Nume botanic Dracaena draco
  Familie Asparagaceae
  Tip plantă Copac cu frunze late, veșnic verde
  Dimensiune la maturitate 100 centimetri (în cazuri rare, 180 centimetri)
  Lumină Lumină directă sau lumină parțială
  Tip sol Sol poros, bine drenat
  pH sol Ușor acid (6.0-6.5)
  Proveniență Insulele Canare, Coasta nord-vestică a Africii
  Toxicitate Dracaena draco este toxică pentru animale.

  Îngrijirea Arborelui dragonului

  Lumină: această plantă preferă lumina relativ puternică, dar recomandat este să nu fie lăsată în soare la amiază, dacă soarele este foarte puternic. Plantele de interior se dezvoltă cel mai bine în camerele în care pot primi până la zece ore de lumină puternică, dar indirectă.

  Sol: Arborele dragonului are nevoie de un substrat aerat, cu un drenaj bun. Un amestec de ghiveci pentru suculente sau special pentru cactus îi satisface nevoile. Poți, de asemenea, să îți faci propriul amestec din părți egale de pietriș fin, mușchi de turbă și compost din frunze.

  Apă: lasă solul plantei să se usuce între udari, dar nu complet. Pentru că sunt susceptibile la putrezirea rădăcinilor, nu trebuie lăsate niciodată să stea în apă stătută. Golește farfurioara sau masca ghiveciului la 10-15 minute de la udare.

  Temperatură și umiditate: Dracaena draco tolerează mai bine frigul decât alte specii de Dracaena – poate tolera pentru scurt timp temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. În mediul său nativ, Arborele dragonului absoarbe cea mai mare parte a umidității din aer (mai degrabă decât din sol), așa că este recomandat să folosești un umidificator, mai ales în lunile de iarnă, când aerul este mai uscat.

  Îngrăşământ: fertilizează Arborele dragonului la fiecare șase luni cu fertilizant cu eliberare controlată. Frunzele plantelor bine hrănite vor căpăta o nuanță ușor roșiatică pe margini.

  Specii înrudite

  Dracaena draco este doar una dintre numeroasele specii înrudite cu Dracena care pot fi cultivate în interior. Pe lângă Arborele dragonului, există și alte opțiuni:

  Copacul dragon din Madagascar (D. marginata) are frunze lungi și subțiri, care pot fi colorate într-un verde intens, cu margini subțiri roșu închis sau cu frunze verde intens cu margini roșii și o linie galbenă în centru.

  Dracena de porumb (Dracaena fragrans) este originară din Africa. Are creștere lentă și, în cazuri rare, poate ajunge până la 180 centimetri înălțime. Înălțimea medie este de 80-100 centimetri. Are frunze verde-măslinu care prezintă o linie centrală galben-crem.

  Dracaena reflexa (Variegata) atinge înălțimi de 90-180 de centimetri. Frunzele ei sunt brăzdate de dungi de culoare verde-lime pe marginile exterioare.

  Tundere

  Tunderea pentru formă nu este necesară în cazul Arborelui dragonului, dar este recomandat să îndepărtezi frunzele moarte pe măsură ce apar. Dacă, din cauza limitărilor de spațiu, trebuie să tai ramurile de sus, acest lucru va stimula creșterea mai densă a frunzelor.

  Replantarea Arborelui dragonului

  Replantează Dracena Draco anual sau o dată la doi ani. Dracena draco prosperă atunci când este bine fixată în ghiveci, așa că pe măsură ce crește ar putea avea nevoie de un suport pentru a sta dreaptă. Alege un substrat de ghiveci foarte poros și cu drenaj bun și asigură-te că vasul are câteva găuri de drenaj. Rădăcinile umede putrezesc și pot ucide această plantă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Totul despre Arborele dragonului, planta din a cărei rășină au fost vopsite ...