UTILE

Containere de locuit: cât costă, care sunt avantajele lor și cum le poți amenaja

publicat pe 03 iun. 2020

    Un trend ascendent în afară: containere de locuit. Atrag în primul rând prin minimalismul designului și costurile reduse, față de construcția unei case. Ca să înțelegi dacă este rentabil să cumperi unul, am despicat firul în patru, de la avantaje și dezavantaje, până la costuri, autorizații și acte necesare.

    Din start, ceea ce atrage interesul oamenilor pentru containere de locuit e prețul, unul mult mai scăzut decât al unui apartament sau al unei case la marginea orașelor. Totuși, el diferă de la un producător la altul: un container de șase metri lungime pe doi metri și jumătate lățime costa în 2020 între 2500 și 3500 de euro, și avea inclus un boiler electric, plus geamuri termopan. Ele pot fi achiziționate și cu alte dimensiuni, la cerere. Sună bine, nu?

    În România, oamenii sunt receptivi în privința containerelor de locuit, dar au și așteptări nerealiste, explică Bogdan Guțu, directorul unei firme de producții din țară: „Am început să fim mai deschiși la minte, dar problema între noi și exterior o reprezintă banul. Avem foarte mulți clienți care văd case din containere în afară și așa vor și ei. Arată extraordinar, dar bugetul tău este de 5000 sau 7000 de euro. Și de banii ăștia îți poți lua ceva decent, de 30 de metri pătrați, cu living, baie, dormitor și finisaje. Însă fără să fie ceva deosebit” (n.r – prețuri valabile în 2020, la momentul redactării acestui articol).

    Structura și containerul propriu-zis sunt ieftine, la un preț mult mai scăzut decât ar fi fost fundația unei case. În rest sunt aceleași costuri ca în cazul amenajării unei locuințe clasice.

    Cât costă amenajarea unor containere de locuit

    Cu siguranță ai văzut pe internet cel puțin o casă construită din containere. Imaginile sunt fascinante de cele mai multe ori, însă te-ai gândit cât costă și de ce în țările din vest și în State tot mai multă lume merge pe această opțiune?

    „În Franța, în Germania, în Canada sau în alte țări dezvoltate, lumea preferă aceste locuințe pentru că sunt mult mai ieftine decât o casă. Și în aceste condiții rentează să plătești 50.000 de euro pe ceva ce te-ar fi costat 200.000 într-o zonă decentă. Este o mare afacere pentru ei”, mai explică Bogdan.

    Adela Cotimanis, fata actorului Bebe Cotimanis, a zis să încerce și în România. A montat în Vama Veche două containere pe care le-a recondiționat și pe care le-a transformat într-o locuință.

    containere de locuit vama veche exterior
    Adela a transformat două containere de locuit într-un apartament cozy.

    Investiția ei a fost undeva la 20-25.000 euro. „Nu poți să faci ceva de calitate altfel. Structura este ieftină, 3000 și ceva un container, dar apoi intervin aceleași prețuri ca în cazul celorlalte proiecte de locuit. Recunosc, a doua oară aș da mai puțini bani, am făcut și multe reparații pentru că nu erau noi”.

    Extrem de important în cazul acestor proiecte este izolarea, iar Adela a izolat cu panouri de plută. „Izolează termic foarte bine, un astfel de panou înseamnă izolare normală de zece centimetri. Mi s-a părut o variantă mai eco, izolează fonic, termic, este prietenos cu apa. Dar mare atenție la izolare și îmbinări, eu am folosit un lipici care se folosește la clădiri, pentru beton”, adaugă ea.

    Cum faci racordarea la utilități și care sunt avantajele containerelor

    Lucrurile sună promițător până acum, dar cum ne racordăm la apă, curent sau gaze dacă ne hotărâm să mergem pe această cale?

    Din start, opțiunea de gaze iese din ecuație. Costurile sunt foarte mari: branșamentul, caloriferele și o centrală pot ajunge și la 10.000 de lei. Boilerele electrice care sunt incluse în containere reprezintă varianta optimă.

    Racordarea la apă se face exact ca în cazul unei case normale, ai nevoie de hidrofor, în cazul în care nu ai o sursă locală de apă, de fosă septică pentru canalizare, nu există diferențe din acest punct de vedere. De altfel, de aici încep și mai mult asemănările între containerele de locuit și case.

