De la specialiști

Substanțe și produse dezinfectante: ce și cum poți folosi pe suprafețele și obiectele din casă

    Circulă pe internet informații cum că uleiurile esențiale sunt eficiente ca substanțe dezinfectante împotriva coronavirusului. Fake news: eficacitatea lor nu a fost testată. Așadar, cu ce poți dezinfecta eficient suprafețele din casă pe care le atingi în mod frecvent?

    Tot timpul, dar în special în această perioadă este necesar să avem o igienă corespunzătoare, cum ar fi să ne spălăm pe mâini timp de 30 de secunde, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe piele mai este indicat să folosești dezinfectante pe bază de iod 0,5% (n.r. betadină) sau pe cele de peroxid de hidrogen (apa oxigenată). Iar pentru mucoase tot dezinfectante pe bază de iod 0,5%.

    Mai mult ca oricând, este momentul și să curățăm, să igienizăm și să reorganizăm casa. Însă e musai să știi că atunci când vine vorba de soluțiile potrivite cu care să dezinfectezi suprafețe sau obiecte, nu toate informațiile peste care dai pe internet sunt 100% adevărate.

    Ca să înțelegi mai bine cu ce poți dezinfecta suprafețele și obiectele cu care intrăm în contact, ne-am consultat cu Anca Barba, care a terminat Farmacie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar acum lucrează într-o farmacie cu circuit deschis și laborator propriu.

    Suprafețele pe care să le dezinfectezi: coronavirusul rezistă pe plastic și oțel inoxidabil

    „Coronavirusurile pot rămâne infecțioase pe suprafete chiar și câteva zile. Într-un un studiu recent s-a constatat faptul că virusul SARS-CoV-2 rămâne viabil în aer până la trei ore, iar pe unele suprafețe chiar până la trei zile”, explică ea.

    Același studiu ne arată și pe ce suprafețe poate să rămână virusul: el e mai stabil și rămâne cel mai mult pe suprafețele din plastic și oțel inoxidabil, apoi pe cupru sau carton. Asta înseamnă că el rămâne pe pungile în care îți aduci cumpărăturile acasă, pe ambalajele produselor, pe clanțe, pe telefon, pe mânerele ușilor de la dulap, pe tastatură, pe mouse sau pe masă, iar în acest caz e bine să știi cu ce substanțe le poți curăța.

    Cu ce dezinfectezi suprafețele și textilele: clor și alte produse din comerț 

    Asociatia Farmaceutica din China a recomandat folosirea următoarelor substanțe pentru dezinfectarea suprafețelor: produse de curățenie pe bază de clor (1000 mg/L), dioxid de clor (500 mg/L), etanol 75%. 

    Clorul este sfânt. Cu el poți dezinfecta suprafețe din casă, așternuturile sau hainele. Îl amesteci cu apă, așa cum faci când vrei să scoți o pată de pe o haină albă, îl pulverizezi pe suprafața de contact și apoi ștergi cu un șervețel de unică folosință. 

    Dar și o bună parte din produsele dezinfectante pe care le găsești acum pe piață conțin una sau mai multe dintre aceste substanțe. Sunt produse comune pe care fiecare dintre noi le avem în casă, precum Igienol, Dettol, Domestos sau Cilit, care conțin una sau mai multe dintre aceste substanțele necesare pentru dezinfectarea suprafețelor.

    Este biocid sau nu spirtul din comerț? El ajută, dar are nevoie de timp

    Anca punctează și importanța concentrației de substanță folosită pentru dezinfectare și dă exemplul unui articol apărut în The Journal of Hospital Infection în care sunt prezentate informații referitoare la cât rezistă coronavirusurile pe suprafețe și cum le omori cu agenții biocizi din produse de dezinfectare. 

    „Au fost testate spirtul în concentrații de 70% până la 95%, alcoolul izopropilic în concentrații de 50%, până la 100%, clorhexidina digluconat 0,02%, care se găsește în apa de gură, și apa oxigenată 0,5% pe diferite tulpini de virusuri din familia Coronavirusurilor și la diferiți timpi de expunere a virusului la substanțele anterior menționate.

    Toate sunt eficiente. Iar spirtul, deși are efect biocid și la concentrații mai mici de 70%, pentru o acțiune cât mai bună este de preferat totuși ca acesta să se regăsească în produsul dezinfectant în concentrații mai mari de 78%”, conclude Anca.

    Așadar spirtul este eficient: cu o concentrație de 78% în sus, el acționează în 30 secunde. Spirtul din comerț are o concentrație de 70%, ceea ce nu înseamnă că este ineficient, ci că are nevoie de mai mult timp de acțiune, adică un minut. Eficiența lui e confirmată și de Ministerul Sănătății via OMS.

    ALTE SUBIECTE INTERESANTE
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Substanțe și produse dezinfectante: ce și cum poți folosi pe suprafețele ș...