Mihai Moga
Apartamente cu 3 camere

Cum a fost amenajat un apartament cu formă hexagonală, în care unghiurile sunt ascuțite și obtuze

    Cristina și Dan au cumpărat locuință într-un bloc încă în construcție, pentru care și-au dorit o amenajare funcțională și adaptată unghiurilor ascuțite și obtuze din apartament . Arhitecții Simona și Mihai Moga de la Zink Studio Arhitectura au preluat proiectul încă înainte să fie recepționat blocul, ceea ce le-a permis să adapteze totul după nevoile și cerințele beneficiarilor.

    Apartamentul are 86 metri pătrați și e împărțit în două dormitoare, două băi, două logii și un open space format din living, zona de luat masa și bucătărie. Spațiul central al apartamentului este vizibil încă de la intrare, de aceea a fost nevoie de o organizare riguroasă pentru a oferi compartimentarea dorită de clienți.

    Arhitecții au primit mână liberă în ceea ce privește stilul amenajării. Au optat pentru un design modern, contemporan, fără a încerca însă să-l intregreze într-un tipar anume. „Din punctul nostru de vedere, locuința nu trebuie să se încadreze într-un stil, ea trebuie să răspundă nevoilor și să îl reprezinte pe cel care o folosește,” spune Simona.

    Beneficiarii au vrut încă de la început ca bucătăria să fie delimitată de restul livingului și să păstreze zonele rezultate cât mai luminoase. Astfel, Simona și Mihai au ales să delimiteze spațiul printr-o zonă vitrată cu un parapet de 80 de centimetri. În fața ei, în bucătărie, este amplasată zona de luat masa, formată dintr-o banchetă tapițată și o masă la care poți lua micul dejun sau găti. De partea cealaltă a peretelui vitrat este organizată zona de birou.

    Pentru intrarea în bucătărie arhitecții au folosit o ușă glisantă din sticlă ceea ce oferă continuitate vizuală spațiului și permite luminii naturale ajungă până în holul de intrare în apartament.

    Mobilier pe comandă pentru spații atipice

    Apartamentul se află într-un bloc de formă hexagonală, ceea ce a determinat apariția multor unghiuri ascuțite și obtzue. Pentru a profita la maxim de fiecare centimetru, majoritatea mobilierului propus în proiect este realizat la comandă.

    Bucătăria a fost extinsă într-una din logii în care a fost amplasat un al doilea loc de luat masa și un dulap de depozitare pe post de cămară. În plan, dulapul-cămară are forma de paralelogram pentru a se folosi la maxim de tot spațiul existent. Restul bucătăriei este organizată în coloane din MDF înfoliat și vopsit care îmbracă complet un perete. Paleta de culori alcătuită din texturi de lemn, alb mat și textura lucioasă a backsplash-ului crează un spațiu luminos și plin de căldură.

    Livingul și bucătărie sunt conectate prin zona vitrată cu spațiul de lucru care aparține Cristinei. Atât capătul biroului cât și zona de zi sunt delimitate subtil față zona intrării printr-un panou riflat realizat din Pal Nuc Lincoln de la Egger, care nu obstrucționează lumina naturală. Livingul este amenajat funcțional, utilizând un colțar tapițat, mobilier pentru zona media și o măsută de cafea, toate în culori neutre. Accentul este dat de draperiile roșii, care amplifică atmosfera călduroasă a spațiului.

    Fără îndoială, aceasta este și zona preferată a beneficiarilor. Ei își petrec o mare parte din timp fie în living, la birou sau în bucătărie, iar suprafețele vitrate mari le oferă senzația unui spațiu continu și unitar.

    Accesul în cele două dormitoare se face din holul în formă de U care pornește de la intrare și continuă până la intrarea în baia principală. În dormitorul matrimonial se află un dressing generos care se interseactă cu comoda pentru televizor într-un unghi obtuz. Astfel se maschează lipsa unghiurilor drepte din încăpere fără a face risipă de spațiu. Finisajele utilizate în open-space se regăsesc și în dormitorul matrimonial, însă într-o altă proporție pentru a asigura o atmosferă calmă. Simona și Mihai au optat pentru un verde desaturat în cazul draperiilor, pentru a crea o atmosferă liniștită, potrivită pentru odihnă.

    Camera copilului este amenajată în tonuri de alb, gri și galben, cu un tapet cu model jucăuș pe un perete și ample spații de depozitare. Draperiile de un galben aprins nu doar că accentuează caldura luminii naturale, dar delimitează spațiul copilului de zona de lucru a lui Dan, care este în cea de a doua logie.

    În ambele băi au folosit aceleași finisaje pentru a crea o imagine unitară a apartamentului, dar și pentru a reduce pierderile de materiale. Fie că este vorba de textura de lemn folosită atât în zona dușului cât și a căzii de baie, cât și de textura de marmură Carrara folosită pentru a placa restul suprafețelor, materialele alese contribuie la creearea unui tot unitar. Accentele de gri regăsite fie în mobilier, fie în finisajul pereților crează contrast cu nuanțele călduroase ale lemnului.

    Holul în formă de U, din care se intră în toate camerele, conține și el spații de depozitare ample în care sunt ascunse, pe o parte, mașina de spălat și uscătorul de haine. Pe cealaltă parte este încadrat zona de cuier și o banchetă cu dulap de depozitare a pantofilor în partea inferioară.

    Proiect realizat cu un buget de 50.000 euro

    Proiectul de design a durat aproximativ trei luni, însă implementarea acestuia a durat mai mult de un an. Bugetul investit a fost aproximativ 50.000 euro, iar cea mai mare parte a fost alocată mobilierului realizat pe comandă de către MD Mob și finisajelor premium, cum ar fi ceramica achiziționată în întregime de la Imarcom sau parchetul din lemn stratificat de la VICLA.

    Corpurile de iluminat au fost alese de la Neon Lighting și Ikea. Ușile interioare au fost achiziționate de la Porta Doors.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Zink Studio

    • Nu evitați spațiile atipice. Dacă sunt amenajate corespunzător acestea vă pot conduce spre soluții deosebite și cu multă personalitate.
    • Când faceți alăturarea a două nuanțe foarte apropiate una de cealaltă (de exemplu gresie/ parchet), folosiți mostre reale de material și priviți-le într-o lumină similară cu cea din spațiul în care vor fi montate.
    • Pentru locuințele care au încălzire în pardoseală, înainte de montajul finisajelor pardoselii se face proba instalației termice și se detensionează stratul suport, altfel pot apărea crăpături.
    • Dacă ai ocazia, optează întotdeauna pentru montajul asigurat de către furnizorul produsului achiziționat, așa vei fi sigur că montajul este conform și primești garanția calității.

    Foto: Mihai Moga

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum a fost amenajat un apartament cu formă hexagonală, în care unghiurile sun...