    Singura diferență ar fi folosirea aerului condiționat pentru încălzire, care nu este inclus în preț.

    Un alt avantaj al containerelor de locuit este rapiditatea construcției. „Este o soluție extraordinară pentru cei care au terenuri la munte sau la țară. Totul se montează rapid, uși, ferestre, băi, în doar câteva ore. Unde poți să-ți faci o casă atât de repede? Trebuie să stai după oameni pentru materiale și pentru tot ce mai ai nevoie”, mai zice Bogdan Guțu.

    Tocmai de aceea, Cristian Brînză, un tânăr antreprenor, a construit două case din containere lângă Castelul Cantacuzino din Bușteni. Proiectul lui diferă puțin, căci containerele sunt pe roți și sunt destinate turiștilor. 

    „La mine, partea de jos este metalică, iar izolarea este făcută diferit. Am tablă, izolată cu vată minerală, lemn și rigips. Avantajul meu, față de al altor proiecte de acest fel, este că poate fi mișcat oriunde pe teren”, povestește Cristian.

    Costurile au fost pe măsură: 30-35.000 de euro o casă de 45 de metri pătrați. „Poate a fost scump, dar am vrut să fie lux, cred că se și vede, cu absolut toate facilitățile, este duș în fiecare dormitor. Am vrut să vină lumea și să se simtă extraordinar. Confort pentru fiecare om care ajunge aici, am testat fiecare lucru, am vrut ca priveliștea din fiecare dormitor să fie către munte”.

    Ce acte și autorizații avem nevoie

    Nu, nu poți construi din containere modulare fără autorizație. „Dacă o persoană a pus un container în curte și îl folosește ca pe o casă sau anexă, atunci are nevoie de autorizație. Un container, pentru că are o anumită dimensiune, reprezintă o modificare și trebuie autorizație de construire. Legea impune obligații similare, indiferent de forma de proprietate a terenului, privat sau public”, explică Albert Kurtyan, consilier juridic în România și avocat în SUA. 

    În cazul unei construcții pe teren public „este nevoie de contract de concesiune sau de superficie. O formă prin care Primăria proprietară să cedeze dreptul de folosință pentru terenul de sub construcție. Totul ține de Primăriile de sector în acest caz, care sunt preocupate de estetica orașului. Nici nu trebuie să menționezi cuvântul «container» dacă ai un proiect de casă frumoasă, containerul este doar un material de construcție”, continuă avocatul.

    Pot fi integrate în orașe?

    Am întrebat un arhitect despre posibilitatea integrării containerelor în locurile urbane, cum se întâmplă în alte țări europene. Am stat de vorbă cu Oana Bogdan, arhitect în Belgia și fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

    „Din punctul meu de vedere, proiectele pe bază de containere trebuie să fie integrate în orașe, așa ar fi cu adevărat sustenabile. Sunt o soluție bună pentru locuințe mici, aici sunt folosite pentru studenți, dar, cu precădere, în educație și birouri. Autorizarea locuințelor în containere depinde foarte mult de arhitect și de proiect, este nevoie de arhitecți foarte buni care să proiecteze așa ceva. În Belgia au fost create comisii speciale care să dea autorizații pentru proiecte pe bază de containere”, povestește ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    6 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Coco
    Coco
    4 years ago

    Buna ziua, care sunt datele de contact pentru inchirierea caselor din containere, amplasate in Busteni.

    Cezara Palade
    Admin
    4 years ago
    Reply to  Coco

    Bună ziua, containerele pot fi închiriate aici: https://www.booking.com/hotel/ro/moon-resort.ro.html

    ALEXANDRE STARK
    4 years ago

    MINUNAT D FRUMOS ! BRAVO !!! ieste si visul meu aici in Franta !

    Moraru Ionel
    Moraru Ionel
    4 years ago

    Pentru familii cu venituri modeste, sânt excelente, o întrebare am și eu,,,,se fac și cu bani în rate?!.

    Ganci Radu Eugen
    Ganci Radu Eugen
    3 years ago

    Buna ziua, ce firme de constructii se ocupa cu constructia acestor case? in Bucuresti cel putin exista?

    Cezara Palade
    Admin
    3 years ago

    Bună ziua, aveți un exemplu de firmă chiar în articol, însă nu din București: https://www.bogaxa.ro/
    Iar la o căutare pe Google am găsit și din București: http://containere-bucuresti.ro/containere-locuit